Ben jij onze nieuwe
inkomensconsulent?

28-36 uur | max. €4.946,- | hbo | Regio Helmond

 

In het kort:

 • Onderzoek doen naar het recht op bijstand
 • Empathisch, standvastig en besluitvaardig zijn
 • Helder communiceren op verschillende niveaus
 • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 17,08% IKB, loopbaanbudget, korting op zorgverzekering, sportabonnement, fiets, PC/laptop, smartphone 

 

Solliciteer nu

 

Wil je meer weten over deze vacature? Lees dan snel verder!

Ben jij de sociale Inkomensconsulent die ook juridisch doortastend is?

Bij Senzer, werkbedrijf met een mooie balans tussen sociaal en zakelijk

Bijstandsgerechtigden helpen krijgen waar ze recht op hebben, binnen de kaders van de wet. Dat vraagt om een goed empathisch én analytisch vermogen. Je hebt oog voor details, zowel van de situatie van je klanten als van de juridische rechten en plichten. Maar je gaat altijd uit van het goede, van kansen en mogelijkheden die passen bij je klant terwijl je alert blijft op fraude. 

Wat ga je doen

Uitkeringen zijn vaak persoonlijke kwesties voor cliënten, waardoor meer dan eens stress en frustratie doorklinkt in hun verhaal. Dat weet je om te zetten in een specifieke, maatwerkoplossing waarbij je binnen de juridische kaders blijft. Als Inkomensconsulent toegang beoordeel je eenmalig een aanvraag om bijstand, met een gemiddelde caseload van 15 aanvragen of je beheert als Inkomensconsulent beheer, een caseload van ongeveer 150 uitkeringen. Uiteraard vinden er gesprekken met klanten plaats en leg je jouw onderzoeksresultaten vast. Dit laatste vereist grote zorgvuldigheid en kost naar verhouding daarom de meeste tijd. 

Vanuit jouw rol, heb je ook overleg met onder andere je collega's Participatiecoaches, die onze klanten begeleiden met het zoeken en vinden naar duurzaam werk, met de afdeling Juridische Zaken en Sociale Recherche.

 

Het werk van de korte adem: beoordelen aanvragen

Een Inkomensconsulent, bij Senzer ook wel Specialist uitkeringen genoemd, houdt zich bezig met één van de twee hoofdonderdelen van het vak. Het eerste onderdeel bestaat uit het beoordelen van inkomende aanvragen. Een aanvraag komt binnen en daarmee start een beoordelingsperiode van 8 weken. De klant levert bewijsstukken bij je aan, die je goed checkt om het recht op uitkering te kunnen vaststellen. Staan er geen gekke uitgaven op de bankrekening, mis je uitgaven en zijn er nog andere voorzieningen waar die persoon recht op heeft? Oftewel: het uitzoeken en leggen van de financieel-juridische uitkeringspuzzel. Vervolgens ga je in gesprek met de klant om zaken te verhelderen. Als sluitstuk maak je een rapportage met daarin een beslissing over het wel of niet toekennen van de uitkering, die je goed gemotiveerd uitlegt aan de aanvrager. In deze functie heb je een kleine - continu wisselende - caseload van ongeveer 15 klanten, waar je intensief contact mee hebt.
 

Het werk van de lange adem: beheren en activeren

Het tweede onderdeel gaat over het actief stimuleren en activeren van mensen met een uitkering. In dit werk beheer je een caseload ongeveer 150 uitkeringen van individuele klanten en gezinnen. Je bouwt hier een hechte klantrelatie op. Het recht op uitkering is namelijk afhankelijk van veel persoonlijke factoren. Als hier iets in verandert kan dit effect hebben op de uitkering. Een klant wil bijvoorbeeld parttime gaan werken maar vindt het spannend wat het effect is op de uitkering? Samen met je collega’s zorg jij voor de berekening zodat de klant weet wat er wijzigt en de stap naar werk durft te zetten. Je hebt daarom regelmatig contact met jouw klanten, via brief, telefoon, mail of spreekkamergesprek. 

 

Dit breng je mee 

Wellicht heb je al ervaring als Inkomensconsulent, maar wat je in ieder geval meebrengt zijn:

 • HBO werk- en denkniveau;
 • Een sociaaljuridische instelling waarmee je maatwerk levert;
 • Kennis van de Participatiewet/IOAW is een pre;
 • Analytische vaardigheden en empathisch vermogen;
 • Communicatieve vaardigheden.

 

Inwerkprogramma

Senzer biedt startende Inkomensconsulenten een uitgebreid opleidingsprogramma. Dit programma bestaat uit een externe en interne opleiding van ongeveer 1,5 jaar. Tijdens de interne opleiding word je, zowel individueel als klassikaal, begeleid in het beheren van je caseload, het opstellen van rapportages en beschikkingen en worden regelmatig casussen besproken.

Wij hebben aantrekkelijke primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden 

Je krijgt een functie bij een maatschappelijk betrokken bedrijf in Helmond met een sociale en marktgerichte inslag en impact. Ook is er ruimte om je verder te ontwikkelen. Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van de medewerkers staan bij Senzer hoog in het vaandel. 

 • De functie is ingeschaald in schaal 9 (cao Sociaal Werk) met een salaris tussen de € 3.355- en € 4.946, - bruto per maand op basis van 36 uur per week. 
 • De exacte inschaling wordt afgestemd op je ervaring en opleiding.  
 • Reiskostenvergoeding.  
 • Maandelijkse opbouw van 17.08% IKB vrij in te zetten voor uitbetaling of verlof  
 • Maandelijkse opbouw van 1,5% loopbaanbudget voor opleiding, coaching en loopbaanontwikkeling.  
 • Mogelijkheden voor een sportabonnement, fiets, PC/laptop en smartphone. 

Joost, Inkomensconsulent

‘Dat je verschil maakt voor mensen die aan de rand van de samenleving staan, maakt deze baan enorm uitdagend. Je moet je écht kunnen inleven in de doelgroep – schulden, verslaving, complexe achtergronden – terwijl je focus houdt op het beoordelen van het recht op bijstand en ook weet dat je soms slecht nieuws moet brengen en dus voet bij stuk moet kunnen houden.’

Over Senzer: verbinder tussen werkgever en werkzoekende

Senzer is het werkbedrijf voor de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel. We voeren onder andere de Participatiewet uit namens zeven gemeenten van onze regio met ruim 250.000 inwoners. Wij werken aan het inclusiever maken van de regionale arbeidsmarkt en vinden dat iedereen die kan werken recht heeft op een baan. Senzer legt verbinding tussen werkgever en werkzoekende, redenerend vanuit de P&O-vraag van de werkgever die we verbinden aan de (arbeids)kracht en het talent van de werkzoekende. Via ons werken ruim 2.000 mensen bij grote en kleine bedrijven. We verzorgen inkomensondersteuning voor ruim 4.000 bijstandscliënten en zorgen voor honderden mensen voor een zinvolle maatschappelijke participatie.

Ben je geïnteresseerd of wil je iets weten over deze mooie baan? 

Neem dan contact op met je mogelijke nieuwe leidinggevende Bart de Lange 06 34 23 97 12 (b.delange@senzer.nl). Of check ook eens onze andere vacatures, wie weet zit daar de perfecte match tussen!

Solliciteer als inkomensconsulent! 

We waarderen het als je jouw motivatie met cv voor 5 maart 2024 mailt naar vacature@senzer.nl o.v.v. V2407/SU. Een assessment en digitale screening kunnen deel uitmaken van de selectieprocedure. Gelieve er alvast rekening mee te houden dat de 1e gespreksronde op donderdag 7 maart zal plaatsvinden en de 2e gespreksronde op dinsdag 12 en donderdag 14 maart.