09-11-2020 | 16:26
Body tekst

De grote stappen van Mani Só
van Wajong naar assistent werkleider

Hij had de hoogste CITO-score, een klas overgeslagen en zou misschien wel dokter worden. Maar op de middelbare school liep Mani Só vast. Gedragsproblemen. En niet zo’n beetje ook. Nu, tien jaar verder, heeft hij alle ellende achter zich gelaten en werkt hij als assistent werkleider bij Senzer op de afdeling Verdiepend onderzoek. “Ik geniet weer van elke dag!”
kuppens_fotografie_mani_so_6(WEB).jpg

 


Duistere tijden

Na regen komt zonneschijn. Maar bij Mani heeft dat jaren geduurd. Door zijn gedragsproblemen raakte hij van de regen in de drup. ”Ik zat met mezelf in de knoop. GGZ, een gedwongen opname in een psychiatrische inrichting en een opname in een jeugdinrichting, niets hielp. Met verkeerde vrienden, een ongezonde leefstijl en een verstoord dag- en nachtritme schoot ik steil omlaag. Ik zat in een emotionele achtbaan. Aan de tunnel wilde maar geen einde komen, laat staan dat ik licht gezien heb. Ik belandde uiteindelijk in de Wajong (Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten) en had daar vrede mee. Waar ik geen vrede mee had was dat ik begon te hyperventileren en naar adem lag te snakken. Dat was het moment om mijn leven radicaal om te gooien.”

 

Schoon schip maken

Je bent Wajong’er en je wilt wat. Hoe vlieg je dat aan? Mani begon bij het UWV. Hij volgde een workfitt raject en dat leidde naar Senzer. Via participatiecoach Chantal Oud vond hij werk in de schoonmaak en hij ging enthousiast aan de slag. “Maar schoonmaken bleek helemaal niets voor mij. Ik heb toen opnieuw gesproken met mijn participatiecoach. Bij Senzer op de afdeling Verdiepend onderzoek zochten ze een stagiair. En zo is het begonnen.”


Herstart met turbo

“Verdiepend onderzoek is een bijzondere afdeling. Hier brengen we in beeld wat iemands competenties zijn, wat iemand kan of juist niet kan. Dat doen we met testen, worksamples. Als stagiair was ik een manusje van alles. Ik deed vooral de praktische zaken in de ondersteuning. Zo heb ik testen opgezet, testen nagekeken en administratief werk gedaan. Het ging steeds beter, bijna vanzelf en opeens draaide ik mee alsof ik nooit anders gedaan had. Heerlijk voor je zelfvertrouwen.”


kuppens_fotografie_mani_so(2).jpg


 

Goede invaller

“Uiteindelijk werd ik aangenomen als assistent werkleider voor statushouders. Toen onze werkleider, Robbert Kamphuis, met ouderschapsverlof ging, vroegen ze of ik voor hem wilde invallen. Dat hoefden ze me geen twee keer te vragen. Het werd een succes. En sinds kort vervang ik een participatiecoach Toegang tijdens haar zwangerschapsverlof. Zo kwam van het een het ander.”


Straks studeren

Opeens komt er schot in Mani’s leven. Het toppertje van toen gaat opnieuw pieken. Werken doet hem goed en vier keer per week gaat hij naar de sportschool. Topfit en dertig kilo lichter zet hij grote stappen voorwaarts. Of hij carrière maakt met zevenmijlslaarzen? Mani lacht. “Ik heb iets goed te maken. Binnenkort mag ik trainingen geven aan statushouders. Ook ga ik studeren in de avonduren en in het weekend: hbo jobcoach, participatiecoach of een bredere opleiding. Ik heb onlangs een assessment (duur woord voor examen) afgelegd op hbo-niveau. Wat bleek? Ik zat een trede hoger. Ik heb academisch niveau! Ik hou ervan om mijzelf uit te dagen. De mensen hier inspireren me. Het is net of ik vleugels krijg.”
 

* Intussen is Mani Participatiecoach werk bij Senzer

kuppens_fotografie_mani_so(1).jpg

 

 



Robbert Kamphuis
Werkleider Verdiepend onderzoek

“Lef tonen en kansen grijpen. Dat geldt voor Mani. En voor ons.” Bij Verdiepend onderzoek testen we mensen op kennis en vaardigheden. Daar rollen nogal wat gegevens uit. Om die uitkomsten te verwerken zochten we ondersteuning. En toen stond hij daar: Mani Só, die stagiair die ons kwam helpen.


”Initiatief “

Ik zag wel iets in hem. En ik niet alleen. Het was duidelijk dat hij wat in zijn mars had. Hij leerde snel, nam initiatieven en ging steeds meer doen. Mani kwam, zag en overwon. Toppertje.


” Invallen “

Toen er op de afdeling een plek vrijkwam hebben we hem in dienst genomen. Als assistent werkleider deed hij verdiepend onderzoek bij statushouders. Wat goed is komt snel en Mani gaat hard. Hij heeft mij vervangen tijdens mijn ouderschapsverlof en een andere collega tijdens haar zwangerschapsverlof.


” Studie “

Mani past in het team, heeft rust in zichzelf gevonden en kan goed omgaan met moeilijke momenten, conflicten inbegrepen. Hij gaat studeren. Ik ben benieuwd hoe hij ons nu weer gaat verrassen.

kuppens_fotografie_mani_so(3).jpg

 

 



Femke Verachtert
Participatiecoach Toegang/ Verdiepend onderzoek

“Ontdek je kansen en talenten.” Werk vinden dat bij je past en dat je aankunt. Dat lijkt zo klaar als een klontje. Maar hoe gaat dat als je twijfels hebt en vragen over je mogelijkheden? Verdiepend onderzoek kan je dan verder helpen.


”Ontdekken “

Tijdens zo’n onderzoek leer je jezelf beter kennen. Je ontdekt wat je fysieke en psychische belastbaarheid is, waar je interesses liggen, wat je sterke punten zijn en je ontwikkelpunten. Dat doe je aan de hand van praktijkopdrachten, specifiek op jou gericht.


” Onderzoeken“

Voor verdiepend onderzoek ga je bij ons aan de slag. Zo doe je eenvoudig productiewerk om weer in het arbeidsritme te komen. Hierbij kunnen we verschillende instrumenten inzetten, zoals een assessment of een fysiek belastbaarheidsonderzoek. Of een combinatie daarvan. Wij kijken onder andere hoe je dat werk uitvoert, in welk tempo, hoe nauwkeurig, hoe je samenwerkt en communiceert. Wij kijken ook welke aanpassingen nodig zijn en we geven je tips. Duur van dit onderzoek? Dat varieert van twee tot zes weken.


” Inzicht “

Zo’n onderzoek geeft je inzicht in wat je kunt en je weet waar je staat. Het helpt je om werk te vinden dat aansluit bij je mogelijkheden.

Afbeelding