Dean’s Knabbels en Babbels
Dankzij bijstand voor ondernemers naar een eigen bedrijf
Lekkerbekken die hun neus achterna lopen komen uit bij Dean’s Knabbels en Babbels. Bij deze foodtruck gaan versgebakken churros over de toonbank, een zoete Spaanse lekkernij die steeds meer Nederlandse vrienden maakt. Achter de toonbank staan Dean Hennen en Cindy Kooijenga, beiden met een neus voor zaken. Vanuit de regeling Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) zijn zij een zaak gestart die bijzonder in de smaak valt.
Kwaliteitsproduct
Bij Dean Hennen (30) en Cindy Kooijenga (31) kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Ondernemersbloed. Bij de pakken neerzitten is niets voor hen. Aanpakken, doorpakken en doorzetten, dat is Dean. Eerst als kermisexploitant, toen als taxichauffeur en daarna in de oliebollenkraam. Dat ging niet zonder kleerscheuren: ze kwamen in de schuldhulpverlening terecht. Die hebben ze gelukkig nu achter zich gelaten. Dean komt uit een horecagezin en churros zijn hun dagelijks brood. “Die maken we helemaal zelf,” vertelt Dean, “met verse ingrediënten. Een kwaliteitsproduct. En dat proeven klanten. Daar komen ze zelfs voor terug.”
De baan op
Dean Hennen werkt zes dagen per week en is bijna iedere dag de baan op. Met zijn foodtruck gaat hij weekmarkten af, jaarmarkten, evenementen en festivals. Goed weer doet wonderen. De zomer is het hoogseizoen. Dan doet hij een campingtoer in Brabant, Limburg en België. Op menig camping is hij een goede bekende geworden. Zijn knabbels en babbels vallen in de smaak. “Klanten hebben een geheugen voor alles wat lekker is. En waar ze dat lekkers kunnen halen.”
Niet voor watjes
Een eigen bedrijf, een eigen foodtruck, een eigen plek onder de zon. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Komt dat zomaar uit de lucht te vallen of kom je beren op je pad tegen? Dean: “Dat laatste kun je wel stellen. Je moet knokken voor je plek. Je hebt te maken met jaloezie. Sommige concurrenten gunnen je het licht in de ogen niet. De hobbybakkers vormen een plaag. Zij hebben doordeweeks een vaste baan met vast inkomen en gaan in de weekenden de markt op. Dat zorgt voor oneerlijke concurrentie terwijl ik de kost probeer te verdienen met een kwaliteitsproduct. Je moet vechten voor je brood. Anders gaat een ander ermee aan de haal. Nee, dit is geen vak voor tere zielen.”
Achter de schermen
In het hoogseizoen toeren vrouw Cindy en dochter Djavinia mee met Dean. Daarbuiten werkt Cindy achter de schermen, zoals ze zelf zegt. “Ik doe de administratie en zorg dat de boekhouding klopt. Ook belangrijk: ik ben constant op zoek naar markten en evenementen die interessant zijn: plaatsen waar iets te beleven valt met veel toeloop. Dat brengt speurwerk met zich mee. Het is fijn als je tips krijgt van collega’s. Dat helpt je verder.”
Twijfels? Welke twijfels?
Het kost kruim, een eigen zaak. Je draait lange dagen, hebt weinig tijd voor je gezin en leuke uitjes met dochterlief zijn op een hand te tellen. Als je niet op weg bent, moet er wel gepoetst worden. En, oh ja, dan heb je ook nog al die kleine klusjes. Hebben Dean en Cindy hier goed aan gedaan? Is dit het allemaal waard? “Ik kan niet goed tegen onzekerheid,” vertrouwt Cindy toe. “Ik heb wel eens overwogen om te stoppen.” Dean daarentegen dendert door. Hij kent geen twijfel. “Ik pieker er niet over om te stoppen. Onzekerheid hoort bij het ondernemerschap.”
Samen plannen maken
Je wilt een eigen bedrijf beginnen. Hoe zet je dat op poten? Dean Hennen is begonnen met een ondernemersplan. Aanvankelijk dacht hij aan gebrande noten. Hij heeft zijn plan getoetst bij Senzer. Niet levensvatbaar, luidde het oordeel. Te veel concurrentie van supermarkten en moeilijk te financieren. Met zijn tweede plan had hij meer succes. “Senzer heeft opnieuw meegekeken, tips gegeven en geadviseerd. Ze herkenden de kansen en zagen mijn drive. En toen heb ik groen licht gekregen. Voor churros!”
Overbrug de winter
Dean’s Knabbels en Babbels draait nu anderhalf jaar. Dean en Cindy kunnen terugkijken op een goede zomer. Ook het najaar bracht geld in het laatje. “We kunnen onszelf een salaris betalen,” vertellen beide ondernemers, “maar nog niet het hele jaar. De winter staat voor de deur. Dan heb je weinig evenementen en dus weinig inkomsten. Bij Senzer weten ze dat. Ze helpen ons deze maanden via het Bbz financieel te overbruggen. Ons uiteindelijke doel is om straks helemaal op eigen benen te staan.”
Tijdelijk financiele ondersteuning nodig als (startend) ondernemer?
Er zijn vanuit de Bijstand (Bbz) mogelijkheden voor tijdelijke financiële ondersteuning en hulp bij het opstarten van een bedrijf. Wil je weten hoe dit werkt en welke voorwaarden daarvoor gelden?
