14-09-2023 | 14:50
Body tekst

Van Beweging Werkt 
naar werken bij VDL Parree

Beweging werkt. Zeker voor Rabeh Hasan. Deze statushouder uit Syrië volgde het bewegingsprogramma van Senzer en trok de stoute sport schoenen aan om deze vervolgens in te ruilen voor werkschoenen bij VDL Parree. In Sevenum assembleert hij nu deurklinken voor vrachtwagens. “Ik heb een beetje geluk gehad,” glimlacht hij bescheiden.
 

Bewegen als springplank

Voor Rabeh was het meteen duidelijk. Met thuis op de bank zitten kom je er niet. Toen Beweging Werkt, het fitnessprogramma van Senzer, voorbijkwam greep hij dat met beide handen aan. Lekker sporten, andere mensen ontmoeten en de mogelijkheden verkennen in Deurne en omgeving. “Ik ben gaan mountainbiken, boogschieten en wandelen. Het was het startschot om in beweging te blijven en door te pakken.”

Rabeh Hasan aan het werk

 

 

 

Verdiepend onderzoek

"Van huis uit ben ik schilder. Maar de kansen om hier mijn oude beroep op te pakken waren klein. Via Anne van de Wiel, Participatiecoach Werk, ben ik bij Senzer aan de slag gegaan. In een rustige omgeving heb ik
mijn draai gevonden in het arbeidsproces. Anne had het vermoeden dat ik meer in mijn mars had. Verdiepend onderzoek volgde. Daaruit bleek dat ik stipt was, mijn afspraken nakwam en inzet toonde. Samen hebben we toen mijn CV opgepoetst. Ja, eigenlijk ben ik best ambitieus.”

 

Werkstage

“Ik ben in beweging gekomen en het leek wel of ik windje mee had. VDL Parree in Sevenum lag op mijn route. Ik heb daar een rondleiding gehad. Aardige mensen. Interessant werk. Extra handjes welkom. Vanuit Deurne is het maar tien minuten met de trein. Een werkstage zag ik wel zitten. Gelukkig zag werkleider Rik Geurtjens het ook met mij zitten na drie maanden stage. Ik werk nu in de groepsdetachering.”
 

Rabeh Hasan met een collega aan het werk

 

 

 

Volop afwisseling

“Bij VDL Parree maken ze deurklinken voor de vrachtwagens van DAF. ‘Door handles’ worden ze hier genoemd. En ik zit midden in de productie. Ik assembleer, controleer, doe logistiek werk en verzorg de administratie. Volop variatie. Stilzitten is niet mijn ding. Samen maken we hier een schitterend product. De sfeer? Die is ongedwongen. En dan maak je het beste werk. Weet je hoe bijzonder een door handle is? Iedere vrachtwagenchauffeur geeft die klink een hand om zijn cabine te openen of te sluiten. Iedere dag opnieuw. Dan moet zo’n product honderd procent betrouwbaar zijn.”
 

Rabeh Hasan aan het werk

 

 

 

Hobbels en tegenwind

Vanuit Beweging Werkt heb ik een vliegende start gemaakt. Een soort droomstart. VDL Parree is een fijne werkgever. Ik voel me als een vis in het water. Maar niet alles is van een leien dakje gegaan. Ondanks mijn werkervaring heb ik moeten wennen om hele dagen in touw te zijn. Dat ritme moet je opbouwen. Ook lukte het me niet altijd om op tijd te komen. Die tijd moet je dan inhalen. Gelukkig wordt mijn Nederlands steeds beter. Anne van de Wiel kan erover meepraten. Eerst speelden we stommetje.”

 

Rabeh Hasan


 

 

Alle vijf

“Ik werk nu drie dagen per week. De overige dagen burger ik in. Het liefst werk ik vijf dagen. Voor zaterdag en zondag zoek ik nog een baantje. Af en toe krijg ik tips van vrienden, ook Syriërs. Een fulltimebaan bij VDL zou mooi zijn. Misschien na het inburgeren?

 

Vakantieplannen

Bij Beweging Werkt heeft Rabeh aan tal van sporten gedaan. Het is hem goed bevallen. Hij zit goed in zijn vel. Wat nu zijn lievelingssport is? Rabeh lacht: “Zwemmen. Maar niet in Domburg, Cadzand of Zoutelande. Het liefst zwem ik in Griekse of Turkse wateren. Lekker warm. Schitterende kusten. Dat is nu nog even toekomstmuziek. Eerst een huis vinden en op mezelf gaan wonen. Maar het is fijn om vakantieplannen te maken!”

 

 

 Meer lezen over deze training?

Eerder kwam Beweging Werkt ook al voorbij in de Senzer Inspiratiekrant van juni 2021 (Pagina 10). Deze kun je vinden bij de publicaties op onze website: www.senzer.nl/nieuws/publicaties

 

 

 

Afbeelding