18-09-2020 | 09:12
Body tekst

Van leraar Engels naar online marketeer
“Het is allemaal de schuld van Bob Dylan!”

 

The times they’re a changin’, zingt Bob Dylan. Vooral voor Riny Raymakers zijn de tijden veranderd. Deze voormalige leraar Engels heeft zichzelf opnieuw uitgevonden en werkt nu als online marketeer bij Signify, het vroegere Philips Lighting. Dagelijks reist hij vanuit Beek en Donk naar de High Tech Campus in Eindhoven, de slimste vierkante kilometer ter wereld. “Het is allemaal de schuld van Bob Dylan,” vertelt Riny lachend.

kuppens_fotografie_6562_web.jpg

 

In het Engels

“Ik werk bij Signify op de afdeling LLS, Large Luminous Services. Ik houd me bezig met alles wat met online te maken heeft. Ik richt me op fashion, op mode en licht in de breedste zin van het woord. Daar vallen ook showrooms onder, paskamers, etalages en winkels. Ik doe onderzoek en pionier. Licht is emotie. Net als muziek. Hoe kun je mensen raken? Altijd ben ik op zoek naar de gevoelige snaar. Daar schrijf ik artikelen en blogs over, in het Engels. Compacte en toegankelijke stukken voor collega’s en iedereen die met licht en winkels te maken hebben. En die gaan online.”

 

Muziek

Muziek loopt als een rode draad door Riny’s leven, met een hoofdrol voor Bob Dylan. “Met zijn muziek kan ik wakker worden, opstaan en weer naar bed gaan. Een bron van inspiratie. Ik ben zelf gaan musiceren, liedjes schrijven en optreden. Het was ook een opstapje naar werk. Door de muziek ben ik filiaalmanager van een platenzaak geworden. Een studie Engels was voor mij een logische stap om songteksten beter te begrijpen. Uiteindelijk ben ik leraar Engels geworden en heb ik tien jaar voor de klas gestaan.”

 

Onzekere tijden

“Tijden veranderen en het leven kan een andere wending nemen. Na tien jaar was ik afgeknapt op het onderwijs. Omdat ik zelf ontslag genomen had, kreeg ik geen uitkering. Onzekere tijden dus. En toen kwam alles tegelijk. Mantelzorg voor mijn vader, een auto-ongeluk en reuma. Door deze opeenstapeling kwam ik bij Senzer terecht. Bij participatiecoach Nicole Warren vond ik gehoor.”

kuppens_fotografie_6605_web.jpg

 

 

Leren solliciteren

“Bij Senzer heb ik mezelf opnieuw leren kennen en sollicitatietrainingen gevolgd. Nicole Warren attendeerde mij op de opleiding tot online marketeer: een pittige studie van twee maanden. Die vond zij mij op het lijf geschreven: de studie combineert creativiteit en communicatieve vaardigheden. De opleiding heb ik met succes gevolgd. Ook heb ik er meteen een stage aan vastgeplakt.”

 

Gouden tip

“En toen kwam Signify op mijn pad. Marly, een andere participatiecoach van Senzer, tipte mij. De vacature was speciaal om mensen werkervaring op te laten doen, mensen die langer dan zes maanden in de uitkering zaten. Ik solliciteerde en kwam binnen op creativiteit, kennis van de Engelse taal en ervaring met de winkelvloer.

Hoe reageren consumenten op licht? Bij Signify krijg ik de vrijheid om dat zelf uit te zoeken. Het is een onontgonnen terrein. Ik geniet ervan. Ronald Gelten, mijn baas, is blij met mijn frisse blik. Ik heb een contract voor een jaar. En daarna zie ik wel weer. Maar dat onderzoeken en pionieren ligt mij wel. Heel inspirerend. Net als Bob Dylan!”

kuppens_fotografie_6468_web.jpg

Afbeelding
Riny Raymakers, werkzaam als online marketeer