08-07-2016 | 11:53
Body tekst

Statushouders vinden baan na succesvolle nieuwe groepstraining

 

Hoe werkt een arbeidsovereenkomst? Hoe maak ik een cv? Hoe presenteer ik me aan werkgevers? Zo maar wat thema’s die aan bod kwamen tijdens de groepstraining ‘Hoe werkt werken in Nederland?’.

 

Negen Gemert-Bakelnaren met een verblijfsvergunning hebben - door het succesvol volgen van deze cursus - belangrijke stappen gezet in hun integratieproces. Twee van hen hebben zelfs een baan gevonden bij De Reijse Heerlijckheid. De cursus is opgesteld door de Atlant Groep in samenwerking met de gemeente Gemert-Bakel. Op 7 juli zijn de certificaten uitgereikt aan de trotse deelnemers in bijzijn van hun familie en wethouder Jan Bevers (Sociaal Domein).

 

Wethouder Bevers over deze nieuwe participatietraining: ‘Het aantal statushouders is de laatste tijd enorm gegroeid. Normaal krijgen deze uitkeringsgerechtigden een individueel ‘Naar werk’-traject aangeboden. In deze pilot-cursus is gekozen voor een groepsbenadering met extra aandacht voor het versterken van hun zelfredzaamheid en hun kwaliteiten. Twee maanden lang hebben deze negen mensen - onder begeleiding van de Atlant Groep - op dinsdag een training gevolgd om inzicht te krijgen in de Nederlandse arbeidsmarkt en belangrijke basale werkvaardigheden aan te leren. Ook hebben ze deelgenomen aan een workdate op de bedrijvenbeurs. Mooi om te zien hoe deze mensen gegroeid zijn en helemaal mooi dat er twee deelnemers al een baan gevonden hebben.’

 

Zelfde leerdoelen

De negen kandidaten hebben diverse achtergronden qua cultuur maar ook wat betreft opleiding en arbeidsverleden. Wel bleek dat ze allemaal dezelfde leerdoelen hadden. Daarom hebben de gemeente Gemert-Bakel en de Atlant Groep - die in de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel namens de gemeenten de Participatiewet uitvoeren - deze mensen geselecteerd voor dit nieuwe groepsconcept. Dit is gebeurd in overleg met de LEVgroep en het ROC Ter AA.

 

Cursusleider Cristel Franssen (Atlant Groep) hierover: ‘De niveaus zijn zeer uiteenlopend en dát maakt het juist zo interessant. Zolang de deelnemers mondeling op een bepaald niveau kunnen communiceren zijn ze in staat deel te nemen. De training is in de basis hetzelfde als die voor andere werkzoekenden maar dan op een begrijpelijk taalniveau. Ook gaan we dieper in op de onderwerpen dan normaal aangezien zaken niet vanzelfsprekend zijn. Zo heeft bijvoorbeeld een aantal deelnemers nog nooit van een cv of een arbeidsovereenkomst gehoord. Door de cursus krijgen ze meer inzicht in hun kwaliteiten en motivatie, maar ook in de basale zaken van de Nederlandse arbeidsmarkt. Daarnaast hebben ze fundamentele vaardigheden geleerd op het vlak van taal, werknemersgedrag, presentatie en computergebruik. Deze mensen, die zeer gemotiveerd en enthousiast waren, hebben allemaal stappen gemaakt richting arbeid. Twee van hen hebben door het geleerde en de opgedane contacten tijdens de cursus al werk gevonden. Een mooi resultaat.’

 

In 2017 nieuwe cursus

Volgend jaar begint een nieuwe groep met de cursus. Kandidaten worden nu geselecteerd. Hiervoor zijn leerplekken nodig waar cursisten werkervaring kunnen opdoen. De Atlant Groep roept bedrijven in en rondom Gemert-Bakel op om deze leerwerkplekken ter beschikking te stellen. Geïnteresseerde bedrijven kunnen hiervoor contact opnemen met Cristel Franssen (c.franssen@senzer.nl, T 0492-37 85 00).

 

Afbeelding
Statushouders vinden baan na succesvolle nieuwe groepstraining