Van valse start naar vliegende start
In de informatietechnologie (IT) is een schreeuwend tekort aan personeel. Wessel Smits en Oba Haynes hebben dan ook alle reden om te juichen. Zij volgen met behoud van uitkering een IT-opleiding die uitzicht biedt op een vaste, betaalde baan. Een complete ommezwaai overigens. Want Wessel zat in het groen en Oba in de zorg. Mede mogelijk gemaakt door het Sociaal-Innovatieplan van UWV, gemeentes en de Stichting BEE-Ideas. Zo bied je kansen in de IT door in de praktijk aan de slag te gaan.

Benjamin Truijen, directeur BEE-Ideas (links) en Geert-Jan Peeters, praktijkbegeleider (rechts). Wessel Smits en Oba Haynes (in het midden), deelnemers IT-opleiding.
Twee verhalen, één ambitie
Wessel Smits is van huis uit hovenier. “Maar door een chronische ontsteking aan mijn voet kon ik mijn vak niet meer uitoefenen. Ik heb nog een tijdje was gevouwen. Maar om dit nou de rest van mijn leven te doen… Elk idee was welkom. Senzer tipte me voor de IT-opleiding van BEE-Ideas. Ik solliciteerde, maakte kennis en kon de volgende dag beginnen.”
Oba Haynes, uit Trinidad en Tobago, zou aanvankelijk in de zorg gaan werken. “Ik heb er vrijwilligers werk gedaan en zou een opleiding gaan volgen. Door een samenloop van omstandigheden ben ik afgeknapt op de zorg. Senzer tipte ook mij voor de IT-opleiding van BEE-Ideas. Ik heb gesolliciteerd via Skype. Een paar dagen later was ik aangenomen.”
Een sprong in het diepe?
Wessel en Oba hebben afscheid genomen van het groen en de zorg en richten zich nu helemaal op de IT. De ommezwaai had niet groter kunnen zijn. Maar hoe vanzelf sprekend is dit? Is zo’n draai voor iedereen weg gelegd? Hoe weet je dat het geen bevlieging is? Je moet immers opnieuw beginnen en je een nieuw vak eigen maken.
Wessel: “Voor mij is het een kans. Je moet gevoel hebben voor IT, belang stelling voor automatisering en de wil om in dit vak door te gaan. Tijdens mijn mbo heb ik aan IT geroken. Ik vond het een leuk vak.”

Oba: “Het is zeker geen bevlieging. In Trinidad en Tobago heb ik verschillende baantjes gehad. Ik heb bij de klanten service gewerkt én met computers. De ambitie om deze opleiding te volgen komt niet uit de lucht vallen. Waar een wil is, is een weg.”

De kracht van een praktijkleeromgeving
Hoe zorg je dat talenten als Wessel en Oba hun draai vinden in de IT, een nieuw vakgebied? BEE-Ideas doet dat met een praktijkleeromgeving. Je maakt kennis met IT in de breedste zin van het woord. Denk aan de programmeertaal C#, het beheer van allerlei computer apparatuur en testen. Je wordt onder-gedompeld in het vak. Je doet praktische kennis en vaardigheden op. Alles wat je leert kun je direct toepassen.
Ook belangrijk: leren samenwerken om zo tot de oplossing van een IT-vraagstuk te komen. Het heet scrum. Dat betekent gestructureerd samenwerken aan soft ware wat veel vraagt van de sociale en communicatieve vaardigheden. Best een opgave als je geen arbeidsritme hebt, op de bank hebt gezeten en van nature niet zo’n prater bent. Het Sociaal-Innovatie plan biedt een praktijkopleiding soft ware development van zes maanden. Maar ook een praktijkleeromgeving waar praktijkopdrachten uitgevoerd worden bij klanten. Een vakinhoudelijk expert is de begeleider. Gewenst niveau: mbo- of hbo-denkniveau.
Wessel: “Wat je leert kun je direct op je CV zetten. Het zijn wapenfeiten, hoe klein ook. Zo heb ik bij Driessen HRM in Helmond in de softwarestraat gewerkt. Ik heb software geschreven voor alles wat met personeelszaken te maken heeft. Ik kwam blanco binnen. Ik realiseerde me dat ik beginner was, nog niet veel wist en nog meer moest leren. Maar opeens maak je vorderingen. In september ga ik een bootcamp doen, een soort vervolgopleiding waarbij ik opnieuw word ondergedompeld in kennis.”
Oba: “Mijn praktijkopdrachten voer ik uit bij PinkRoccade in Den Bosch. Het zijn beheertaken. Zo heb ik alle laptops van de (nieuwe) medewerkers onder mijn hoede. Startklaar maken, op naam zetten en aan het netwerk koppelen. Laptops inrollen, heet dat in vaktermen. Dat werk heb ik naar me toegetrokken. Op de afdeling ben ik inmiddels een bekend gezicht. Een soort vraagbaak zeg maar. Iedereen die iets met zijn laptop heeft, weet mij te vinden.”

Volgende stappen
Wessel en Oba hebben het over een andere boeg gegooid. Ze zijn het IT-pad ingeslagen. Een valse start wordt een vliegende start. De kans op een baan? Binnen zes maanden na afronding van de opleiding heeft tachtig procent van de deelnemers betaald werk. Een mooi vooruitzicht.
Oba: “Ik heb de afgelopen tijd veel geleerd. Fijne werkomgeving. Prettig gebouw. Netwerken en infrastructuur hebben mijn belangstelling. Ik wil doorstuderen aan Fontys, een opleiding met leren en werken. Daarna het liefst een baan in computerbeheer.”
Wessel: “IT is een schitterend vak. Ik ben gegroeid maar moet nog veel leren. Ik voel me weer nuttig. Mijn omgeving vindt dat ik veranderd ben: blijer, actiever, opener, meer betrokken. Een mooie reden om door te gaan. Ik kan meer dan ik dacht!”
BEE-Ideas
Goed idee voor een opleiding in IT

“BEE-Ideas is praktijk opleidingspartner in informatietechnologie,” vertelt directeur Benjamin Truijen. “Als maatschappelijk ondernemer werken wij samen met Senzer, UWV, gemeentes en bedrijven en rollen wij het Sociaal-Innovatieplan uit. Ons idee? Er zijn veel werkzoekenden met gevoel voor IT. Waarom zou je dat talent thuis op de bank laten zitten als er een wereld te winnen valt? Er is een tekort aan IT’ers. Banen liggen voor het oprapen. Leid deze mensen op in de praktijk, verklein de afstand tot de arbeidsmarkt en bied een springplank naar betaald werk door samen te werken met partners”.
Persoonlijke ontwikkeling

“Studeren doe je bij BEE-Ideas in een praktijkleeromgeving,” zegt Geert-Jan Peeters, praktijkbegeleider. “Alles wat je leert kun je direct toepassen. Tegelijkertijd werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken en gaandeweg kun je steeds meer. Goed voor je zelfvertrouwen. En wat is er leuker dan soft ware te ontwikkelen die bijdraagt aan een betere samenleving? Voor mens, maatschappij en milieu? Er is werk aan de winkel. BEE-Ideas heeft genoeg ideeën voor een herstart in de IT. Idee om kennis te maken?”
Neem eens een kijkje op www.bee-ideas.com
