23-11-2018 | 14:00 uur

Op weg naar werk in de wegenbouw

“We zullen een weg vinden of er een aanleggen.” Deze woorden komen van de legendarische veldheer Hannibal uit het oude Carthago. Vandaag de dag inspireren ze ook Van Horssen Wegenbouw uit Asten. Dit bedrijf legt niet alleen wegen aan maar helpt ook mensen op weg met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Met Senzer als oprit.”

 

Personeel gezocht

“Gemotiveerde mensen zijn schaars,” vertelt Beppie Teuwen, directie van Van Horssen Wegenbouw. Het vak van stratenmaker of grondwerker is voor de jeugd niet interessant genoeg, terwijl het leuk, uitdagend werk is. Ze kiezen liever een beroep in bijvoorbeeld  de ict. Maar waar een wil is, is een weg. Dus zoeken wij naar andere wegen om aan vaklieden te komen.”

 

Workdates

Beppie Teuwen: “Soms moet je mensen op ideeën brengen. Senzer helpt daarbij. Zij organiseren Workdates. Daarbij worden de eerste contacten gelegd met mogelijke kandidaten, mensen die wel willen werken maar nog geen ervaring hebben. Is er belangstelling? Motivatie? Dan kunnen wij ze het vak in de praktijk leren, maar er is natuurlijk ook de mogelijkheid om via Bouw Infra Mensen Mierlo het vak te leren”.

 

Afwisseling

“Bij Van Horssen Wegenbouw is het goed werken. Je bent bezig in de volle breedte van het vak. Denk aan bestraten van wegen, bouwrijp maken van terreinen en grond- en rioleringswerk. Het werken in de wegenbouw is lichamelijk zwaar. We geven onze mensen alle middelen en gereedschappen om het werk lichter te maken, makkelijker. We werken veilig. En onze 25 werknemers? Die kunnen het goed met elkaar vinden.”

e_stultiens_kuppens_fotografie_2972_small.jpg

Sociaal werkgeverschap

“Bij ons krijgt iedereen een kans. Ook als je uit de running bent geweest, ziek, statushouder of ex-verslaafd. Iedereen die in de uitkering zit en niet een-twee-drie aan de bak komt. Wij werken veel voor gemeentes. Iedereen wordt er beter van. Het mes snijdt aan drie kanten. Een uitkeringsgerechtigde heeft werk, wij hebben een werknemer en de gemeente heeft geen kosten voor de uitkering. Social return heet dat in goed Nederlands. Win-win in zijn mooiste vorm. Sociaal werkgeverschap levert overigens mooie verhalen op.”

 

Van kapper naar wegenbouwer

In Eritrea was Habtu Andom Weldemaihot kapper, spoormaker en goudgraver. In Nederland is hij statushouder. Via een Workdate van Senzer kwam hij in contact met Van Horssen Wegenbouw.

Habtu: “Ik ben opperman en ik werk graag met machines. Zoals de knikmops. Dat is een kleine loader, handig in de wegenbouw. Er is via Senzer een taalcoach geregeld die me elke week les geeft. Ik praat veel met mijn collega’s. Zij maken grapjes en mijn Nederlands gaat steeds beter.

 abthu_kuppens_fotografie_2900.jpg

 

 

Goede grond voor twee rechterhanden

Eric Stultiens was tegelzetter bij een bouwbedrijf. In de crisis van 2010 ging zijn werkgever failliet en kwam hij thuis te zitten. Eric ging zelf aan de slag om een andere baan te vinden. Door de crisis viel dit niet mee.

Van Horssen Wegenbouw was nog op zoek naar een grondwerker en Eric hoopte daar aan de slag te kunnen gaan. Van Horssen was echter nog wat huiverig. Eric had geen enkele ervaring in de wegenbouw. In overleg met Senzer kreeg Eric een proefplaatsing van enkele maanden bij Van Horssen wegenbouw. Beiden konden zo ervaren of dit toekomst had.

“En daar ben ik gebleven,” vertelt de man met de twee rechterhanden. “Als vakman GWW doe ik alle voorkomende werkzaamheden. Ik houd van afwisseling en problemen oplossen is mijn tweede natuur. De radio is mijn belangrijkste gereedschap,” zegt hij gekscherend. “Goed voor de arbeidsvitaminen en voor het nieuws. In mijn vrije tijd maak ik muziek. Alles wat blaast heeft mijn belangstelling. Wat ik speel? Saxofoon!”

 

 

e_stultiens_kuppens_fotografie_3085.jpg

 

 

“Ik hou van afwisseling en problemen oplossen is mijn tweede natuur” 

Ik zoek informatie over