Curriculum vitae

Je hebt de eerste stap voor je sollicitatie gezet: het schrijven van een brief. Nu is het tijd voor het opstellen van een cv waarmee je een goede indruk maakt.

 

In jouw cv staan jouw werkervaring, opleidingen en vaardigheden. Een cv is vaak als volgt opgebouwd:
 

 • Persoonlijke gegevens
  Vermeld hier je voor- en achternaam, adres en woonplaats,  telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum, nationaliteit, burgerlijke stand en soort rijbewijs (als dit nodig is voor het werk).
  Tip: gebruik een duidelijk e-mailadres. Het beste is er een met jouw naam. Dus geen e-mailadressen als topgozer2000@hotmail.com of kattenfan89@gmail.com.

 • Persoonlijk profiel
  Presenteer jezelf in een paar zinnen. Omschrijf in maximaal 5 regels wie je bent, wat je kunt en wat je wilt doen op het gebied van werk.

 • Werkervaring
  Noem al jouw banen en stages. Jouw laatste baan staat bovenaan, de eerste onderaan. Vermeld de periode wanneer je ergens gewerkt hebt, de naam van de functie, de bedrijfsnaam en vestigingsplaats en jouw taken/werkzaamheden.

 • Opleidingen
  Noem al jouw studies, opleidingen, cursussen en trainingen. Net als bij jouw werkervaring staat de laatste opleiding bovenaan. Vermeld wanneer je een opleiding gevolgd hebt, de naam van de opleiding, de school of onderwijsinstelling en de vestigingsplaats, jouw specialisatie en/of studierichting en het gehaalde diploma of certificaat.

 • Nevenactiviteiten
  Nevenactiviteiten zijn activiteiten die je naast jouw werk doet. Ook daar doe je kennis en ervaring op. Zijn die belangrijk voor de baan waar je op solliciteert? Zet jouw nevenactiviteiten dan in jouw cv. Voorbeelden: je bent lid van een bestuur, je doet vrijwilligerswerk, je coacht een sportteam.

 • Vaardigheden en competenties
  Is er iets anders waar je goed in bent belangrijk voor de baan? Geef dit dan aan onder het kopje 'Vaardigheden en competenties'. Denk hierbij aan: computerprogramma’s (Office, fotobewerkingsprogramma’s), machines waarmee je kunt werken (heftrucks, drukwerkmachines), talen die je spreekt en/of schrijft en op welk niveau (bijv. Engels: uitstekend of Duits: redelijk), eigenschappen (bijv. betrouwbaar, flexibel, nauwkeurig). 

 • Interesses en hobby's
  Je hoeft jouw interesses en hobby's niet te noemen, maar een werkgever krijgt zo een completer beeld van je.

 • Referenties
  Was jouw vorige werkgever tevreden over jou? Vraag dan of jouw vroegere leidinggevende of collega dit aan jouw toekomstige werkgever wil vertellen. Dat heet een referentie. Noem geen namen en telefoonnummers van referenties, maar alleen 'referenties op aanvraag'. Zo voorkom je dat zij zomaar worden gebeld. Laat altijd aan de referentie weten dat die gebeld kan worden.

 

Opmaak cv

Naast de inhoud is het ook belangrijk hoe je cv eruit ziet. Een werkgever kijkt eerder naar een duidelijk en verzorgd cv dan een rommelig cv.
 

 • Maak een dikgedrukte kop voor alle onderdelen: Persoonlijke gegevens, Profiel, Werkervaring, Opleiding, enzovoort. Hierdoor kan de lezer snel zien waar jouw werkervaring of vaardigheden staan.

 • Gebruik maar 1 of 2 verschillende lettertypes. Veel lettertypes staat rommelig. Zorg ook dat dit lettertypes zijn die iedereen gebruikt, bijvoorbeeld Arial of Calibri.

 • Maak het cv niet te lang, maximaal 2 A4'tjes.

 • Voeg eventueel een foto toe aan jouw cv. De lezer ziet dan gelijk wie die voor zich heeft. Let er wel op dat de foto past bij hoe je wilt overkomen.

Talent

zien

en er alles uithalen wat erin zit

U wilt uw capaciteit aanpassen