Nieuwe energie
in De Pastorie
Na drieëntwintig jaar werken was de batterij zo goed als leeg. En opladen ging niet meer. Hoog tijd om op zoek te gaan naar nieuwe energie. Inmiddels draait zorgmedewerkster Margot van de Kerkhof weer op volle toeren. Zij is doorgestroomd naar een nieuwe werkgever in de zorg: De Pastorie in Aarle-Rixtel. Een soort zevende hemel? “Het voelt in ieder geval als een warm bad,” glimlacht Margot.
Hersenbloeding
Voor Margot was het leven allesbehalve halleluja. In haar jeugd heeft zij een hersenbloeding gehad waardoor zij rechts deels verlamd is geraakt. “Je staat dan op een andere manier in het leven. En je pakt dingen anders aan. Zo heb ik bijvoorbeeld met links leren schrijven. Ik voel me goed bij begeleid werken. En als mijn werk rekening houdt met mijn beperkingen, kan ik veel. Met mijn mbo-diploma niveau twee heb ik eerst als helpende in de zorg gewerkt, later in het zorgrestaurant. Eerst met plezier en later met groeiende tegenzin. Dat had te maken met de manier van werken. Gelukkig heb ik dat een draai kunnen geven, met dank aan mijn participatiecoach Chantal Wilbers. Nu ben ik weer helemaal terug in de zorg. Ja, hier staat een nieuwe Margot!”

Thuisgevoel met wonen, zorg en welzijn
Bij De Pastorie verlenen ze 24-uurs zorg aan bewoners met dementie en/of een lichamelijke beperking. Het pand is schitterend gelegen, midden in het dorp Aarle-Rixtel. Met oprechte aandacht voor de mens geven ze ouderen een thuisgevoel. Vijftig gekwalificeerde professionals werken hier met passie voor hun vak en liefde voor de mens. Sinds een half jaar maakt Margot deel uit van het team. “Ik ondersteun de zorg, met wassen en aankleden van ouderen. Ik help ze met eten en drinken. Praatje maken met de bewoners, een luisterend oor bieden, een arm om iemand heen slaan. Samen lachen, samen een kaartje schrijven voor de kleinkinderen. Het zijn vaak de kleine dingen die het doen. Maar die o zo belangrijk zijn. Mensen blij maken is dankbaar werk.”
Op zoek
Bij De Pastorie voelt Margot zich als een vis in het water. Maar hoe is ze in deze vijver beland? “Mijn jobcoach Joyce Staals en participatiecoach Chantal Wilbers wisten dat ik niet lekker in mijn vel zat en dat ik iets anders zocht. Ik wilde weer een begeleidwerkenplek die rekening houdt met mijn beperking. Doorstromen ligt dan voor de hand. Chantal heeft haar contacten en bij De Pastorie zijn ze bekend met begeleid werken. Dan komt van het één het ander.”

Solliciteren en doorstromen
“Margot is vrolijk,” vertelt Marjolein Wissema, directeur van De Pastorie. “Ze is het zonnetje in huis. Bij haar is het glas altijd halfvol. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Ze heeft wat meer tijd nodig om zich dingen eigen te maken. Daar houden we rekening mee. We zorgen voor overzicht. Alles op zijn tijd. Zo voorkom je dat de emmer overloopt. Aanvankelijk kwam ze voor de baan van huiskamermedewerkster, een soort gastvrouw. Maar ze komt veel beter tot haar recht in de zorg. Dat is haar op het lijf geschreven.”

Betere balans werk-privé
Bij De Pastorie kunnen de bewoners rekenen op 24-uurs zorg. “Zoals thuis,” is het motto. Hoe thuis voelt Margot zich bij De Pastorie waar zij nu begeleid werkt? “Mijn batterij is weer helemaal opgeladen. Ik heb energie voor twee en ga fluitend naar mijn werk. Met mijn jobcoach Joyce Staals heb ik regelmatig contact. Even bijpraten. Maar begeleiding op de werkvloer heb ik eigenlijk niet nodig. Bij De Pastorie heb ik een contract voor 24 uur per week. Zo hou ik tijd en energie over voor andere dingen. Leuke dingen. Zoals mijn vriend en dochter. Het is fijn om met hen thuis te zijn!”

Intern doorstromenBen je toe aan een volgende baan en wil je graag bij Senzer blijven? Stroom door, begin aan een nieuwe uitdaging en blijf bij een vertrouwde organisatie. Ideaal als je verder wilt komen en uitstromen (nog) niet je ding is. Wat is (intern) doorstromen precies? Welke mogelijkheden heb je? We zetten ze op een rij. GroepsdetacheringBij Senzer begin je meestal in de groepsdetachering. Samen met je collega’s werk je onder begeleiding van een (assistent)werkleider. Zij houden toezicht. Individuele detacheringHeb je meer in je mars en ben je toe aan meer zelfstandigheid? Dan kun je overstappen naar individuele detachering. Een jobcoach volgt je op afstand. Begeleid werkenWil je nog een volgende stap zetten? Bij begeleid werken ben je in dienst van de werkgever, niet meer bij Senzer maar nog wel met onze ondersteuning. Zoals de hulp van een jobcoach. Noem het op eigen benen staan met zijwieltjes. Meer weten?Je werkleider of jobcoach vertelt je graag meer over doorstromen. |
Begeleid werkenDe een heeft wat meer begeleiding nodig dan de ander. Of zelfs helemaal geen begeleiding. Maar wat is begeleid werken nu precies? BeperkingenBij begeleid werken ben je in dienst van de werkgever. Een jobcoach van Senzer ondersteunt je. Deze coach kent je en heeft inzicht in je beperkingen. Dat is belangrijk. Hoe meer we weten, hoe beter de werkgever rekening met je kan houden. En hoe beter jij kunt meedraaien. In overleg bespreken we welke beperkingen je wel of niet wilt noemen. ContactHoe vaak je contact hebt met je jobcoach? Zo vaak als nodig is! Meestal is dat een keer per maand. Dat kan telefonisch of met een bezoek op je werkplek. Als je ergens mee zit, kun je altijd bellen. Werk in de sociale werkvoorziening (WSW)Begeleid werken is er alleen voor mensen met een WSWindicatie. Geen WSW-indicatie? Ook dan kun je in dienst komen van een werkgever, vanuit de indicatie Banenafspraak. Indien nodig krijg je een jobcoach. Meer weten?Je contactpersoon bij Senzer vertelt je graag meer over begeleid werken. |
