18-05-2022 | 14:55
Body tekst

Zelfstandig assembleren
met inclusieve techniek

Voor de één is het inclusieve technologie. Voor de ander een Operator Support System. Voor Mireille Verhoeven is het gewoon een lichtshow. Want zij is wars van dure woorden. “Lichtstralen geven aan welk onderdeel ik moet pakken en waar ik het moet monteren. Zo zet ik hoogwaardige deurklinken in elkaar voor vrachtwagens van DAF. Gas op die lolly!”

 

Liefde

Mireille Verhoeven heeft het naar haar zin bij VDL Parree in Sevenum. Ze is hier gedetacheerd via Senzer. Inmiddels is ze helemaal aan de inclusieve technologie. Dagelijks werkt zij met het Operator
Support System (OSS) dat zij ook wel gewoon beamer noemt. Het was liefde op het eerste gezicht toen dat systeem op de werkvloer geïntroduceerd werd. Mireille: ”Ja, dat wil ik ook, was mijn eerste reactie. Wat een mooi systeem. Gelukkig was Rik Geurtjens, mijn werkleider, overtuigd van mijn talenten. En nu maak ik met mijn lichtshow zo’n dertig tot vijfendertig doorhandles per uur.”

 

Snelle leerling

Met een OSS zet je hoogwaardige componenten in elkaar. Zoals deurklinken van vrachtwagens. Best complex allemaal. Bovendien stelt DAF hoge eisen: 100% kwaliteit. Hoe snel heb je dat Operator Support System in de vingers? Mireille: “Voor mij was het een fluitje van één cent. Ik leer snel. Zien is weten. Ze hoefden het maar een keer voor te doen. Nee, je hoeft niet op cursus. Nee, je zit niet met je neus in de boeken. Je leert alles in de praktijk, op de werkvloer. Het is handig als je enig gevoel hebt voor techniek en ruimtelijk inzicht. Eigenlijk kan iedereen het leren. Ik ben trots op mijn werk. Het moet perfect zijn. Ik controleer ieder onderdeel. Bij de eindcontrole worden ze wel eens moedeloos van mij. Daar heb je Mireille weer. Er zal wel weer weinig afkeur zijn.”

 

 

Vallen en weer opstaan

Bij VDL Parree draait de lichtshow van Mireille op volle toeren. In twee uur tijd heeft zij onlangs een nieuwe collega het licht laten zien en ingeleerd op het Operator Support System. Is haar leven altijd zo stralend geweest? Het is een verhaal van vallen en opstaan, zo blijkt. “Ik heb mezelf herpakt. Na de Technische School voor Mode en Kleding heb ik een eigen bedrijf gehad. Maar na een avontuurlijk leven, feestjes achter de bar en twee keer een ongelukkig huwelijk kwam ik uit bij Senzer. Een harde landing? Jij mag het zeggen. Het betekende in ieder geval een ommekeer. Eindelijk kreeg ik rust in mijn leven. Hier kan ik lekker werken zonder op mijn tenen te hoeven lopen. Ik voel me veilig. Het werk bij VDL Parree is mij op het lijf geschreven. Mijn kinderen zijn trots dat mam weer op de rit staat. Met artrose. Dat wel.”

 

Ambitie

“Het is fijn om onder collega’s te zijn. De sfeer is goed. We maken plezier. We praten over van alles en nog wat. En ondertussen werken we gewoon keihard door. Multitasken zit me in het bloed, evenals organiseren. Ik heb inzicht en overzicht. Collega’s durf ik aan te spreken en te corrigeren. Het is een plezier om met Rik Geurtjens, mijn werkleider, samen te werken. Mijn doel? Als het kan wil ik allrounder worden. Dat betekent dat ik in mijn vak en als persoon nog moet groeien. Hertrouwen? Ik denk liever aan leuke dingen. De enige man die bij mij over de vloer mag komen is Binck. Die heeft vier poten en blaft. Welkom thuis!”

 

 

 


 

Mireille legt uit
Zo werkt het Operator Support System (OSS)

 

“Met OSS zet je zelf complete producten in elkaar. Zoals deurklinken van vrachtwagens. Het werkt als volgt. Het systeem geeft aan welk onderdeel je moet pakken, waar dit te plaatsen en hoe te monteren. Heb je dit gedaan? Dan geeft het systeem opnieuw aanwijzingen. OSS leidt je stapje voor stapje door het proces, net zolang tot je alle onderdelen gemonteerd hebt tot een kant en klaar product.

Alle aanwijzingen en instructies worden geprojecteerd op je werkblad zodat je precies weet wat je moet doen. Heb je toevallig een verkeerd onderdeel gepakt? Dan licht een rood lampje op en kun je corrigeren.”

 

 

 


 

Jurgen Thys
Instromen, doorstromen en uitstromen naar VDL Parree

In de verkoop had hij zijn langste tijd gehad. En dan loopt je leven opeens net wat anders. Jurgen Thys belandde via Senzer aan de lijn van Maxi Cosi, Dorel. Daar viel hij op. “Bij Dorel ben ik allrounder geworden. Maar bij VDL Parree ben ik echt doorgebroken. Voor DAF heb ik meegeholpen om een nieuw project op te zetten, onder andere met inclusieve techniek. Dat is een succes geworden. Ik ben handig en kan mensen aansturen. Inmiddels ben ik uitgestroomd bij Senzer en in dienst getreden bij VDL Parree. Eerst als operator, vrij snel daarna als assistent teamleider. Het werk biedt een en al afwisseling en uitdaging. Ja, op een dag hoop ik hier teamleider te worden.”

Afbeelding