06-03-2020 | 14:52
Body tekst

Zilveren jubileum voor René Berkvens,

gouden tijden bij Lasita Maja

 

De tijd vliegt als je het naar je zin hebt. Vooral voor René Berkvens zijn de jaren gevlogen. Onlangs was hij 25 jaar in dienst van Lasita Maja. Dat werd gevierd met een zilveren jubileum. Een hoogtepunt dus in Someren. “Compleet met een spandoek, hoog bezoek in de vorm van Burgemeester en Wethouders en een feest om nooit te vergeten.”

 

1F3A2597_web.jpg

 

Op de fiets

René werkt bij Lasita Maja in Someren. Hier produceren ze luxe houten tuinverblijven. En René produceert mee. Hij voelt zich thuis tussen de blokhutten, picknicktafels en tuinschermen. ”Elke morgen fiets ik naar het werk.” vertelt René tijdens zijn koffiepauze. “Om tien voor zeven rijd ik aan. Of ik het hier fijn vind? Ik vind het fantastisch om hier te werken. Reneetje thuis? Dat is niks.”

1F3A2475_web.jpg

 

Sterke man

In de productiehal is René op zijn best. Borders, schuttingen en grote schermen zijn echt zijn ding. Een krachttoer gaat hij niet uit de weg. Of zoals zijn baas Gerard van der Loo zegt: “Als het moet kan René goed sjouwen.” René lacht even. “Dat valt wel mee,” zegt hij bescheiden.

1F3A2575_web.jpg

 

25 jaar leren

Al doende leert men. En de een leert makkelijker dan de ander. Hoe is het René vergaan? Bij Lasita Maja werkt hij nu vier dagen per week. Aanvankelijk waren dat er twee. Hein Huijbers, al 25 jaar zijn jobcoach vanuit Senzer, vertelt over de intensieve begeleiding. “René moest veel leren zoals op tijd komen, de pauzetijden aanhouden en het omgaan met collega’s. En omgekeerd, ook voor de mensen die hier werken, was het natuurlijk even aanpassen. Ja, René is vooruitgegaan.”

1F3A2520_web.jpg

 

Waardering

René krijgt niet alleen begeleiding van Hein Huijbers maar ook van Peter van Lierop, zijn werkbegeleider, en Ellen van Lier, zorgcoördinator ORO. Zij gaan regelmatig samen aan tafel, met René. Ellen: “Problemen zijn er eigenlijk niet. René doet veel zelf. Hier bij Lasita Maja wordt hij gewaardeerd. Ze doen erg hun best om René hier een mooie werkplek te bieden.” Want een mooie werkplek is het. Als René door de hal loopt en zijn collega’s John en André tegenkomt, volgt een meer dan hartelijke begroeting. Hij komt straks weer werken, laat hij weten. “Eerst een interview”, zegt René, “ik ben populair in Someren.”

1F3A2584_web.jpg

 

Pensioen

“René mag hier tot zijn pensioen blijven”, zegt Gerard van der Loo. “Het werk verandert en René wordt langzaam maar zeker wat ouder, waardoor het fysiek ook zwaarder wordt. René heeft een vaste structuur nodig, duidelijk werk en dat is wel eens lastig, ja. Maar daar komen we altijd uit.”

1F3A2546_web.jpg

 

Skruwwen

Ellen van Lier hoopt dat René nog een volgend jubileum bij het Somerense bedrijf kan vieren. “Met nog zo’n geweldig feest. Want dat was het, hè René?” “Zeker was het fantastisch,” reageert René. “Ik moest ook een bietje skruwwen. Met dat spandoek, die gebakjes allemaal en ’s avonds, toen al mijn neven en nichten op het feest kwamen. Het was super!”

1F3A2501_web.jpg


Samen de juiste ondersteuning bieden

Soms heb je alleen maar een klein zetje in de goede richting nodig of wat hulp. Soms iets meer. Zoals bij René. Maatwerk is dan dé oplossing. Zo werkt Senzer samen met partners, zoals de gemeenten, ORO, LEV en MEE, om te zorgen dat ook op vlakken als wonen, zorg en opleiding er de juiste ondersteuning is.

 


Begeleid werken: op de loonlijst bij een bedrijf, begeleiding van Senzer

Via de regeling Begeleid werken kunnen mensen die een Wsw-indicatie hebben in dienst treden bij een bedrijf. Je komt dan op de loonlijst van het bedrijf. Senzer zorgt voor begeleiding en je kunt altijd op Senzer terugvallen als het toch niet past.

 


 

Afbeelding