01-02-2019 | 09:23
Body tekst

Senzer en Dorel Juvenile
al 40 jaar partners in innovatie

Bij Dorel Juvenile in Helmond rolden al tientallen miljoenen veiligheidszitjes voor kinderen van de band. Zoals het eerste Maxi-Cosi autostoeltje in 1984, Quinny wandelwagens en vele andere modellen. Welke jonge ouder heeft zijn kroost er niet in vervoerd? Het bijzondere: veel van deze zitjes zijn gemaakt samen met werkbedrijf Senzer en diens voorgangers. Al vanaf eind jaren ‘70 hebben mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt er zo bij Dorel Juvenile hun werkplek. Senzer en Dorel werken al 40 jaar samen volgens de geest van de Participatiewet, ruim voordat deze in 2015 werd ingevoerd.

 

De samenwerking heeft alle conjunctuurschommelingen en andere ontwikkelingen glansrijk doorstaan. Dat kon doordat er continu geïnnoveerd is op het gebied van technologie, productie-optimalisatie en aangepaste werkgelegenheid. Zo is de samenwerking robuust en toch voldoende wendbaar gebleken om in te kunnen spelen op de eisen van de markt en de overheid. Al 40 jaar lang! Dit robijnen partnerschapsjubileum is gevierd op 31 januari met de onthulling van beide logo’s op het  pand op de Heibloemweg.

Hoe het begon

Het begon allemaal eind jaren ‘70 toen het Helmondse bedrijf Maxi Milliaan - later aangekocht door Dorel Juvenile - de eerste opdracht verstrekte aan Helso, de sociale werkplaats van de gemeente Helmond. Maxi Milliaan-eigenaar Sjef van der Linden had - als bevlogen ondernemer - sociaal ondernemen namelijk hoog in het vaandel staan. Helso’s Houtzagerij en houtlakkerij ging beukenhouten stoeltjes met onderstel maken die ook als tafel konden dienen. Innovatief door zijn unieke pen-gat-verbinding. Daarna gevolgd door de Maxi-Sitti kubusstoelen, 8.000 stuks per jaar. Er volgden nog vele modellen en merken die vaak voorlopers waren op het gebied van kinderveiligheidsstoeltjes, denk aan Gerry, Brio, Giordani en - wellicht de bekendste – Maxi-Cosi. Ondertussen werd Maxi Milliaan onderdeel van Dorel Juvenile, Helso werd Atlant Groep en uiteindelijk Senzer én de Wet Sociale Werkvoorziening werd Participatiewet, maar de samenwerking op het gebied van sociale werkgelegenheid bleef. In de loop der tijd is er zo aan duizenden mensen uit Helmond en de Peelregio toekomst in werk geboden. Sommigen bleven er langdurig - 22 medewerkers bijvoorbeeld al 40 jaar - terwijl anderen via deze begeleide opstap een andere baan wisten te vinden. 

1e Maxi-Cosi (2).jpg

 

De eerste Maxi Cosi

Heden

In 2019 werken er via Senzer, dat de Participatiewet uitvoert voor de regio Helmond-De Peel, zo’n 600 mensen aan de veiligheidszitjes van Dorel. Deze medewerkers hebben allemaal een bepaalde arbeidsbeperking. Het zijn mensen met een lichamelijk probleem, een verstandelijke handicap, een sociale beperking of een taalbarrière, zoals statushouders. Het productieproces is zo opgesplitst dat iedereen er, passend bij zijn talenten en beperkingen, een werkplek kan hebben. Ook zijn er diverse leerwerkplekken om mensen, onder begeleiding van de werkleiding van Senzer, stappen te laten zetten in het arbeidsproces.

Toekomst

De nieuwste innovatie op het snijvlak van techniek, productie en aangepaste werkgelegenheid is een  systeem met geprojecteerde werkinstructies dat medewerkers stap voor stap door hun taken leidt en de uitgevoerde handelingen controleert. Deze high tech-toepassing, die op diverse productielijnen draait, ondersteunt de medewerker door het geven van visuele instructie en het controleren van handelingen (zie filmpje). Daarnaast loopt er een pilot waarin dit systeem adaptief wordt gemaakt. Het instructieniveau wordt dan aangepast aan de behoefte van de betreffende medewerker. Zo blijft de samenwerking tussen Senzer en Dorel zich doorontwikkelen met als doel dat medewerkers meer verschillende taken kunnen uitvoeren dan ze nu doen. Op deze manier leidt automatisering en robotisering niet tot  het wegvloeien van werkgelegenheid, maar zorgt het juist voor extra banen. Zowel regulier als aan de ‘onderkant’ van de arbeidsmarkt. Een mooie innovatieve ontwikkeling die precies past bij de samenwerking van de afgelopen vier decennia.

Afbeelding
Onthulling gevelbelettering op het pand Heibloemweg 9