04-02-2022 | 13:00
Body tekst

Doofstom
En toch carrière maken als eindcontroleur 

Eigenlijk heeft hij altijd het laatste woord. Ook al zegt hij alles zonder woorden en spreken zijn handen boekdelen. Want Nawras Ibrahim is doofstom. Maar als eindcontroleur van de Maxi Cosi kinderzitjes ziet deze bijna-Nederlander erop toe dat ieder stoeltje perfect is tot in de details. “En anders gaat dat stoeltje gewoon terug. Net zo lang tot het goed is,” gebaart hij met een brede lach.

 

Talent

Hoe word je eindcontroleur als je niet kunt praten en niet kunt horen? Daar gaat een verhaal aan vooraf. Nawras Ibrahim: “Ik ben vanuit Syrië gevlucht naar Nederland met een tussenstop in Turkije. In Helmond kwam ik via Senzer bij Maxi Cosi terecht: op de productielijn, stoeltjes maken. Daar hadden ze algauw in de gaten dat ik meer in mijn mars had.”

 

 

Geen zesjescultuur

“Ik ben nature nieuwsgierig en leergierig. Je bent nooit te oud om te leren en ik wil mezelf graag blijven ontwikkelen. Nieuwe uitdagingen? Kom maar op. Van huis uit ben ik precies en werk ik nauwkeurig. De puntjes op de i zeg maar. Als ik iets doe, dan doe ik het goed. Of ik doe het niet. De opleiding tot eindcontroleur sluit daar goed bij aan.”

 

 

Communicatie

Nawras: “De opleiding tot eindcontroleur duurt tien dagen. Je leert het zitje van binnen en van buiten kennen. Gordel, sluiting, schroeven… Alle belangrijke punten komen aan de orde. Vanzelfsprekend controleer je ook op netheid, uitvoering, logo’s en stickers met installatievoorschriften.

Opleidingstrainer Beata Grzelczyk heeft mij goed op weg geholpen. Zij werkte veel met plaatjes. Voor mij was dat beeldmateriaal een uitkomst. Je pikt de stof beter op. Ik was een snelle leerling, zei ze. Wat kan zij goed uitleggen. En wat een geduld heeft zij. De stof op zich is niet zo moeilijk.

Communicatie op werkvloer daarentegen wel. Het is een uitdaging. Ik kan alleen iets duidelijk maken als mensen mij aankijken en blijven aankijken. Dat is een punt van aandacht.”

 

Examen

“Bij Beata heb ik ook mijn examen eindcontroleur gedaan. Ik was geslaagd. Beata ziet toe op de kwaliteit van de eindcontroleurs. Zij leidt niet alleen op maar begeleidt ook. Twee keer per maand ga je opnieuw op examen. Dat houdt je scherp.

 

 

 

Plezier

Assistent-werkleider Gijs van Hoogstraten, werkleider Michel van Son en opleidingstrainer Beata Grzelczijk volgen Nawras op de voet. Met zichtbaar plezier. “Hij is het zonnetje in huis. Ondanks zijn beperking kan hij het met iedereen vinden. Hij maakt grapjes. De mensen op de lijn praten met handen en voeten terug. Goed voor de sfeer op de werkvloer. Wat pikt hij alles snel op. En wat een plezier heeft hij in zijn werk!”

 

Afbeelding