02-08-2022 | 14:50
Body tekst

"Van flierefluiter 
tot vogelverschrikker"

In mei leggen alle vogels een ei. Maar wat doen die gevederde vrienden als ze willen broeden in een bos dat gekapt gaat worden? Jan van Eijk helpt de natuur een handje. Met zijn quad en een bak vol herrie zorgt hij ervoor dat iedere vogel à la minute wil verhuizen naar rustiger oorden. En dat is precies de bedoeling. Want als er gekapt moet worden, mag er geen vogel meer broeden of eieren leggen. Dat vraagt om bijzondere talenten. Of zoals Jan het zegt: “Dat vraagt om een vogelverschrikker.”

 

Nieuwe natuur

Jan van Eijk: “In Asten-Heusden hebben ze grootse plannen. Natuurgebied De Beekerloop wordt opnieuw ingericht. Rivier de Aa wordt weer een kronkelende beek. Dit voorkomt niet alleen wateroverlast maar trekt ook nieuwe dieren en planten aan. Winst voor de natuur, winst voor de inwoners. Voordat er ook maar een spade de grond in gaat, moet ik vogels verschrikken. Eerst de vogels weg. Dan de bomen weg. Of mijn verschrikking werkt? Er zijn heel wat vogels die eieren voor hun geld hebben gekozen en ergens anders zijn gaan broeden. Maar je hebt natuurlijk altijd eigenwijze beesten. Neem de scholekster. Die vogels blijven gewoon voor je wielen lopen. Je ziet ze denken: ben je helemaal betoeterd?

 

 

Tekst en uitleg  

Jan verjaagt niet alleen vogels maar geeft ook graag tekst en uitleg over zijn werk. Nieuwsgierige voorbijgangers spreken hem aan en vragen hem het hemd van het lijf. Niet zo vreemd. Vogelverschrikkers zie je alleen maar in stripverhalen en nu ontmoet je er een in levenden lijve. Een soort vogelcowboy maar dan op een quad. En Jan? Die geniet ervan! Met zichtbaar genoegen trekt hij zijn geluidsinstallatie nog eens open: een snerpend geluid van kraaien en roofvogels, onaangenaam en angstaanjagend, alsof het alarm afgaat. Het gaat door merg en been. Daarmee jaag je niet alleen vogels de stuipen op het lijf…

 

Kwiek!

Vogelverschrikker is een niet-alledaags beroep en er zijn ook geen opleidingen voor. Wat moet je zoal in je mars hebben? Jan: “Mijn werkgever had daar zo zijn ideeën over: je ziet er kwiek uit. En het is ook handig als je een rijbewijs hebt en VCA, het certificaat VeiligheidsChecklist Aannemers. Aangenomen! Over mijn verleden kan ik kort zijn. Ik heb havo gedaan, maar zonder diploma. Daarna ben ik naar Amsterdam verhuisd, heb gewerkt in de verwarmingsbranche als servicemonteur en was klusjesman op een camping. Een soort duizendpoot zeg maar. Na die wilde jaren volgde een maand in de bijstand. Ik heb nog even in een kussenfabriek gewerkt. Maar dat was niks voor mij. Ik ben geen mens voor vier muren. Toen kreeg ik een appje van Paul Litjens van Senzer: ik heb een superleuke baan voor je!”

 

 

Contract

Geen beter leven dan een buitenleven. Flierefluiter wordt vogelverschrikker. Jan zit goed in zijn vel. “Voorlopig ben ik onder de pannen. Ik heb een contract van maart tot eind juni. Best mogelijk dat het verlengd wordt. In het Beekerdal is werk aan de winkel en ik laat graag mijn handen wapperen. Grondwerk bijvoorbeeld. Ook dan ben je zo vrij als een vogel.”

 

 

Afbeelding