09-08-2024 | 16:50
Body tekst

 

Een stap vooruit 

We zijn altijd bezig met onszelf te ontwikkelen, met het zetten van stappen. Kleine stapjes of ineens een grote sprong... Soms heb je er heel goed over nagedacht en ooit gebeurt het zonder dat je er echt bij stil staat. Sommige mensen kunnen dit makkelijk, terwijl anderen meer moeite hebben met het nieuwe en onbekende. De één heeft weinig hulp nodig; de ander kan juist een extra zetje in de rug gebruiken. Ook volgt er na twee stappen vooruit soms een klein stapje terug. Dat gebeurt iedereen wel eens. Maar elke stap telt en helpt je bij het werken aan een mooiere en fijnere toekomst.   
 

Op deze pagina zie je de stappen en stapjes die anderen gezet hebben. Hopelijk brengt het jou op ideeën of helpt het jou om die stap te zetten die je eigenlijk al heel lang wilde zetten, maar tot nu toe nog niet hebt gezet. Doe het maar gewoon, je kunt het wel!

Hulp nodig? Stap dan naar je uitkeringsspecialist, participatiecoach of leidinggevende. 

 


 

Massoud

Massoud (47) moest noodgedwongen de ultieme stap zetten om zijn vaderland Iran te ontvluchten. Ondanks zijn opleiding als computeringenieur begon hij in Nederland onderaan de ladder. Maar Massoud zat niet bij de pakken neer en zorgde dat zijn Iraanse diploma ook in Nederland wordt erkend. Ook heeft hij stage gelopen bij een computerspeciaalzaak en volgt hij Nederlandse les. Als zijn inburgering klaar is hoopt hij de stap te kunnen zetten naar een eigen bedrijf, bij voorkeur in de ICT. 

 


 

Ted Andri

Ted (30) heeft de opleiding Toerisme en recreatie gedaan. Door zijn psychische kwetsbaarheid kwam hij daarna al snel in de uitkering terecht. Daarnaast volgde hij diverse therapieën om te zorgen dat hij beter in zijn vel kwam te zitten. Ondanks de zwarte dagen die hij heeft, knaagde er wel iets. Hij wilde vooruit, zich nuttig voelen en een ritme in zijn leven hebben. Op voorspraak van zijn participatiecoach ging Ted eind 2023 een Koploperstraject volgen, waarin werk en therapie op elkaar worden afgestemd. Dit gaat altijd stapje voor stapje... 

Onlangs is de eerste voorzichtige stap richting werk gezet. Ted gaat nu eens per week naar een zorgboerderij in Someren. Daar helpt hij bij de activiteiten en bij het klaarmaken van de maaltijden. Zo is hij weer in een werkomgeving en bouwt hij vertrouwen op. Ook helpt het hem om na te denken over zijn toekomst, over wat hij dadelijk echt wil qua werk. Soms heeft hij het nog best zwaar, maar tegelijkertijd gaat hij ook vooruit. Hij voelt zich stevig genoeg om binnenkort twee keer per week te werken bij de zorgboerderij. Een mooie stap Ted!

 

 

 


 

Elianne van Asseldonk

Elianne (30) is opgeleid als game artist. Na deze leuke opleiding begon zij vol goede moed aan haar werkzame leven. Door haar psychische kwetsbaarheid en prikkelgevoeligheid liep ze helaas al snel vast, waardoor ze uitviel en in de Bijstand belandde. Een tijd van vallen en opstaan volgde, waarin ze wel altijd vrijwilligerswerk bleef doen en ook therapie volgde. Dat hielp om vorig jaar toch weer de - spannende - stap naar een baan te zetten. Met hulp van haar jobcoach kon ze starten in een tijdelijke functie als communicatiemedewerker bij het Senzer-project om mensen met een psychische kwetsbaarheid aan werk te helpen. 

Haar kwetsbaarheid en gevoeligheid bleken hier een pluspunt. Ze kan ze zich goed inleven, wat - samen met haar creativiteit – hielp bij het schrijven van artikelen en het maken van illustraties. Dat beviel van beide kanten zo goed dat Elianne onlangs een vaste functie bij Senzer heeft aanvaard. Niet over de eigen grenzen gaan is daarbij belangrijk. Ze werkt daarom 26 uur per week en zet een koptelefoon op als ze zich moet concentreren of vanwege de prikkels zich even moet afzonderen. Dat werkt goed en zorgt dat Elianne blij is met de stappen die ze afgelopen jaar heeft gezet.

 

 

 


 

"Kleine stapjes of een grote sprong, iedere stap telt"

 

Afbeelding