28-04-2021 | 08:25 uur

Kansen grijpen in de praktijk
De ommezwaai van Ahmed

Ahmed al Zanghary was Palestijns-Syrisch vluchteling en statushouder. In Nederland had hij het plan om zijn oude beroep van docent Engels weer op te pakken. Toen al zijn inspanningen op niets dreigden uit te draaien besloot hij het roer om te gooien. Hij zag de vacature van uitkeringsspecialist langskomen, deed een werkstage en solliciteerde. “Er waren drie rondes nodig om Senzer te overtuigen van mijn kunnen.”

 

Doorzetter

Ahmed: “Nee heb je en ja kun je krijgen. Waar een wil is, is een weg. Inmiddels heb ik de Nederlandse nationaliteit én een contract bij Senzer. Ik beheer de uitkerings-dossiers, overleg met participatiecoaches en voer wijzigingen door. Ik heb iets met talen. Maar de Participatiewet vormde een uitdaging. Dat is wettelijk taalgebruik, daarin heb ik mij vast moeten bijten.”

kuppens_fotografie_ahmed_al_zanghary5619_web.jpg

 

Specialist uitkeringen én cultuurspecialist

“Participatiecoaches hebben te maken met statushouders en hun culturele achtergrond. Hoe help je iemand succesvol op weg? Iemand uit Syrië, Irak of Iran? Bij Senzer hebben ze een beroep gedaan op mijn achtergrond. Als ervaringsdeskundige ondersteun ik nu participatiecoaches, werkleiders en werkgevers. Dat betekent dat ik er een baan bij gekregen heb. Die van cultuurspecialist.”

 

kuppens_fotografie_ahmed_al_zanghary5619_web.jpg