07-05-2019 | 14:03 uur

Ivonne in vorm
Niet op haar mondje gevallen

Een brutaal mens heeft de halve wereld. Ivonne is echter allesbehalve brutaal. Mondig is ze wel en ze weet ook heel goed wat ze wil. Door de VAK-training staat zij stevig in haar schoenen en gaat zij zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in. Dat is wel eens anders geweest.

 

Faalangst

Hoe vind je ooit een baan als je tijdens een sollicitatiegesprek helemaal dichtklapt? Ivonne (die haar achternaam niet vrij wil geven) kan erover meepraten. Ze had faalangst. “Ik was bang voor vragen. Gesprekken voeren vond ik eng. En dan blokkeer je. Einde sollicitatie. Participatiecoach Jacco Doorn heeft mij gewezen op de VAK-training, groepstraining Voor Arbeid en Kansen. Eerst zag ik daar tegenop. Koudwatervrees, zeg maar. Maar achteraf een aanrader.”

 

Stap voor stap

Faalangst overwinnen gaat stap voor stap en de VAK-training is een goed begin. Ivonne: “Leer jezelf kennen. Dan weet je wat je kunt. Wat zijn je sterke punten en wat je zwakke? Tijdens de groepstraining breng je elkaars plussen en minnen in kaart. Handige kennis als je gaat solliciteren. Je kunt jezelf beter verkopen.

Ook handig zijn de rollenspellen die je speelt. Het zijn toneelstukjes waarin je een sollicitatiegesprek nabootst. Je krijgt terugkoppeling van de andere deelnemers. Door te oefenen gaat het iedere keer beter. Langzaam maar zeker groeit je zelfvertrouwen. Solliciteren wordt minder eng. Je komt goed beslagen ten ijs.”

 

Praktijk

Solliciteren kun je leren en met de VAK-training vergroot je de kans op een baan. Hoe gaat zo’n training in zijn werk? Ivonne: “Denk niet dat je met je neus in de boeken zit. Juist niet. Je bent vooral aan het oefenen met elkaar. Je leert van elkaar. Het is best intensief. De twee trainers geven tips en sturen bij. Je krijgt af en toe opdrachten mee naar huis. Zoals: breng je netwerk in kaart. Die kennis kan je helpen bij het vinden van een baan.”

 

Op weg naar werk

Ivonne werkt zes uur per maand in de thuiszorg. Haar werk wil ze uitbreiden en ze is op zoek naar een nieuwe baan in Deurne en omgeving. “Met de VAK-training moet dat lukken. Ik heb veel geleerd, ben zelfverzekerd geworden en durf op onbekenden af te stappen. Ik weet ook wat ik wel en niet kan zeggen in een gesprek. En: ik durf vragen te stellen. Ja, ik weet mijn woordje te doen. Of nog tips heb? Volg deze training! Je wordt er altijd beter van.”

Ik zoek informatie over