01-06-2023 | 13:00
Body tekst

Senzer doet mee aan campagne #ikzitklem

Onze brancheorganisatie Cedris heeft de campagne #ikzitklem gelanceerd. Daarmee vraagt Cedris samen met haar leden aandacht voor de lastige financiële situatie van veel medewerkers van sociaal ontwikkel- en werkbedrijven. Ook Senzer doet mee, want we moeten uit die klem komen! 

Vanwege de forse inflatie en de hoge kosten voor energie en benzine hebben veel medewerkers van werkbedrijven, zoals Senzer, moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Ze zijn afhankelijk van de voedselbank, of kunnen hun reiskosten niet meer betalen, of hebben een grote stapel rekeningen liggen. 

 


Medewerkster Senzer over de klem die zij voelt:

'Ik (59 jaar) heb inkomen uit werk bij Senzer, WIA en een kleine aanvullende bijstandsuitkering via Senzer. In december kreeg ik €100 eindejaarsuitkering van mijn werk maar daarom tot april geen aanvullende uitkering meer. Als je werkt, zou je beloond moeten worden, maar dat voelt niet helemaal zo. Ik doe mijn boodschappen bij Super Sociaal. Ik was onlangs erg blij met een gratis boodschappenpakket met wat luxere, lekkere dingen erin wat was gesponsord door een lokale supermarkt. Dat zijn de extra’s waar ik geen geld meer voor heb. Ondanks dat ik zelf weinig heb, geef ik soms ook wat weg aan mensen die nog minder hebben dan ik. Bijvoorbeeld kleding aan een mevrouw die al sinds 2018 geen nieuwe kleding meer heeft kunnen kopen. Het maakt met erg verdrietig dat het me zoveel mensen zo slecht gaat in Nederland.'


 

Bestaanszekerheid onder druk   

Dit is een voorbeeld van situaties waar medewerkers van sociaal werk- en ontwikkelbedrijven op dit moment mee te maken hebben. Deze verhalen staan niet op zichzelf, maar zijn aan de orde van de dag. De bestaanszekerheid van velen van hen staat namelijk onder grote druk. De urgentie om iets te veranderen is groot, maar de ruimte om daadwerkelijk iets te doen is klein. 

Want ook de werkgevers, de gemeenten en andere organisaties zitten klem. Zij willen graag betere arbeidsvoorwaarden bieden, maar zijn hiervoor afhankelijk van de financiën van bijvoorbeeld het Rijk. Die hebben op dit moment ook te maken met kaders. Kortom, het hele systeem zit vast. 

 


Marion van Limpt, algemeen directeur van Senzer, over de klem die zij voelt:

Marion van Limpt, algemeen directeur van Senzer

 

 

'Werken moet lonen. Als geen ander kennen we bij Senzer de waarde van werk. Het gaat zeker niet alleen om geld, meer nog om het hebben van collega’s, je kunnen ontwikkelen, gezien worden en samen iets voor elkaar krijgen.  
Om te kúnnen werken moet de basis geregeld zijn, rust en stabiliteit. Je moet je geen zorgen hoeven te maken over het vervoer naar je werk, over boodschappen om je lunchtrommel te vullen of om een kleine bijdrage voor een jubilaris. Je moet erop aan kunnen dat een cao de stabiele basis voor een werknemer biedt, met arbeidsvoorwaarden waar je normaal van rond kunt komen.  
Ik als verantwoordelijk werkgever klim in de pen omdat ik dit fundament zie wankelen. De twee cao's waar onze medewerkers mee van doen hebben zijn onzeker en te schraal. De financiering schiet tekort om het zelf te regelen. Dus Rijk en VNG help ons, stut de basis zodat werk blijvend kan lonen.' 


 

Verhalen #ikzitklem

In de campagne #ikzitklem delen de medewerkers van werkbedrijven, maar ook de directeuren en betrokken wethouders, waarom zij klem zitten, en wat ze daarvan vinden. De verhalen staan op de campagnewebsite www.ikzitklem.nu en worden verspreid via sociale media als LinkedIn en Twitter, met de hashtag #ikzitklem.

Afbeelding