Ondernemers in zwaar weer

Corona: tijdelijke ondersteuning voor gevestigde ondernemers, zzp-ers. U kunt hier Tozo 3 aanvragen.

Het Rijk ondersteunt zelfstandige ondernemers in deze lastige coronatijd via onder meer de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers. Oftewel: Tozo. De regeling is voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers. Het voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. En in een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen vanwege de coronacrisis op te vangen. Het Rijk heeft de Tozo verlengd van 1 oktober 2020 tot en met juni van 2021. Senzer voert deze regeling uit voor de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel: Asten, Deurne, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren. 

Of vraag Tozo 3 aan via één van de onderstaande links

Ik heb levensonderhoud Tozo 2 aangevraagd en wil verlengen

Ik heb eerder bedrijfskapitaal Tozo aangevraagd en wil (aanvullend) bedrijfskapitaal aanvragen

Ik wil voor het eerst Tozo levensonderhoud aanvragen via Tozo 3

Ik wil voor het eerst Tozo bedrijfskapitaal aanvragen via Tozo 3

N.b.: het correct en volledig aanleveren van gegevens bij de aanvraag is essentieel voor een tijdige verwerking.

 

Geef wijzigingen in uw situatie svp door

Heeft u al een Tozo-uitkering aangevraagd, dan kunt u hieronder een wijziging doorgeven. Als uw situatie wijzigt kan dit namelijk invloed hebben op de hoogte van uw uitkering. Denk bijvoorbeeld aan een verandering van de hoogte van uw inkomen of een verandering in uw woonsituatie. Stel: u vroeg een Tozo-uitkering aan toen en u nog alleen was en nu trekt uw partner bij u in. Dit is een wijziging die voor ons belangrijk is om te weten en zorgt dat u krijgt waar u recht op hebt. En dat er geen administratieve narekeningen volgen. Dank alvast voor het doorgeven.
Geef uw wijziging hier door 

 

Tozo 3 en Tozo 4

Het invoeren van de beperkte vermogenstoets per 1 april 2021 betekent dat er een Tozo 3 (van 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021) is en een Tozo 4 met toets op beschikbaar geld (van 1 april 2021 t/m 30 juni 2021). Begin 2021 wordt gecommuniceerd over Tozo 4 en de invoering van de toets op beschikbaar geld. 

 

Tozo 3-uitkering:  

 • Van 1 oktober tot en met 31 maart 2021
 • Inkomensaanvulling tot en met het sociaal minimum
 • Partnerinkomenstoets blijft van kracht

 

Tozo 4-uitkering:

 • Van 1 april tot en met 30 juni 2021
 • Inkomensaanvulling tot en met het sociaal minimum
 • Partnerinkomenstoets blijft van kracht
 • max. 46.250 euro aan geldmiddelen
   

Tozo bedrijfskrediet:

 • Maximaal € 10.157 
 • Looptijd van 3 jaar
 • Rentepercentage van 2%

De informatie op deze site is zoals bekend op 2 oktober 2020. Er zijn afgelopen weken enkele veranderingen geweest vanuit het Rijk wat betreft de exacte voorwaarden. Kijk voor de actuele informatie en voorwaarden voor Tozo op de site van de Rijksoverheid

De Tozo-uitkering voor levensonderhoud vult het inkomen aan tot het sociaal minimum. Deze uitkering kan aangevraagd worden als de ondernemer verwacht de komende maanden onder het sociaal minimum te komen. Bij rechtmatige verstrekking is de uitkering een gift. Het streven is dat de aanvullende bijstand voor levensonderhoud voor zelfstandigen die recht hebben op Tozo 2 ononderbroken doorloopt. Op een Tozo-lening voor bedrijfskapitaal  (tot maximaal 10.157 euro) kan een beroep worden gedaan om liquiditeitsproblemen - als gevolg van de coronacrisis - op te lossen. Het is niet meer mogelijk om Tozo 1 of Tozo 2 aan te vragen.

 

Wordt mijn TOZO 2 uitkering automatisch verlengd door Senzer?

De Tozo uitkering wordt niet automatisch verlengd. Als u een beroep wil doen op de Tozo 3-regeling dan kan dat via deze verkorte aanvraag (veilig met DigiD). 

 

Geen Tozo, maar misschien wel Bbz?

Behoort u niet tot de doelgroep van de Tozo regeling maar verkeert u wel in zwaar weer en beschikt u over een levensvatbaar bedrijf, dan kunt u misschien een beroep doen op de Bbz-regeling.

kuppens_fotografie_8388_2000.jpg

Veel gestelde vragen over Tozo 3 en Tozo 4:

Vooraf over Tozo 3 en Tozo 4:

Het invoeren van de beperkte vermogenstoets per 1 april 2021 betekent dat er een Tozo 3 (van 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021) is en een Tozo 4 met toets op beschikbaar geld (van 1 april 2021 t/m 30 juni 2021). Begin 2021 wordt gecommuniceerd over Tozo 4 en de invoering van de toets op beschikbaar geld. Kijk voor de actuele informatie en voorwaarden voor Tozo 3 en Tozo 4 de site van de Rijksoverheid. 

68443ae_w1272_pexelsandreapiacquad.jpg

Algemene vragen Tozo: