29-01-2020 | 10:27 uur

Voorrecht van werken via Senzer

Werken in de groenste gemeente van Europa

 

Laarbeek schittert in het groen. En team Senzer schittert mee. In de groenste gemeente van Europa zorgt dit topteam voor het onderhoud in Beek en Donk, Aarle-Rixtel, Lieshout en Mariahout. “Het is een voorrecht hier te mogen werken,” vertelt Monique van de Hoff, werkleider groenprojecten van Senzer.

kuppens_fotografie_7096_klein.jpg

 

Lachen en aanpoten

Monique van der Hoff is opperhovenier groenprojecten. Zij geeft leiding aan dertig medewerkers met groene vingers. “Die hebben even aan mij moeten wennen,” vertelt ze. “Voor hen was ik de eerste vrouw op deze plek. Maar het ijs was snel gebroken en nu vliegen de grappen heen en weer. Ja, er wordt hier stevig aangepoot. En gelachen!”

kuppens_fotografie_6848_klein.jpg

 

Leve het buitenleven

Monique: “Schoffelen, snoeien, bladblazen, heggen knippen, de bestrating schoonmaken… Het is goed werken in groen Laarbeek. Je bent lekker buiten en hebt alle vrijheid om je werk te doen in je eigen tempo. Niemand die je op de vingers kijkt. Voor je werk ben je zelf verantwoordelijk. Je bent een met de natuur. Dat werkt ontspannend. Je zit niet op elkaars lip. Als medewerker groenprojecten heb je weinig last van prikkels. Dat is in een werkplaats, tussen vier muren, wel eens anders.”

 

Alle opleidingen staan op groen

“Niet alleen Laarbeek schittert in het groen, maar ook onze medewerkers,” vertelt Monique. “Hoe we hen laten stralen? Onze mensen volgen regelmatig cursussen en opleidingen. Denk bijvoorbeeld aan de Flora- en Faunawet, veilig werken langs de weg, kettingzagen en klein motorisch gereedschap. Het zijn allemaal praktische cursussen. Wat je leert kun je direct toepassen. Ook is er een cursus Nederlandse taal. Da’s handig als je instructies gaat lezen. Ook handig: al die kennis en kunde helpen als je uit wilt stromen naar een reguliere baan.”

 

kuppens_fotografie_6841_klein.jpg

 

De beste maatjes

“Nadelen aan buiten werken? Die zijn er ook. Je ruimt de rotzooi op van anderen. Zoals zwerfafval in perken en plantsoenen. Je staat in weer en wind. Daar moet je tegen kunnen.  Tien maanden per jaar valt er overigens goed te werken.

Nu heeft elk nadeel weer zijn voordeel. Onze mannen werken in koppels van twee. Het zijn maatjes. Ze passen bij elkaar en vinden het plezierig om samen te werken. Waar je ook tegen moet kunnen? Tegen complimenten en waardering. Toen Laarbeek de groenste gemeente van Europa geworden was, kregen we allen een cadeaubon.”

 

Verhalen in het groen

“Onze medewerkers zijn echte buitenmensen. Zij houden van hun werk. En ieder heeft zo zijn specialisme. Daar kunnen ze eindeloos over bomen.”

 

kuppens_fotografie_7176_klein.jpg

 

De heggen van Patrick van de Rijt

Knippen en scheren. Dat is Patrick van de Rijt op het lijf geschreven. Hij kent iedere heg in Laarbeek en iedere heg kent hem. Alle worden strak in model geknipt, helemaal in stijl van de laatste groene mode. Deze kapper van de heg houdt van vakmanschap, afwisseling en samenwerken met collega Jan Scholl, met wie hij voetbalt bij Sparta ’25. Als hij geen voetbal kijkt, dan kijkt hij wel darten. “Een schot in de roos.”

 

kuppens_fotografie_7076_klein.jpg

 

Het voorbeeld van Eric Schefman

Eric heeft een opgeruimd karakter en dat is te zien aan de omgeving. Al het groen ligt er netjes bij: om door een ringetje te halen. Als hovenier neemt hij zijn verantwoordelijkheid, volgt cursussen en houdt van uitdagingen. Eric is enthousiast. En dat werkt aanstekelijk. Kinderen halen hun schepjes en harkjes om mee te komen helpen. Ouders komen graag een praatje maken. Zijn hobby? Eric begint te lachen: “Een volkstuin…”

 

Het plezier van Frans Lucas

Frans schittert in het groen met schoffel en heggenschaar. Ook de bosmaaier is bij hem in vertrouwde handen. Voor hem is geen klus, geen dag het zelfde. Die afwisseling spreekt hem aan en is goed voor veel plezier. Plezier beleeft hij ook in zijn vrije tijd met lezen, fietsen en puzzelen. Als amateurschaker bestudeert hij openingszetten, mat- en patstellingen en speelt hij partijen na van grootmeesters. Zijn motto? “Je moet altijd blijven nadenken.”

 

kuppens_fotografie_7037_klein.jpg

 

De bladeren van Jan Scholl

Jan heeft gevoel voor kwaliteit. Met zijn bus is hij altijd de juiste man op de juiste plaats met het juiste gereedschap. Helemaal klaar voor goed werk. Op zijn best is hij in de herfst, tijdens de bladcampagne. “Alle bladeren van Laarbeek worden bij elkaar geblazen, want opgeruimd staat netjes,” zoals hij zelf zegt. In zijn vrije tijd houdt hij het doel schoon van Sparta ’25. Samen met Patrick van de Rijt belet hij tegenstanders te scoren. “Collega ben je, collega blijf je: in het groen en op het veld.”

 


Ben je groen genoeg voor het buitenleven?

In het groen valt veel te doen. Dag-in dag-uit. Omwonenden waarderen een mooie, opgeruimde omgeving. Koffie en een praatje horen daarbij. De buurt houdt van vertrouwde gezichten. Ben jij een buitenmens? Werk je graag in alle vrijheid en wil je cursussen en opleidingen volgen? Geef dat aan bij jouw contactpersoon bij Senzer. Misschien werk jij dan straks bij de groenste gemeente van Europa. Of bij een gemeente die dat wil worden. 

 

 

 

Vacature voorman groen

Ook hebben we nu een vacature open staan voor de functie voorman groen. Sta jij stevig in je schoenen? Werk je graag met doelgroepen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt? Dan zoeken wij jou! In de functie van voorman stuur je een kleine groep aan, waaronder mensen in traject naar werk. Bekijk de vacature via onderstaande button.

Vacature voorman groen

kuppens_fotografie_7076b.jpg