Header nieuwsflits

#15 - maart 2021

Via de Corona Nieuwsflits houden we iedereen die via Senzer aan de slag is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen Senzer rondom het coronavirus. Natuurlijk volgt Senzer de richtlijnen van de overheid. Deze ‘vertalen’ we naar richtlijnen en regels binnen Senzer. Je ontvangt deze via je leidinggevende en je ziet deze ook terug op posters op de werkvloer. Een geprint exemplaar kun je aan je leidinggevende vragen.

 


 

Overal in ons dagelijks leven merken we het: het coronavirus is nog niet verslagen. Bij Senzer houden we ons dus ook aan de richtlijnen en maatregelen. Want een gezonde en veilige werkplek voor jou, dat vinden we het allerbelangrijkste. We hopen dat het goed met je gaat en we wensen de collega’s die ziek zijn van harte beterschap! 

In deze Corona Nieuwsflits vertellen we je weer over de maatregelen en ander coronanieuws. Je hoort er natuurlijk ook over via je leidinggevende. Bij je leidinggevende kun je ook terecht als je vragen hebt over onderwerpen in deze Corona Nieuwsflits.

 


 

Alle maatregelen blijven gelden

Vorige week heeft de regering bekend gemaakt dat de lockdown voorlopig nog blijft. Er worden weer meer mensen ziek. Het is belangrijk dat de ziekenhuizen alle zieken mensen kunnen blijven helpen. Daarom blijven alle regels voorlopig nog gelden. 

In de lente en zomer wordt het warmer weer. Daar kan het virus niet goed tegen. Ook zijn steeds meer mensen tegen het virus beschermd door een prik (vaccinatie). Hopelijk komen er over een paar weken versoepelingen. We moeten afwachten en ons aan de regels houden. Ook als dat moeilijk is. 

Wil je nalezen wat er is gezegd in de persconferentie van 23 maart? Dat kan op de website van de overheid. Op deze pagina staat de tekst in eenvoudige taal: 

Persconferentie 23 maart

We moeten voorzichtig blijven. Binnen Senzer verandert er dus niets aan de coronamaatregelen.

 


 

Herstart GD Dorel extra veilig met sneltesten 

Op woensdag 17 maart is voor de zekerheid een groot deel van de GD Dorel (Heibloemweg 9) gesloten. Op maandag 22 maart is de productie weer opgestart. Dit wilden we natuurlijk zo veilig mogelijk doen. Daarom hebben we - op advies van de GGD - alle medewerkers een ‘sneltest’ aangeboden. Met een sneltest weet je binnen 15 minuten of je corona hebt. 

Alleen medewerkers die de test hebben gedaan en geen corona hebben, konden gaan werken. Afname van de sneltest was vrijwillig. Maar we zijn blij dat bijna iedereen de sneltest heeft gedaan. Daardoor is het voor alle collega’s die weer aan de slag zijn gegaan veilig. We wensen de andere collega’s veel sterkte. We hopen dat ze snel weer op het werk zijn. 

Het gebruik van de sneltesten is niet gewoon. Het is gebeurd op advies van de GGD. We weten niet of we de sneltesten nog vaker gaan gebruiken. We doen dit natuurlijk niet zomaar. Het is altijd in overleg met artsen en maatwerk. Vaste regel blijft dat er gebruik wordt gemaakt van de GGD-teststraten. 

 

Blijf je aan de maatregelen houden 

Uit de testen bij GD Dorel bleek dat een aantal collega’s virusdeeltjes had. Ze voelden zich niet ziek en hadden verder geen klachten. Maar omdat ze het virus hebben, kunnen ze andere mensen misschien wel besmetten. 

Ook op andere plekken kun je mensen tegenkomen die niet ziek zijn, maar wel het virus hebben. Deze mensen weten dat zelf ook niet. Daarom is het zo ontzettend belangrijk om altijd voorzichtig te zijn en 1,5 meter afstand te houden. Je moet je aan alle maatregelen blijven houden. Dat is het beste voor jouw gezondheid en die van andere mensen.

 


 

Vaccinatie tegen het virus 

Steeds meer mensen krijgen een prik (vaccinatie) waardoor ze niet of minder ziek worden van het virus. De regering verwacht dat voor de zomervakantie iedereen die dat wil een prik heeft gehad.  

Twee punten zijn heel belangrijk: 

  1. Je bent pas een paar weken na de laatste prik goed beschermd. Dus niet meteen. 
  2. Ook als je je prikken hebt gehad, moet je je aan alle maatregelen houden. De maatregelen gelden voor iedereen.

 

Verlof voor prik

Steeds meer mensen zullen een uitnodiging ontvangen voor een vaccinatie. Jij waarschijnlijk ook. Maak zo veel mogelijk een afspraak buiten je werktijd. Als dit niet kan en je toch onder werktijd een prik gaat halen, stellen we dit gelijk aan een doktersbezoek:

De werktijd die nodig is voor het vaccineren (= doktersbezoek), wordt aangemerkt als buitengewoon verlof (dus niet deels eigen verlof, en dus niet een maximum of standaard aantal uren per doktersbezoek). Dit is inclusief de reistijd die redelijkerwijs nodig is. 

Je kunt dit nalezen in de folder ‘Fit blijven, ziekte en herstel zo werkt het bij Senzer’. 

 

Extra uren verlof  

Misschien wil je extra verlof opnemen. Dan kan en mag. Maar, alleen de uren die je nodig hebt voor het halen van de prik tellen als buitengewoon verlof. De overige vrije uren worden geschreven als regulier verlof, compensatie- of tijd-voor-tijd uren. Overleg dit altijd met je werkleiding. 

 

Iemand begeleiden    

Als je iemand (familielid, huisgenoot of vriend) moet begeleiden bij het halen van de prik dan kan dat. De tijd dat je hierdoor niet op het werk bent, wordt geschreven als regulier verlof, compensatie- of tijd-voor-tijd uren. Overleg dit altijd met je werkleiding.

 


 

Hulp bij afstand houden 

Er zijn diverse maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Eén van de belangrijkste is het afstand houden. Vooral op de werkplekken en in de kantines doet iedereen dit heel goed. 

Soms is het afstand houden bij de in- en uitgangen en op de pauzeplekken buiten wat moeilijker. Er komen medewerkers die je gaan helpen bij het afstand houden. Ze zullen je aan de regels herinneren als je te dicht bij elkaar staat. Deze ‘afstandhulpen’ zijn er niet altijd. Let er dus vooral zelf op! 

 

Alle maatregelen binnen Senzer blijven!

Het virus is er nog steeds. Daarom moet je je aan alle maatregelen blijven houden. Binnen Senzer veranderen de maatregelen niet! Iedereen wil graag terug naar zoals het vroeger was. Het enige wat je hiervoor zelf kan doen: hou je aan de regels! 

 


 

Mondkapjes 

 

Mondkapjes wassen 

Een mondkapje wordt vies. Daarom moet je na vier uur dragen een andere gebruiken. Na gebruik moet je het mondkapje wassen. Als je de mondkapjes niet wast, is dat slecht voor je eigen gezondheid en die van je collega’

 

Mondkapje goed dragen

Draag het mondkapje zoals het hoort: over je mond en neus. Als je dit niet doet, heeft het mondkapje minder nut. Dat is dan slecht voor je eigen gezondheid en die van je collega’s.

 


 

Heb je klachten? Laat je testen!

Heb je klachten, blijft dan thuis en laat je testen. Ga naar de website www.rijksoverheid.nl en zoek naar de pagina ‘Testen op corona’.

 


 

 

Je hebt vast wel meegekregen dat op de grote computers die bij Senzer staan, slechte bestanden zijn geplaatst door hackers. Hackers zijn mensen die via internet met hun computer proberen op het computersysteem van bedrijven te komen. Een soort van computerinbrekers. Zij kunnen dan gegevens stelen. Of zorgen dat je geen betalingen meer kunt doen, de vaste telefoons het niet meer doen of je geen printjes meer kan maken via de Senzer-computers. Voor de duidelijkheid: de netwerkinbraak is gebeurd bij de werkcomputers van Senzer. Dit heeft niks te maken met je eigen smartphone, tablet of computer.

 

Digitale inbraak op het Senzer computer-systeem 

Toen op 9 maart de netwerkinbraak bij Senzer bekend werd, zijn direct alle computers in de Senzer-gebouwen van internet afgehaald en zijn de computersystemen uitgezet. Dat heb je via je leidinggevende vast wel gehoord. Toen zijn alle computers ‘schoongemaakt’ als het ware. Dat wil zeggen dat alle bestanden die de hackers hadden geplaatst verwijderd zijn en zij niet meer op onze computersystemen kunnen. Een gespecialiseerd bedrijf heeft daarbij geholpen. Zij hebben ook gezegd dat alle Senzer-computers nu helemaal schoon zijn en weer gewoon gebruikt kunnen worden. Dat is goed nieuws.

 

Bijna alle werk-computers doen het weer  

Maar dat betekent helaas niet dat ineens alles weer gewoon werkt. Onze collega's van het ICT-Team moesten alle 80 hoofdcomputers en alle 400 persoonlijke werkcomputers - nadat ze helemaal schoon waren gemaakt - weer opnieuw installeren. Dat houdt in dat alle programma's weer terug erop moesten. Denk aan Word, internet en ook de print-programma's om er een paar te noemen. Daar is afgelopen twee weken hard aan gewerkt. Nu doet bijna iedere Senzer-computer het weer gewoon.   
 

Het herstellen van de netwerkinbraak is veel werk  

Een netwerkinbraak - met al het werk om het te herstellen - kost veel tijd en geeft een hoop gedoe. En sommige zaken kunnen even niet gebeuren. Dat is lastig en vervelend. Gelukkig hebben we wel alle uitkeringen en salarissen kunnen betalen. Ook dat werkt weer normaal. Daar zijn we blij mee.   
 

Mijn Senzer: vervang je wachtwoord  

Om de hackers buiten de deur te houden hebben we de wachtwoorden van álle Senzer-computer-programma's vervangen. Als je gebruik maakt van ‘Mijn Senzer’, dan heb je een mail gekregen dat je een nieuw wachtwoord moet maken. Geen mail ontvangen? Geef dit dan door aan je leidinggevende. Mijn Senzer is zo helemaal veilig om te gebruiken.  
 

Onderzoek  

We zijn bezig met een onderzoek om te kijken hoe de netwerkinbraak precies is gebeurd en wat er mogelijk gestolen of kapot gemaakt is. De specialisten die we hebben ingeschakeld denken dat er geen persoonlijke gegevens zijn gestolen. Maar dat willen we zeker weten. Als het onderzoek klaar is, dan zullen we alle medewerkers van Senzer daar natuurlijk over informeren. Heb je nu vragen dan kun je natuurlijk altijd bij je leidinggevende terecht. 

 


 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste Senzer-nieuws?

Wil je snel op de hoogte zijn van berichten en nieuws van Senzer? Meld je dan aan voor ‘Mijn Senzer’. Dan kunnen we je via e-mail snel bereiken. Bovendien kun je dan altijd online je verlofkaart en je persoonlijke gegevens inzien.

Voor meer informatie check:

Mijn Senzer

 


 

Volg ons ook op social media

 

Facebook.png  Instagram.png  Twitter.png  LinkedIn.png

 

Download Nieuwsflits #15 als PDF