Ondernemers in zwaar weer

Corona: tijdelijke ondersteuning voor gevestigde ondernemers, zzp-ers: Tozo.

Het Rijk ondersteunt zelfstandige ondernemers in deze lastige coronatijd via onder meer de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers. Oftewel: Tozo. Het Rijk heeft de Tozo verlengd tot en met september van dit jaar. Senzer voert deze regeling uit voor de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel (Asten, Deurne, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren). Ook 'Tozo 2' biedt hulp via een tijdelijk uitkering levensonderhoud en/of bedrijfskapitaallening voor zelfstandigen, van wie het inkomen door corona onder bijstandsniveau is gekomen. Wel zijn de voorwaarden door het Rijk aangescherpt. Belangrijkste aanscherping voor Tozo 2 is dat het partnerinkomen wordt meegerekend. Tozo 2 gaat in vanaf 1 juni en loopt tot en met uiterlijk 30 september 2020.

De Tozo-uitkering voor levensonderhoud vult het inkomen aan tot het sociaal minimum. Deze uitkering kan aangevraagd worden als de ondernemer verwacht de komende maanden onder het sociaal minimum te komen. Bij rechtmatige verstrekking is de uitkering een gift. 

Op een lening voor bedrijfskapitaal  (tot maximaal 10.157 euro) kan een beroep worden gedaan om liquiditeitsproblemen - als gevolg van de coronacrisis - op te lossen. De rente wordt berekend vanaf de dag van de daadwerkelijke verstrekking van de lening. De looptijd van de lening is 3 jaar. Tot 1 januari 2021 hoeft er geen rente en aflossing betaald te worden. Het streven is dat de aanvullende bijstand voor levensonderhoud voor zelfstandigen die recht hebben op Tozo 1 en Tozo 2 ononderbroken doorloopt. 

De exacte voorwaarden voor Tozo 2 stelt het Rijk nog definitief vast in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Zodra de AMvB voor Tozo 2 bekend is wordt de relevante informatie op deze pagina geplaatst.

 

 

Tozo 2 is ook aan te vragen via één van de onderstaande links:

Ik heb levensonderhoud Tozo 1 aangevraagd en wil verlengen

Ik heb Tozo 1 aangevraagd en wil (aanvullend) bedrijfskapitaal aanvragen

Ik wil voor het eerst Tozo levensonderhoud aanvragen via Tozo 2

Ik wil voor het eerst Tozo bedrijfskapitaal aanvragen via Tozo 2

N.b.: het correct en volledig aanleveren van gegevens bij de aanvraag is essentieel voor een tijdige verwerking.

Veelgestelde vragen verlenging Tozo (Tozo 2)

Aanvragers van Tozo 1 krijgen bericht over het besluit op hun lopende Tozo 1-aanvraag. 

Heeft u via SOLO, ondernemerspunt@senzer.nl of via onze site een aanvraag Tozo 1 ingediend? Weet dan dat we met man en macht uw aanvraag – en die van zeer veel andere regionale mede-ondernemers – aan het afhandelen zijn. Dit om te zorgen dat u het geld (voorschot of definitieve toekenning) als u daar recht op hebt, zo snel mogelijk op uw rekening hebt. Wij snappen dat de nood bij u hoog is. Toch vragen wij uw geduld en begrip.

We moeten enkele basiszaken checken om te zorgen dat iedereen krijgt waar-ie recht op heeft. In deze bijzondere tijden zijn we daar ruimhartig en snel in, maar het kan ook helaas zo zijn dat u echt niet in aanmerking komt. U krijgt van ons bericht over de status van uw aanvraag, wanneer er betaald wordt óf als uw verzoek is afgewezen. 
Het is niet meer mogelijk om Tozo 1 aan te vragen. Deze regeling liep tot en met 31 mei 2020.

Lees hier meer over Tozo 1

Lees hier de Tozo-nieuwsbrieven en kijk het filmpje over Tozo

kuppens_fotografie_8121.jpg