Vertrouwensexperiment 'Zelf aan het stuur en op maat'

De gemeente Geldrop-Mierlo en Senzer voeren in samenwerking met de Universiteit Tilburg en een groep bijstandsgerechtigden een experiment uit. Dit experiment heet: “Zelf aan het stuur en op maat”. We willen weten wat er gebeurt als we bijstandsgerechtigden minder regels opleggen en meer ruimte geven voor eigen initiatief om aan het werk te komen of om weer te participeren in de samenleving.

 

Wat houdt het vertrouwensexperiment in?

De Universiteit van Tilburg voert het experiment twee jaar lang uit. Er zijn drie groepen voor dit experiment: 

  • Een groep die regie krijgt over het eigen traject. Deze deelnemers bepalen zelf wat er nodig is. Ze bepalen ook zelf hoeveel contact ze nodig hebben met de coach van Senzer. 
  • Een groep die intensieve begeleiding krijgt. Deze deelnemers hebben regelmatig contact met de coach van Senzer. Samen wordt bekeken wat er nodig is. 
  • Een groep waar niets voor verandert. Deze groep is belangrijk, omdat we de resultaten van het onderzoek met deze groep kunnen vergelijken.

Klik hier voor een overzichtelijk plaatje van het experiment (pdf, 3 Mb)

 

Ja, ik doe mee!

Het experiment is voor inwoners van Geldrop-Mierlo die een bijstandsuitkering van Senzer ontvangen. U kunt het volgende verwachten als u meedoet aan het experiment:

  • U krijgt tijdens uw eerste gesprek te horen in welke groep u bent ingedeeld.
  • Tijdens dit gesprek vult u vervolgens een digitale vragenlijst in. Dat doet u anoniem.
  • U krijgt van Senzer de ondersteuning die past bij groep 1, groep 2 of groep 3.
  • Na 1 jaar en na 2 jaar vult u opnieuw een digitale vragenlijst in. Dit om de onderzoeksresultaten te kunnen meten en bij te houden. Misschien heeft u dan al werk, toch komen we graag te weten hoe het met u gaat.

 

Meedoen aan het vertrouwensexperiment

Bent u geïnteresseerd en wilt u meedoen aan het experiment? Stuur een mail naar gemeente@geldrop-mierlo.nl, t.a.v. Fanny van Mierlo. We hebben uw hulp hard nodig om te onderzoeken welke aanpak het beste werkt.

 

Veelgestelde vragen

Hebt u nog vagen over dit experiment? Bekijk dan het document met Veelgestelde vragen (pdf, 87 kB). 

 

Contactinformatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Bel dan naar Fanny van Mierlo van de gemeente Geldrop-Mierlo. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 040 289 38 93 of 14 040.