06-11-2019 | 15:44 uur

Met steun in de rug
Goed op weg bij Maxi-Cosi

Waar een wil is, is een weg. Azeb Hagos, statushouder uit Ethiopië, weet daar alles van. Zij heeft haar weg gevonden bij Dorel in Helmond waar zij Maxi-Cosi’s in elkaar zet. Met de wil om iets van haar leven te maken begon ze met een werkstage. “En nu heb ik een contract van 36 uur bij de groepsdetachering,” glundert de alleenstaande moeder van twee dochters.

kuppens_fotografie_5561_web.jpg

 

Inzet

Azeb Hagos houdt van meters maken. Per dag monteert ze zo’n driehonderd kinderstoeltjes. Soms zijn het er iets meer. Soms wat minder. Het gaat goed. Iedereen is tevreden. Ze geniet van de complimentjes. Toch had Azeb allesbehalve een vliegende start. Voordat ze bij Dorel begon was ze ziek en zat ze in de uitkering. Ze was niet beschikbaar voor werk. Er zat weinig schot in de zaak. Totdat er een werkstage bij Dorel voorbij kwam. Die heeft ze met beide handen aangegrepen. Ze gooide haar ziel en zaligheid in de strijd. Bij de groepsdetachering is ze nu een vaste waarde: voor 36 uur per week.

 

Stahulp als steun

Azeb vertelt over haar werk. Over wat goed gaat. En over wat beter kan. “Ik moet veel staan. Dan voel ik mijn rug. Ik kreeg er last van, werd moe. Johan Smits, mijn werkleider, had dat in de gaten. We hebben overlegd. Johan bood een stahulp aan. Deze hulp lijkt op een stoel. Maar je kunt er niet op zitten. Je leunt ertegen. Zo spaar je je rug. Het is een steuntje in de rug. Mijn werk is daardoor makkelijker geworden. Ik kan het nu de hele dag volhouden.” Azeb zegt dat het even wennen was, die stahulp. Nu wil ze niet meer zonder. Wat haar collega’s ervan vinden? Het valt ze niet op. Hier zijn wel meer mensen die met een aanpassing werken.

kuppens_fotografie_5685_web.jpg

 

 

Taal op het werk

Azeb Hagos vertelt haar verhaal in geuren en kleuren en met handen en voeten. Ze heeft een taalcoach op het werk. Haar Nederlands wordt gaandeweg beter. Ze wil beter en kan beter. Ze leest de instructies, begrijpt wat ze moet doen en weet haar mondje te roeren. Met haar collega’s praat ze over het weer, het weekend en lekker eten. Over van alles en nog wat, met altijd een hoofdrol voor de kinderen. “Ja, ik heb leuke collega’s,” besluit ze.

kuppens_fotografie_5644_web.jpg

 

 

Senzer & de kracht van aandacht

“Azeb had een aanloopje nodig. Met aandacht en een luisterend oor heeft ze de weg omhoog gevonden. Het was even puzzelen. Bij Dorel vielen alle stukjes op hun plaats en is ze enthousiast geworden,” vertelt Jori van Hees, participatiecoach van Senzer.

Ook Johan Smits, werkleider Dorel, heeft een open oor. “Met Azeb maak ik altijd een praatje om te weten of alles goed gaat. Zo is zij aan haar stahulp gekomen. Eerst was ze stil, verlegen. Maar nu komt ze los. Ze durft te vragen en beslissingen te nemen. Ze is sterker geworden.”

kuppens_fotografie_5514_web.jpg

Ik zoek informatie over