30-01-2019 | 09:32
Body tekst

Hendriks Hoteldiensten
Medewerker als visitekaartje

Een schone kamer is het visitekaartje van elk hotel. En daar vertoont Hendriks Hoteldiensten dan ook zijn schone kunsten. Met hoogwaardig schoonmaakwerk zorgen zij dat iedere kamer er spic en span uitziet. Zo maken zij jaarlijks honderdduizenden kamers schoon door heel Nederland. De medewerkers van Hendriks geven dagelijks hun visitekaartje af. Alle kamers zijn om door een ringetje te halen.

 

Kwaliteit

Hendriks Hoteldiensten is gespecialiseerd in hoogwaardige schoonmaakdiensten voor hotels. “We blinken liever uit in een tak van sport dan alles half te doen,” vertelt Laila Stoef die de housekeeping runt. Zij is objectleidster in Inntel Art Hotels en komt zelf uit de hotelwereld. “Wij zijn ingericht op kwaliteit,” vertelt zij vanuit locatie Eindhoven. “Onze medewerkers werken in tweetallen. Schoonmaken is best zwaar en als koppel sta je sterker. Handig bijvoorbeeld als je een bed moet opmaken.”

statushouder_kuppens_fotografie_0398_social.jpg

 

 

Statushouders

Visitekaartjes komen niet aanwaaien. Goede schoonmakers zijn schaars en de tekorten lopen op. Waar haal je toppertjes vandaan? Laila Stoef: “De gewone aanpak werkt niet meer. Je moet het over een andere boeg gooien, buiten de gebaande paden. Via Senzer en Vluchtelingenwerk Geldrop – Mierlo hebben wij statushouders voorgelicht over ons werk. Hierdoor is er belangstelling ontstaan. Inmiddels zijn er negen mensen vanuit Senzer bij ons. 

 

Werken in koppels

Laila Stoef: “Taalbarrière? Onze medewerkers komen uit dertig landen. Ik ben gewend om met verschillende nationaliteiten om te gaan. Ik communiceer regelmatig met handen en voeten. Hoe onze mensen thuisraken in de Nederlandse taal? Ook hier werk ik met koppels. Een buitenlandse medewerker koppel ik aan iemand die Nederlands spreekt. Zo leer je de taal in de praktijk. Vaak spelenderwijs. Het voorbeeld van Kidane en Angela spreekt boekdelen.”

 

Motivatie

Statushouder Kidane uit Eritrea is via Senzer bij Hendriks Hoteldiensten in dienst gekomen. Hij leert Nederlands van Angela, een Italiaanse. Kidane: “Angela doet dingen voor en legt dingen uit. En als ik het niet begrijp, vertelt zij het nog een keer. Samen maken we kamers schoon en het restaurant. Dat gaat goed. De sfeer is prettig. Mensen praten met je.”

Kidane is een pietje-precies. Niet alleen de kamers liggen er goed bij maar ook de linnenkast is tiptop in orde. Alle lakens, handdoeken en zeepjes liggen overzichtelijk voor het grijpen.

Kidane houdt van zijn werk. Hij is gemotiveerd. Toen de bussen staakten, is hij via een omweg met de trein naar Eindhoven gekomen.

statushouder_kuppens_fotografie_0309_social.jpg

 

 

Vriendelijk

Angela heeft iets met talen. Als Italiaanse weet zij in het Nederlands haar mondje te roeren. Tot groot genoegen van Kidane. “Ik oefen Nederlands met hem. Het gaat steeds beter. Kidane is leergierig. Hij pikt alles snel op. Met hem draai ik huishoudelijke en algemene diensten.”

Angela is de vriendelijkheid zelve en staat positief in het leven. Altijd blijven lachen is haar motto. “En dat werkt,” vertelt ze. “Zo kreeg ik een glimlach terug van gasten die eerst niet aardig deden.”

 

Meebewegen

Laila Stoef is trots op Kidane, Angela en alle andere visitekaartjes. “Zonder hen zijn we nergens. Je moet in deze arbeidsmarkt meebewegen om aan goede mensen te komen. Kijk samen wat je kunt doen om het werkbaar te maken. Heb belangstelling voor je mensen. Maak een praatje. Vraag hoe het ging bij de dokter. Lach met elkaar. Houd rekening met schooltijden van de kinderen. En: heb respect voor elkaar. Zo kom je tot een omgeving waar mensen graag werken. En daar wordt iedereen beter van!”

statushouder_kuppens_fotografie_0353_social.jpg

Afbeelding