Inhuuropdracht
inkomensconsulent

 

In het kort

 • Sociaal-zakelijke uitkeringsmaatwerk aan kwetsbare doelgroep (beoordelen, beheren en activeren)
 • Verantwoordelijk voor eigen caseload (veel autonomie) in nauwe samenwerking met diverse collega’s
 • Werkbedrijf Senzer is onderscheidend door een brede opzet met diverse disciplines onder één dak 
 • Part- en fulltime mogelijk (min. 28u pw).
 • Thuiswerk in overleg
 • Periode in overleg
 • Tarief in overleg

 

Wil je meer weten over deze vacature?

Lees dan snel verder of Neem direct contact op met Bart de Lange, 06 34 23 97 12 b.delange@senzer.nl.

Ben jij de sociale Inkomensconsulent die ook juridisch doortastend is? 

Bij Senzer, werkbedrijf met een mooie balans tussen sociaal en zakelijk

Bijstandsgerechtigden helpen krijgen waar ze recht op hebben, binnen de kaders van de wet. Dat vraagt om een goed empathisch én analytisch vermogen. Je hebt oog voor details, zowel van de situatie van je klanten als van de juridische rechten en plichten. Maar je gaat altijd uit van het goede, van kansen en mogelijkheden die passen bij je klant terwijl je alert blijft op fraude.

Wat ga je doen  

Uitkeringen zijn vaak persoonlijke kwesties voor cliënten, waardoor meer dan eens stress en frustratie doorklinkt in hun verhaal. Dat weet je om te zetten in een specifieke, maatwerkoplossing waarbij je binnen de juridische kaders blijft. Als inkomensconsulent toegang beoordeel je eenmalig een aanvraag om bijstand, met een gemiddelde caseload van 15 aanvragen of je beheert als inkomensconsulent beheer, een caseload van ongeveer 150 uitkeringen. Uiteraard vinden er gesprekken met klanten plaats en leg je jouw onderzoeksresultaten vast. Dit laatste vereist grote zorgvuldigheid en kost naar verhouding daarom de meeste tijd.  

Vanuit jouw rol, heb je ook overleg met je collega's Participatiecoaches, die onze klanten begeleiden met het zoeken en vinden naar duurzaam werk, met de afdeling Juridische Zaken en sociale recherche.

 

 

Dit breng je mee  

Wij zoeken ervaren freelance/ZZP inkomensconsulenten met

 • een sociaal-juridische instelling waarmee je maatwerk levert 
 • kennis van de Participatiewet 
 • analytische vaardigheden en empathisch vermogen 
 • HBO werk- en denkniveau 

Het werk van de korte adem: beoordelen aanvragen 

Een Inkomensconsulent, bij Senzer ook wel Specialist uitkeringen genoemd, houdt zich bezig met één van de twee hoofdonderdelen van het vak. Het eerste onderdeel bestaat uit het beoordelen van inkomende aanvragen. Een aanvraag komt binnen en daarmee start een beoordelingsperiode van 8 weken. De klant levert bewijsstukken bij je aan, die je goed checkt om het recht op uitkering te kunnen vaststellen. Staan er geen gekke uitgaven op de bankrekening, mis je uitgaven en zijn er nog andere voorzieningen waar die persoon recht op heeft? Oftewel: het uitzoeken en leggen van de financieel-juridische uitkeringspuzzel. Vervolgens ga je in gesprek met de klant om zaken te verhelderen. Als sluitstuk maak je een rapportage met daarin een beslissing over het wel of niet toekennen van de uitkering, die je goed gemotiveerd uitlegt aan de aanvrager. In deze functie heb je een kleine - continu wisselende - caseload van ongeveer 15 klanten, waar je intensief contact mee hebt. 

 

Het werk van de lange adem: beheren en activeren 

Het tweede onderdeel gaat over het actief stimuleren en activeren van mensen met een uitkering. In dit werk beheer je een caseload ongeveer 150 uitkeringen van individuele klanten en gezinnen. Je bouwt hier een hechte klantrelatie op. Het recht op uitkering is namelijk afhankelijk van veel persoonlijke factoren. Als hier iets in verandert kan dit effect hebben op de uitkering. Een klant wil bijvoorbeeld parttime gaan werken maar vindt het spannend wat het effect is op de uitkering? Samen met je collega’s zorg jij voor de berekening zodat de klant weet wat er wijzigt en de stap naar werk durft te zetten. Je hebt daarom regelmatig contact met jouw klanten, via brief, telefoon of spreekkamergesprek.  

Over Senzer: verbinder tussen werkgever en werkzoekende

Senzer is het werkbedrijf voor de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel. We voeren onder andere de Participatiewet uit namens zeven gemeenten van onze regio met in totaal 250.000 inwoners. Wij werken aan het inclusiever maken van de regionale arbeidsmarkt en vinden dat iedereen die kan werken recht heeft op een baan. Senzer legt verbinding tussen werkgever en werkzoekende, redenerend vanuit de P&O-vraag van de werkgever die we verbinden aan de (arbeids)kracht en het talent van de werkzoekende. Via ons werken ruim 2.000 mensen bij grote en kleine bedrijven. We verzorgen inkomensondersteuning voor ongeveer 4.500 bijstandscliënten en zorgen voor honderden mensen voor een zinvolle maatschappelijke participatie.

Ben je geïnteresseerd of wil je iets weten over deze mooie opdracht? 

Meer weten over deze opdracht in de regio Helmond – De Peel? Neem direct contact op met Bart de Lange, 06 34 23 97 12 b.delange@senzer.nl.