In beperkingen kansen zien!
Werken in een ziekenhuis heeft iets. Je draagt een uniform, krijgt een badge opgespeld en je hebt aanzien. Bovendien doe je belangrijk werk. Onmogelijk, met een afstand tot de arbeidsmarkt? Integendeel, zoals Pablo en Chantal laten zien. Zij werken in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. Of zoals zij zelf zeggen: “Ook met een beperking kun je meedraaien in de zorg.”
Samenwerking met Senzer
Bij het Elkerliek Ziekenhuis geloven ze in mensen zoals Pablo en Chantal. In beperkingen zien zij kansen. En Senzer ziet talent. Het uitgangspunt? Kijk anders naar het takenpakket en richt werkzaamheden opnieuw in. Splits taken. Dan creëer je mogelijkheden voor mensen met een beperking. Kijk naar wat mensen wél kunnen. En niet wat ze niét kunnen. Zo help je mensen met een beperking aan het werk. Dat is ook goed voor de zorgkrachten in het ziekenhuis. Zij krijgen ondersteuning waardoor zij beter hun werk kunnen doen. Daardoor snijdt het mes aan twee kanten.

Afdeling Revalidatie
Dove mensen horen erbij. Op de Afdeling Revalidatie voelt Chantal zich als een vis in het water, ondanks haar gehoorbeperking. “Ik werk hier parttime maar ik kom tijd tekort,” grapt ze. “Ik heb mijn handen vol. Opruimen, waszakken leegmaken, bestellingen plaatsen voor de kantine. En wat dacht je van al die sportapparatuur die na gebruik schoongemaakt moet worden? Het is fijn als die apparatuur er weer fris en fruitig bij staat.”

In het lab
Ook Pablo heeft zijn draai gevonden in het Elkerliek. Hij heeft het naar zijn zin in het laboratorium en kan omgaan met zijn beperking. “Ik doe hier de logistiek,” vertelt hij. “Denk aan het ophalen van afgenomen bloed en klaarmaken en verzenden van bestellingen. Secuur werk. Daarmee ondersteun ik drie laboranten. Het zijn taken waarvoor zij nauwelijks tijd hebben. Hoe het loopt? Op rolletjes!”

Begeleiding en persoonlijk contact
Chantal en Pablo hebben een baan die hen op het lijf is geschreven. Beperking geen bezwaar als je iets in je mars hebt. Hoe zet je kansen om in succes? Kan iedereen met een beperking aan de slag in het Elkerliek? Joyce Staals, jobcoach Senzer: “Een ziekenhuis is een soort groot winkelcentrum met allerlei kleine winkeltjes. Elke afdeling heeft een eigen cultuur, een eigen manier van werken. De kunst is om een plek te vinden die bij je past, bij je mogelijkheden en je wensen. En dan begint het pas. Hoe vind je je weg in je werk? Hoe ga je om met tegenslag? Begeleiding is essentieel. Regelmatig contact met je jobcoach ook. Dan kun je schaven en bijsturen. Het mooie? Je ziet mensen doorgroeien. Wie aan vertrouwen bouwt, bouwt aan succes.”
Ambitie
Pablo en Chantal hebben kansen gekregen én gegrepen. Pablo: “Ik doe iets voor anderen en ben betrokken bij de wereld. Ik heb dan wel een beperking vanuit mijn verleden, maar hier kan ik laten zien dat ik gewoon kan werken. Net als anderen. Chantal: “Het is mijn droom om in de toekomst mijn salaris van het Elkerliek te krijgen en niet van Senzer. En dan hopelijk als verzorgende individuele gezondheidszorg.”

