09-10-2020 | 15:51 uur

Speeddate voor statushouders
Succes voor Schneider Electric, succes voor Kobob en Samuel

 

Met inburgeren waren ze al goed op schot. En met werk gaat het ook steeds beter. Zo verruilden Kobob Debesay Gebreyesys en Samuel Braki een tijdelijke job en onbetaald werk voor Schneider Electric waar zij computer- en serverkasten in elkaar zetten. Tot volle tevredenheid van hun teamleider Mike Pirlo. Die wil nog wel meer Kobobs en Samuels in zijn ploeg hebben.

kuppens_fotografie_3977_web.jpg

 

Senzer: kennismaken op maat

Van Eritrea naar de Maïsdijk in Helmond: hoe gaat dat? Laten we een lang verhaal kort maken. Voor Kobob Debesay Gebreyesys en Samuel Braki ging dat via een speeddate van Senzer, speciaal voor statushouders. Dat gebeurde via een kennismaking op maat, met presentaties en rondleidingen bij bedrijven. Voor Kobob en Samuel ging er een wereld open. Zij kozen Schneider Electric, wereldspeler in energie en elektrotechniek.

 

kuppens_fotografie_4045_web.jpg

 

Werken voor hightech wereldmerken

“Kobob en Samuel werken bij de rack assembly, een technisch woord voor kastenbouw,” vertelt Gaby Manders van Olympia, een uitzendbureau en samenwerkingspartner van Senzer en Schneider Electric. “Hier assembleren ze computer- en serverkasten. Grote hightech bedrijven zijn klant. Denk aan de Amazons, Facebooks en Apples van deze wereld. Kobob en Samuel hebben hun draai gevonden. Samen met twintig collega’s zetten ze per dag zo’n honderd hightech kasten in elkaar. Precisiewerk voor een team van specialisten. Iedere kast dient aan de hoogste normen te voldoen. Hightech bedrijven zijn kritisch.”

kuppens_fotografie_4097_web.jpg

 

Vaste waarde

Gaby Manders (Olympia) en Mike Pirlo (Schneider Electric) zijn blij met Kobob en Samuel. “Ze zijn betrouwbaar. Ze komen op tijd. Fijn als je op mensen kunt rekenen. Bij ons team werken nogal wat nationaliteiten en culturen door elkaar: Eritreeërs, Roemenen, Polen, Nederlanders en een Italiaan. Hoe ze communiceren? Soms half in het Nederlands dan weer half in het Engels. En vaak met handen en voeten. Maar gecommuniceerd wordt er. En gelachen ook. Het is een uitdaging om een goed team op te tuigen. Kasten in elkaar zetten is lichamelijk werk. Er is verloop. Kobob en Samuel werken hier nu sinds juni 2019. Ze passen in het team en hebben het naar hun zin.”

kuppens_fotografie_4202_web.jpg

 

Plezier in de pauze

Bij Schneider Electric steken ze de handen uit de mouwen. Ook in de pauze. Dan wordt er volop gepingpongd. Mike Pirlo speelt regelmatig een potje tegen Kobob dat Mike meestal wint. Gaby moedigt beide partijen aan. Bootcamps met fitness zorgen eveneens voor plezier. Ontspanning door inspanning. Dat is gezond en gezellig. Eens per maand is er zumba-dansen. Kobob en Samuel zijn vaak aan de X-box te vinden. Wat zij spelen? Meestal de FIFA-voetbalgame. Wie er wint? Doet er niet toe. Er wordt vooral veel gelachen. Ook buiten werktijd.

 

 


kuppens_fotografie_4010_web.jpg

 

Kobob Debesay Gebreyesys

Als je leven in gevaar is kun je maar een ding doen: vluchten. Zo is Kobob Debesay Gebreyesys (30 jaar) vanuit Eritrea in Nederland gekomen. Zonder bezittingen maar met ambitie heeft hij hier de draad van zijn leven weer opgepakt.

Op het ROC in Helmond heeft hij Nederlands geleerd. Nog even en hij is ingeburgerd. Kobob is nu vijf jaar in Nederland. Samen met zijn vriendin heeft hij een zoontje dat hier geboren is. Ik google en zoek werk, is zijn motto. Want afwachten is niets voor Kobob. Via Senzer heeft hij kinderzitjes in elkaar gezet bij Dorel: tijdelijk werk. Ook heeft hij onbetaald werk gedaan om ervaring op te doen. Zijn werk bij Schneider Electric? Bevalt uitstekend. “Leuke collega’s,” zegt hij. “Mensen helpen elkaar.”

Zijn vrije tijd is voor zijn gezin en de Eritrese gitaar. Ook sleutelt hij graag aan fietsen: van race tot MTB. “Ik ben van huis uit fietsenmaker,” glimlacht hij.

 


kuppens_fotografie_4174_web.jpg

 

Samuel Braki

Vrijheid is een groot goed. Maar die werd Samuel Braki (28 jaar) ontnomen. In Eritrea heeft hij alles moeten achterlaten om in Nederland opnieuw te beginnen: in het AZC in Grave en daarna in Overloon.

Zijn route verliep via Helmond waar hij Nederlands leerde op het ROC en een leerwerktraject volgde bij Senzer. Daarna deed hij inpakwerk, ook bij Senzer. “Solliciteren ging moeilijk,” vertelt hij. “De taal. De speeddate met Schneider kwam op een goed moment.”

Over Schneider Electric is hij zeer te spreken. “Hier is respect. De mensen accepteren je zoals je bent.”

“In Eritrea was ik bakker en productiemedewerker,” vertelt Samuel. Hij is nu zes jaar in Nederland. In zijn vrije tijd kijkt hij voetbal. “Liverpool. En PSV. Maar die spelen momenteel niet zo goed.” Hij komt op de fiets naar zijn werk. Maar over een tijdje misschien wel met de auto. “Ik heb rijles.”


Dit verhaal is voor de coronacrisis opgenomen en vastgelegd.

kuppens_fotografie_4010_web.jpg