30-01-2024 | 14:50
Body tekst

Het visitekaartje van
Elgran Logistic Training

Je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken. Daarom maakt Jean Pierre Hölzken werk van zijn omgeving en ziet alles er bij Elgran Logistic Training indrukwekkend opgeruimd uit. Niet alleen het terrein buiten is om door een ringetje te halen. Ook het gebouw binnen verdient de schoonheidsprijs. En dan hebben we het over zijn lunch nog niet gehad. Jean Pierre legt de loper uit voor alle cursisten die in Bakel een rijopleiding komen doen voor intern transport in de logistiek. Alsof hij zeggen wil: “Welkom, je bent goed op weg!”

 
 

Facilitair medewerker

Jean Pierre Hölzken (49 jaar) is in zijn nopjes. Stralend vertelt hij dat hij zojuist een vast contract heeft gekregen voor twintig uur per week. “Daar heb ik hard voor gewerkt en het ging niet altijd van een leien dakje. Ik heb eindelijk mijn plek gevonden. Het heeft wel een tijdje geduurd. Ik heb zo’n twintig jaar bij Senzer gelopen en allerlei baantjes gehad. Echt gelukkig was ik niet. Totdat Maurice van Hoof, werkleider Senzer, een vacature op het spoor kwam bij Elgran. Het was een keerpunt in mijn leven. Alles begon met een meeloopdag. Daarna volgde een proefplaatsing. En nu heb ik een vast contract.”
 

Jean Pierre Hölzken aan het werk

 

 

 

Structuur 

“Bij Elgran denken ze in mogelijkheden,” vertelt Jean Pierre. “Ze kijken naar wat ik kan. En niet naar wat ik niet kan. Zo hebben ze een baan om mij heen gebouwd. Mijn werk? Dat is een en al afwisseling. Zo zorg ik voor de koffie, de frisdrankenautomaat, de kantine, de lunch, poets ik wc’s en doe de was. Het is eigenlijk te veel om op te noemen. Ilse de Groot, van Elgran, heeft een lijst opgesteld van al mijn werkzaamheden, compleet met tijden erbij. Dat helpt met de dagindeling. Het zorgt voor overzicht en structuur. Klusje klaar? Even afvinken! Aanvankelijk was ik niet blij met die lijst. Maar toen bleek dat ik veel sneller en beter mijn werk kon doen, was ik helemaal om.”
 

Jean Pierre Hölzken aan het werk

 


 
 

Voelsprieten

“Het leven is bij mij niet altijd over rozen gegaan. Dat ligt ook aan mijzelf. Ik ben niet altijd een makkelijke jongen geweest. Soms kan ik bot uit de hoek komen terwijl ik het zo niet bedoel. Maar onbedoeld maak je jezelf niet populair. Gelukkig heeft Ilse de Groot voelsprieten. Zij kan mijn stemming lezen en voelt aan hoe ik in mijn vel zit. Ik ben een binnenvetter en heb wel eens last van stemmingswisselingen. Een kopje koffiedrinken en praten met Ilse doet wonderen. Ilse helpt me over moeilijke momenten heen. Als ik mijn hart heb gelucht, heb ik weer energie genoeg om er een mooie dag van te maken.”

 

Honden

“Weet je wat ook helpt om je gedachten te verzetten? Boodschappen doen. Naar de supermarkt gaan, met een karretje rijden, inladen, afrekenen… Dan ben je even in een andere wereld. Mijn kopzorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon als ik de twee honden van Elgran uitlaat, boomers. Van die dieren word ik helemaal blij. En omgekeerd ook. Ik heb vroeger zelf honden gehad en ik weet hoe er mee om te gaan. Ze luisteren goed. Eentje is af en toe ondeugend. Die moet ik dan corrigerend toespreken.” Lachend: “Toch nog hondenfluisteraar geworden. Ja, ook dat hoort bij mijn werk.”

Jean Pierre Hölzken aan het werk

 

 

 

Gastvrijheid

“Elgran verzorgt rijopleidingen en trainingen voor intern transport. Denk aan vorkheftrucks, reachtrucks, pallettrucks, stapelaars, bovenloop kranen en high level orderpickers. Rijopleidingen voor de vrachtwagen maken eveneens deel uit van het aanbod. Veiligheid staat hoog in het vaandel. Cursisten hebben zo hun verwachtingen. Aan ons de uitdaging om die waar te maken. Voor mij begint dat met een opgeruimde omgeving, een vriendelijk woord, schoon sanitair, koffie en een goede lunch. Dat vraagt niet alleen om orde en netheid maar ook om een stukje gastvrijheid. Een bijzondere combinatie.”

 

Begeleiding

“Bij Elgran voelde ik me direct thuis, ook al heb ik moeten wennen. De sfeer is goed: gezellig en huiselijk. Ik heb prettige collega’s en plezier in mijn werk. Ilse begeleidt me. Ze kan mij weer op de rit zetten als ik even een terugval heb. Ook met Remco van de Veerdonk, jobcoach Senzer, heb ik maandelijks contact. Ik kan altijd bij iemand aankloppen.”

 

 

 

 

Rijles

“Ik kom op de fiets naar mijn werk vanuit Helmond. Ik ben ruimschoots op tijd. Dat is wel eens anders geweest. Of ik in de toekomst met de auto naar Bakel kom? Wie weet. Ik ben bezig met rijlessen. Bij Elgran natuurlijk. Met een beetje geluk slaag ik voor de eerste keer.”

 

 

Afbeelding