08-11-2021 | 15:00
Body tekst

CV als visitekaartje

Prachtexemplaar 


Als er een Award is voor cv’s, dan behoort de cv van Syriër Mohamad zeker tot de kanshebbers. Want alles aan zijn levensbeschrijving klopt: de vormgeving, de informatie en het kleurgebruik. In een oogopslag heb je een indruk van deze student assistent-apotheker. Maar hoe schrijf je een cv? Want het is duidelijk dat dit prachtexemplaar niet zomaar uit de lucht is komen vallen. “Ik heb er meer dan een maand over gedaan,” vertelt Mohamad.

 

 

Informatie zoeken

Mohamad is bij het begin begonnen: bij www.cv.nl en zijn oude cv die hij eerder maakte voor Senzer. “Wat zet ik in mijn cv? Wat vertel ik over mijn ervaring en ambitie? En wat over mezelf? Vragen. Allemaal vragen. En daar moet je jezelf antwoord op geven. Je gaat bij jezelf te rade. Je gaat kritisch kijken, schrijven, herschrijven en keuzes maken. Net zo lang tot je jezelf in kaart hebt gebracht. Kort en krachtig. Ja, daar ben je even mee bezig.”

 

Vormgeving 

Mohamad: “De vormgeving van een cv is belangrijk en Google helpt je op weg. Ik heb een vorm gevonden op internet en daar ben ik mee gaan spelen. Kleur, vlakverdeling, persoonlijke informatie… Hoe krijg je alle info op de juiste plaats? Dat was passen en meten en puzzelen. Anne van de Wiel, mijn participatiecoach, heeft over mijn schouder meegekeken. Ook van mijn taalcoach heb ik tips ontvangen. We hebben heel wat afgemaild. Je gaat schaven, schaven en nog eens schaven. Net zo lang tot de puntjes op de i staan.

 

Tips 

“Je cv is nooit af,” vertelt Mohamad. “Vacature gezien? Lees ’m aandachtig door en pas je cv aan. Dat kan vaak met kleine wijzigingen. Zo solliciteer je op maat. Laat je cv ook altijd door anderen lezen. Twee zien meer dan een. Je bent dan zeker van een frisse blik. En tot slot: wees jezelf in je cv. Wees geen ander. Als je je cv te mooi maakt, wek je verwachtingen die je niet kunt waarmaken. Dat werkt tegen je tijdens het sollicitatiegesprek.”

 

 

 

 

 

Afbeelding