01-08-2019 | 13:32 uur

Oog hebben voor Talent

Schone kunsten van Daphne Koppens

Het ziet er allemaal tiptop uit. Zeker bij Senzer aan het Montgomeryplein. Want hier vertoont Daphne Koppens haar schone kunsten. Daphne is geschoold schoonmaakster met een kersvers SVS-diploma, een landelijk erkend diploma in de schoonmaakbranche. Ze straalt als ze over haar werk vertelt. “Iedereen is blij als het lekker schoon is.”

foto Daphne 1500 px.png

 

 

Oog voor detail

Daphne dient een schone zaak. Waar gepoetst moet worden is zij van de partij. Haar ambitie? Het moet overal spic en span zijn. Als een witte tornado gaat zij gangen, kantoren en sanitair te lijf met mop en stofzuiger. Ze heeft oog voor details. Niets ontsnapt aan haar aandacht. “Ik ben een Pietje Precies,” zegt ze zelf. Ook plinten, prullenbakken, stoelen en vlekken op tafels krijgen een beurt. Als Daphne geweest is, is er geen vuiltje meer aan de lucht. “Je doet het goed of je doet het niet.”

 

Kwestie van oefenen

Als gediplomeerd schoonmaakster weet Daphne waar ze mee bezig is. Ik mop met mijn kop en boen met mijn brein lijken haar op het lijf geschreven te staan. Haar SVS-diploma heeft ze bij Senzer behaald, onder begeleiding van Christian Steenbakkers. Of ze voor dat papiertje heeft moeten blokken? Daphne: “Het is een kwestie van oefenen. Boek erbij pakken en de theorie in praktijk brengen. Ik ben leergierig en luister graag naar anderen. Daar steek je veel van op. Ik krijg graag tips en Christian geeft ze graag: over mijn houding, mijn bewegingen en mijn werk. Zo kom je iedere keer verder.”

 

Talent

Schoonmaken kun je leren maar het is handig als je enig talent hebt. Het is geen vak voor mensen die graag stil zitten. Wat moet je in huis hebben? Daphne: “Je moet van afwisseling houden. Geen ruimte is hetzelfde. En je moet gemotiveerd zijn. Inleven is ook heel belangrijk. Zijn er mensen in een ruimte? Dan vraag ik altijd of ik er bij kan.”

 

Efficiënt

Senzer heeft oog voor talent. Neem Daphne. Met haar is het snel gegaan. Na het speciaal onderwijs is ze bij Senzer beland. Daar heeft ze een leerwerktraject gevolgd met een diploma en een dienstverband als resultaat. Ze heeft het vak in de vingers en staat stevig in haar schoenen. “Ik leer steeds efficiënter werken,” vertelt ze. “Steeds slimmer. Met minder moeite kan ik meer meters aan. Grenzen verleggen? Jazeker!”

 

Doorgroeien

Daphne is op dreef en haar witte tornado wordt alom gewaardeerd. Ze zit goed in haar vel. Ook thuis heeft ze het naar haar zin. Met hobby’s als winkelen en uitgaan komt ze wel eens tijd tekort. Maar voor haar hond heeft ze alle tijd van de wereld. Doorgroeien in haar vak? Dat wil ze wel. De vorderingen mogen er zijn. Gaat ze op voor een volgend diploma? Ze straalt: “Zoals het nu gaat zeker!”


Het verhaal van de leermeester

“Schoonmaken is een schitterend vak. Iedere dag is anders. En je hebt een enorme vrijheid,” vertelt Christian Steenbakkers, assistent-werkleider en leermeester schoonmaakvak. “Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt liggen hier kansen. Een schone zaak. Letterlijk. Want aan dit werk ontleen je zelfrespect, eigenwaarde, trots en voldoening. Het geeft je het gevoel dat je belangrijk bent, dat je meetelt.”

kuppens_fotografie_7327_web.jpg

 

Opleiden

“Bij Senzer leiden wij mensen op tot schoonmaker en helpen we hen aan werk,” vervolgt Christian. Zo hebben we vijftig krachten gedetacheerd bij IBN Facilitair, een partij met wie wij samenwerken. Een tiental mensen volgt bij ons een leerwerktraject. Leer een vak, doe ervaring op en je komt eerder aan de bak. Met een SVS-diploma heb je een streepje voor. Dit diploma is landelijk erkend en wij verzorgen hiervoor de opleiding. Bij Senzer.”

 

SVS: Stichting Vakgeschoolde Schoonmaak

Christian: “Het SVS-diploma is een basisopleiding. Je leert de beginselen van het schoonmaakvak. Denk aan moppen en stofzuigen in kantoren en sanitaire ruimtes. Er is veel aandacht voor ergonomie. Welke houding werkt het beste? Hoe ontzie je polsen en rug? Voorkomen is beter dan genezen. Ook het gereedschap is ergonomisch. Stofzuigers en bezems met telescoopstelen kun je op je lichaam afstellen, op maat, wat ook preventief werkt. De opleiding duurt zes dagdelen. Eén dagdeel is les, de rest praktijk.”

 

Vaardigheden

“Schoonmaken is een dienstverlenend vak. Je hebt regelmatig contact met klanten. Sociale vaardigheden horen daarbij. Wij trainen mensen daarin, evenals in plannen en op tijd komen. Hoe wij kandidaten zelfstandig leren werken? Met een takenlijst! Is een taak gedaan, dan wordt-ie afgevinkt. Vervolgens wordt een nieuwe taak opgepikt, net zo lang tot de lijst is afgewerkt. Je merkt dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen. Dat werkt beter dan iemand op de vingers kijken.”

 

Inzetbaar

“Het SVS-diploma is een waardevol document. Je laat zien dat je de beginselen van het vak onder de knie hebt. Kwaliteit speelt een rol. Opdrachtgevers weten wat ze kunnen verwachten. Je weet van de hoed en de rand en je bent direct inzetbaar. Met het SVS-diploma kun je bij elk schoonmaakbedrijf aan de slag. Schoonmakers die zich willen specialiseren, kunnen doorleren.”

 

Samenwerken

“Bij Senzer detacheren we mensen die opgeleid zijn in het schoonmaakvak. Dat doen we bij IBN Facilitair. Dit is een sociaal werkgever met dezelfde ambitie als Senzer: help mensen die niet een-twee-drie aan werk kunnen komen. We vullen elkaar aan. Over en weer weten we wat we voor elkaar kunnen betekenen. Noem het een samenwerking met maatschappelijk rendement. Je houdt er schoon aan over.”


Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
met IBN Facilitair

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) staat bij veel organisaties hoog in het vaandel. Dat zie je terug bij de aanbestedingen van schoonmaakwerk. Niet alleen de prijs speelt een rol maar ook het menselijk kapitaal. Met schoonmakers van Senzer geeft IBN Facilitair opdrachtgevers de mogelijkheid om invulling te geven aan MVO, in de regio Helmond en omgeving. “Met succes,” vertelt Rayonleider Simone Hijmans.

kuppens_fotografie_7197_samen_klein.jpg

 

Inlenen

Simone: “In de regio Helmond werkt IBN Facilitair op een prettige manier nauw samen met Senzer. Wij bundelen de krachten van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt én reguliere medewerkers op projecten. Juist in deze combinatie schuilt onze kracht. Wij lenen schoonmakers van Senzer in. Zij bewijzen, onder begeleiding van IBN, hun talenten bij scholen, gemeentehuizen, flats van woningbouwverenigingen en bedrijven.”

 

Ontzorgen

“De meerwaarde van de IBN-schoonmaker gaat verder dan het diploma alleen. Ze zijn gemotiveerd, betrokken en denken mee. Dit is belangrijk om klantgericht te kunnen werken. Bij IBN Facilitair staat dit hoog in het vaandel. De schoonmaker is de oren en de ogen van de klant. Als er een lamp stuk is of een deur klemt, dan melden ze dat. Zo wordt er meegedacht met opdrachtgevers.”

 

Ik zoek informatie over