Kansen

grijpen

en onze arbeidsmarkt versterken

Werken loont

Werken loont!

 

We krijgen het tijdens klantgesprekken vaak te horen. ‘Ik wil best werken, maar raak ik dan mijn toeslagen kwijt?’ Of: ‘Als ik aan de slag ga, hoe zit het dan met mijn zorgverzekering en andere kortingen en kwijtschelding die ik nu krijg?’ En: ‘Als ik ga werken, hoe zit het dan met de opvangkosten voor mijn kinderen?’

 

Veel bijstandsgerechtigden hebben het - verkeerde - idee dat ze er niet op vooruit gaan als ze gaan werken, zowel fulltime als parttime. Wij helpen deze misvatting graag uit de wereld. Als je gaat werken dan ga erop vooruit. En wil je weten hoe het dan precies zit met bijzondere bijstand of andere minimaregelingen die je nu hebt, dan kan jouw Participatiecoach of uitkeringsspecialist je daar meer over vertellen. Zet je de stap naar werk dan zorgen we samen voor een oplossing die voor jou loont!

Onderstaande regelingen zorgen dat je meer overhoudt

Voor mensen die parttime werken of die voltijds werken en rond het minimumloon gaan verdienen, zijn er diverse regelingen die zorgen dat ze aan het eind van de maand meer geld kunnen overhouden dan in de uitkeringssituatie. Hieronder een overzicht.

Regelingen voor mensen met parttime werk en mensen die rond minimumloon verdienen:

Grote schoonmaak

Parttime aan het werk? Deel van je loon wordt niet gekort op uitkering

Als je gaat werken maar nog niet volledig uit de uitkering bent, wordt een kwart van je werkinkomen (tot een maximumbedrag van 220 euro) een half jaar lang niet meegeteld en dus niet gekort op je uitkering. Voor alleenstaande ouders met thuiswonende kinderen onder de 12 jaar, geldt na deze 6 maanden zelfs nog een extra periode van 30 maanden, met een vrijlatingspercentage van 12,5% (met een maximum van 134,35 euro). Deze regeling geldt voor mensen van 27 jaar en ouder. Je uitkeringsspecialist kan je meer vertellen over de exacte voorwaarden.

 

Woon-werk-vergoeding

Hier zijn geen vaste regelingen voor maar als jij de stap naar werk zet, dan denken we graag met je mee.

 

Kinderopvang-vergoeding

Ga je via Senzer parttime aan het werk, heb je thuiswonende kinderen in de leeftijd tussen 0 en 13 jaar en heb je voor hen kinderopvang nodig? Dan kun je van Senzer een tegemoetkoming krijgen in de kosten van je eigen bijdrage. Kijk hoe je de vergoedingen vanuit de Belastingdienst en Senzer kunt aanvragen. Het loont de moeite!

 

Kinderopvang-vergoeding

 

 

Zorgverzekering-korting: ook voor mensen die werken en rond minimumloon verdienen

Verdien je rond het minimumloon? Dan kun je gebruik blijven maken van deze collectieve korting.

Zorgverzekering-korting

Bijzondere bijstand: ook voor mensen die werken en rond minimumloon verdienen

Als je gaat werken en net iets meer dan het minimumloon verdient, blijf je recht houden op bijzondere bijstand. Het gaat hier om bijzondere en noodzakelijke uitgaven, zoals bijvoorbeeld rechtsbijstand en eigen bijdrage medische kosten.

 

Bijzondere bijstand

 

Leergeld: vergoeding schoolactiviteiten

Ook je kinderen blijven in aanmerking komen voor hulp van de stichting Leergeld als je werkt en rond het minimumloon verdient. Stichting Leergeld vergoedt bepaalde binnen- of buitenschoolse activiteiten voor kinderen en is actief in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Geldrop-Mierlo, Helmond, Laarbeek en Someren.

 

Vergoeding schoolactiviteiten

 

 

Regelingen in jouw gemeente

Daarnaast heeft elke gemeente waar Senzer voor werkt nog eigen minimaregelingen. Bijvoorbeeld de mogelijkheid op kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen, supermarktpas, gebruik van voedsel- of kledingbank, zwemlesvergoeding, werktoeslag etc. Op de site van jouw gemeente is hier meer informatie over te vinden..

 

Minimaregelingen gemeente

Vraag en antwoord

Kan ik hulp krijgen bij het aanvragen van een van bovenstaande mogelijkheden?

Ja dat kan. De welzijnsorganisatie in jouw gemeente (LEV-groep, Onis of Vierbinden) je eventueel helpen bij het invullen van formulieren. Ook kijken ze met je mee naar regelingen en voorzieningen waar je mogelijk recht op hebt. Bijvoorbeeld: huur- en zorgtoeslag, bijzondere bijstand, kwijtschelding gemeentelijke belastingen, langdurigheidstoeslag, uitkeringsaanvragen, aanvragen voor de DUO-IBgroepen (Studiefinanciering) en voorzieningen WMO.

 

Zie hier waar je in jouw gemeente terecht kunt

 

Met welk inkomen kom ik in aanmerking voor deze minimaregelingen?

Dit is afhankelijk van de regelingen en in welke gemeente je woont. Het is een inkomen op minumumniveau (bijv. 110 of 120 procent van de bijstandsnorm). Op de site van je gemeente kun je hier meer over vinden.

 

Houd ik mijn alimentatie als ik ga werken?

Ja, alimentatie is door de rechter vastgesteld en wordt door de Participatiewet en dus ook Senzer beoordeeld als eigen inkomsten. Het kan natuurlijk wel zo zijn, dat wanneer je uit de bijstand gaat, dat dan de afspraken tussen de partners opnieuw worden bezien.

 

Behoud ik toeslagen van de belastingdienst als ik ga werken?

Dit is afhankelijk van de inkomsten. In de beëindigingsbeschikking, die mensen krijgen als hun uitkering stopt, wordt hier ook altijd op gewezen. Op de site van de Belastingdienst is meer informatie te vinden over:

 

Zorgtoeslag

 

Huurtoeslag

 

Kinderopvangtoeslag

 

Kindgebonden budget

 

Als ik ga werken, moet ik dit dan melden bij de belastingdienst?

Ja, zie vorig antwoord.

 

Wijziging doorgeven aan Belastindienst

 

Heb ik nog recht op de kwijtschelding gemeentelijke belastingen?

Als het inkomen rond bijstandsniveau ligt, kom je misschien in aanmerking voor kwijtschelding van de gemeente- en/of waterschapsbelasting, zoals Rioolheffing, Afvalstoffenheffing en OZB. Kijk hieronder voor meer informatie hoe het is geregeld in jouw gemeente:

 

Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren  Helmond

 

Geldrop-Mierlo

Vos logistics

Werken loont op vele manieren

 

Het is al een oud gezegde ‘Werken loont’. Misschien een beetje ouderwets en geloof je – als je een tijd thuis zit – er niet meer zo in… En voelt werk ook een beetje spannend of eng aan en wordt het steeds lastiger om die stap te zetten, vooral ook als je denkt dat het financieel toch niets oplevert.

Bij Senzer geloven we dat werk loont. Naast de voldoening van een vast ritme, contacten met collega’s of klanten en werkresultaten levert werk ook geld op.

Lees hier het verhaal van mensen die de stap naar werk hebben gezet. En daar uiteindelijk blij mee zijn. Gewone mensen met allemaal hun eigen talenten, uitdagingen en problemen. Laat je dus niet uit het veld slaan, het kan!

‘Als 60-plusser niet meer aan het werk? Onzin!’

Henk en Ricus moesten wel even slikken toen ze als 50+'ers zonder werk kwamen te zitten. Konden ze, gezien hun leeftijd, wel een nieuwe baan vinden? Jazeker: ze vonden via Senzer een job bij IsoBouw in Someren en recyclen nu dakplaten.

 

Het hele verhaal

Henk en Ricus
Niek

‘Eindelijk mijn gevoel voor eigenwaarde terug’

Van een enthousiaste student - hij haalde een mbo-diploma Productie-automatiseringstechniek niveau 4 en de propedeuses voor Mens en Informatica én Integrale Veiligheid - tot medewerker met diverse baantjes bij wie het licht ineens uitgaat. De start van zijn carrière liep bij Niek Vogels (36) anders dan verwacht. ‘Opeens werd het zwart, mijn lichaam was op.’ De gemeente Helmond bood hem met begeleiding van Senzer de kans om de draad weer op te pakken. Niek werkt er nu tot tevredenheid van iedereen aan het berekenen van de WOZ-waarden. Mooi en belangrijk werk…

 

Het hele verhaal