28-07-2020 | 13:32 uur

Kleermaker Ammar Shamma
Statushouder met ambitie

 

In Syrië tekende hij patronen voor dameskleding en was hij mede-eigenaar van een confectieatelier. Maar door de oorlog werd alles anders. Kleermaker Ammar Shamma (36 jaar) moest vluchten. Geen werk, geen perspectief, geen vrede. In Nederland heeft hij de draad van leven weer opgepikt. Grote plannen heeft hij ook. “Ik droom van een eigen zaak.”

kuppens_fotografie_diamanten_schaar_6868_web.jpg

 

 

Een moeizame start

Ammar neemt graag het initiatief. Hij stapt zelf op alles af. Maar niet alles gaat van een leien dakje. Kleren maken kan hij als de beste maar hoe vind je werk als je maar mondjesmaat Nederlands spreekt? Ammar solliciteerde zich uit de naad. Modewinkel na modewinkel schreef hij aan. Iedere keer volgde een afwijzing. Een ander zou moedeloos worden. Ammar niet. Hij weet van geen opgeven. “Je bent een goede vakman, probeer je taal te verbeteren, was het beste wat ik te horen kreeg. Frustrerend. Maar ik ben positief ingesteld. Gewoon doorgaan.”

 

De juiste vragen

Senzer kwam op zijn pad. En toen begon het te lopen. Ammar volgde de VAK-training. “Daar leerde ik alles over werk zoeken, de juiste vragen stellen en mezelf verkopen.” De taalcoaching door Werkvloertaal van Senzer was eveneens goed voor zijn zelfvertrouwen. “Je leert vaktermen en gesprekken voeren met klanten. Met Anne van de Wiel, mijn participatiecoach werk, heb ik regelmatig contact. We bellen soms wel twee keer per week. Vragen hoe het gaat. Even bijpraten. En tips voor vacatures.”

 

kuppens_fotografie_diamanten_schaar_6738_web.jpg

 

Foto: Anne van de Wiel

 

Springplank naar werk

De contacten met Senzer werken. Via Reinier Roosjen, de voorganger van Anne van de Wiel, komt een vacature voorbij die geknipt is voor Ammar. Bij de Diamanten Schaar kan hij kleding herstellen en vermaken. Een nieuwe rits, knopen aanzetten, een broek inkorten of juist iets langer maken… Het is koren op de molen van Ammar. Een dag per week kan hij hier aan de slag als kleermaker. Anne vindt voor hem nog drie dagen werk per week. Bij J&M in Deurne gaat hij stalenboeken maken. Dit zijn boeken met stoffen voor gordijnen en vitrage, speciaal voor meubelzaken.

kuppens_fotografie_diamanten_schaar_6888_web.jpg

 

 

Daar komt de bruid

Ammar draait volop mee, tot volle tevredenheid van zijn werkgevers. Ook hij is tevreden. Maar op de website van Indeed ziet hij een vacature die te mooi is om waar te zijn: kleermaker bij een bruidsmodezaak. Hij trekt de stoute schoenen aan, solliciteert en komt twee dagen op proef. Niets staat een contract nog in de weg. Maar dan gooit corona roet in het eten. De zaak verliest omzet en de samenwerking wordt uitgesteld tot nader order. Jammer maar helaas.

kuppens_fotografie_diamanten_schaar_7007_web.jpg

 

 

Op de catwalk

Welke kleren maakt een kleermaker het liefste? Ammar heeft twee grote voorbeelden: Christian Dior en Coco Chanel. Ideeën heeft hij genoeg en mode is zijn passie. Op zijn telefoon laat hij voorbeelden van ontwerpen zien. Ze kunnen zo in een modeblad. Of hij een eigen collectie gaat uitbrengen? Hij glimlacht en vertelt over de eigen zaak die hij ooit wil beginnen. Binnenkort op de catwalk in Deurne? De bruidsmode ging aan zijn neus voorbij maar de mooiste dag van zijn leven moet nog komen.

kuppens_fotografie_diamanten_schaar_6888_web.jpg