15-11-2021 | 08:00
Body tekst

De kracht van lokale samenwerking: 
groenonderhoud en werkkansen voor Helmonders gaan hand-in-hand 

Een stad die er mooi en netjes uitziet. Met strak onderhouden parken en groen in de straten. Waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen om te groeien en te bloeien. Oftewel: een groene én sociale win-win-situatie. Groenaannemers Du Pré, Jos Kanters en W & E van Kasteren - verenigd in het Helmonds Groen Collectief – zorgen hiervoor in nauwe samenwerking met werkbedrijf Senzer. Een lokale en regionale samenwerking die in jaren zorgvuldig is opgebouwd en waar de stad Helmond nog jaren de vruchten van kan plukken. 

 

 

Het werken in het groenonderhoud door kwetsbare mensen kent een lange historie. Veel Helmonders kennen nog wel de tijd van de Helso en later Atlant en Senzer die met groenploegen, net als Du Pré, Kanters en W & E van Kasteren, de stad mooi en netjes hielden. Ook toen al in innige samenwerking met lokale groenaannemers, die het meer technische werk voor hun rekening namen. De opdracht hiervoor werd door de gemeente logischerwijs altijd bij deze partijen belegd. Zodat de budgetten bij lokale bedrijven terecht kwamen en het groenonderhoud werd gedaan door mensen uit de stad en naaste omgeving. Een mooi voorbeeld van de meerwaarde van een krachtige lokale samenwerking.

 

Lokale langdurige werkrelatie

Het laten instromen en opleiden van kwetsbare mensen in groenonderhoud is mooi en precies werk. Een proces van maatwerk, geduld en van de lange adem. Elk persoon heeft zijn eigen talenten en beperkingen. Senzer zorgt dat mensen werkenderwijs in de praktijk basisvaardigheden leren en zich verder ontwikkelen. Sommige mensen blijven een leven lang via Senzer werken en leren. Door de duurzaam ontwikkelde samenwerking tussen Senzer en het Helmonds Groen Collectief stromen steeds meer medewerkers via Senzer uit naar deze groenaannemer, of naar andere bedrijven. Een echte win-win-situatie voor alle betrokkenen. Een goede afstemming en een langdurige werkrelatie tussen alle partijen zijn van groot belang, omdat het vaak om kwetsbare mensen gaat.

 

Helmonds Groen Collectief

Het Helmonds Groen Collectief - bestaande uit groenaannemers Du Pré groenprojecten, Jos Kanters groenvoorziening en W & E van Kasteren cultuurtechnische werken - verzorgt vanaf maart 2021 het openbare groenonderhoud voor de wijken Dierdonk, Brouwhuis, Rijpelberg en Brandevoort. Bij het Helmonds Groen Collectief zit sociaal en maatschappelijk verantwoord werken al jarenlang in het bloed. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (waaronder ook diverse statushouders) krijgen hier, naast de ervaren en vakbekwame hoveniers, een kans om zich te ontwikkelen. Vele  mensen werken al jaren naar volle tevredenheid van alle partijen via Senzer binnen het Helmonds Groen Collectief.

 

 

Toekomst bieden in het werken in het groen

Het Helmonds Groen Collectief en Senzer hopen ook de komende jaren weer werk en ontwikkeling te kunnen bieden voor de kwetsbare doelgroep uit Helmond en de regio in het verfraaien van de stad. Afgelopen jaren zijn tientallen mensen in het Helmonds groen aan de slag gegaan en hebben zo stappen gezet in hun werktoekomst. Een paar mooie voorbeelden:

 

Arno

Na een bedrijfsongeluk als elektricien heeft Helmonder Arno zijn plek weten te vinden in het groen. Hij is blij dat hij weer aan de slag is. Hij is helemaal opgebloeid door het vertrouwen dat hij krijgt en de vrijheid om werken zelfstandig uit te voeren. Arno wil graag doorgroeien in het groenonderhoud bij een lokaal bedrijf. Door bijvoorbeeld cursussen te doen zoals werken met de motorkettingzaag, zodat hij ook zaagklussen zelfstandig kan doen.

 


 

Mike en Willemhein

Mike en Willemhein zijn twee mensen met een WsW-indicatie. Beide heren hebben uitstekende werknemersvaardigheden en zijn betrouwbare krachten die zich makkelijk staande houden binnen de bedrijfscultuur van het Helmonds Groen Collectief. Ze zijn trots op hun werk en werkgever.

 


 

Terry en Andre

Terry en Andre zijn twee medewerkers die vanuit een uitkeringssituatie bij het Groencollectief terecht zijn gekomen. Ze hebben gewerkt in de flexgroep van Senzer. Voor hen lag een toekomst in een productiebedrijf in het verschiet. Terry en Andre zijn beide enthousiast geraakt voor het groenvak en zijn voor een vrijblijvende kennismaking naar het Helmonds Groen Collectief gegaan. Dit was een schot in de roos. Beide heren zijn nu gestart en behalen via Senzer de juiste certificering voor veilig werken en werken met machines. Terry is inmiddels uitgegroeid tot een uitstekende machinist en maait het gras in Helmond en omstreken. Terry is zuinig op zijn materiaal en vindt het ook leuk om solistisch werk te doen. Andre werkt als medewerker groenvoorzieningen en heeft het vak zich al goed eigen gemaakt. Hij werkt samen met de werkleiding van Senzer en het Groencollectief nog aan een stukje werknemersvaardig. Zijn droom is uiteindelijk ook uit de participatiewet te stromen.

 

 


 

Jean Louis

Collega’s zien vooruitgang bij mij en zijn dan ook trots op mij. Ze zeggen dat ik het dan toch wel geflikt heb. Dat vind ik helemaal top. Het meeste trots ben ik erop dat ik hier meer zelfvertrouwen heb en met plezier naar mijn werk ga. Je stapt hier s ’morgens allemaal met een team in de busjes en gaat dan gezellig op pad met elkaar. Je doet dan je dagelijkse dingen en gaat vervolgens weer met een goed gevoel naar huis.


Dennis

De afwisseling hier bevalt me hartstikke goed. In het begin vond ik de overgang van Senzer naar het Helmonds Groen Collectief zeker spannend. Een nieuwe omgeving, nieuwe collega’s en ander werk. Ik ben trots op mijn stap. De sfeer is hier hartstikke goed.


Dane

Je bent altijd buiten aan de gang, lekker bezig. Voorheen had ik veel moeite met op tijd komen en echt aan het werk zijn. Dat is er nu uitgeslepen. Mijn grootste overwinning is dat ik nu een vast contract heb voor 36 uur, waar ik eerst geen zin had om te gaan werken. Mensen uit de wijk zijn blij als we daar komen werken en we krijgen dan ook allemaal complimenten uit de buurt.

 

Afbeelding