21-07-2021 | 15:01
Body tekst

Beweging werkt! 

Speciaal voor jongeren in de bijstand 

 

Eerst zaten ze thuis op de bank in de bijstand. Maar nu werken ze zich in het zweet tijdens de bootcamp, op de mountainbike en tijdens een wandeling in het bos. Ondertussen leren ze ook nog omgaan met geld en grip krijgen op schulden. ‘Ze’ zijn zes werkzoekende jongeren uit Deurne en omgeving die een bijzondere training hebben gevolgd: Beweging werkt! “En zo beweeg je langzaam maar zeker naar een opleiding, werkstage of betaalde baan,” vertelt Anne van de Wiel, participatiecoach bij Senzer. 

 

 

Actie 

Je bent jong en je wilt wat. Maar met corona valt er niet zo veel te willen als je in de bijstand zit zonder uitzicht op een baan. Niks te doen, nog minder sociale contacten en uitdagingen al helemaal niet. “Daarom geven we deze training,” vertelt Anne van de Wiel. “Het doel? Werkzoekenden letterlijk en figuurlijk in beweging krijgen zodat ze weer fit zijn om aan de slag te gaan: via vrijwilligerswerk, een werkstage of een betaalde baan.” 

 

 

Kansen op werk 

Beweging werkt! is er speciaal voor jongeren in de bijstand met een afstand tot de arbeidsmarkt. De training wordt gegeven door Senzer en LEEF!, een organisatie op het gebied van een gezonde leefstijl. Er zijn twee onderdelen. Het eerste is gericht op bewegen. Het tweede richt zich op het vergroten van kansen op arbeid. Zes keer gaan zes jongeren de paden op en de lanen in om te sporten. En zes keer krijgen ze tijdens de pauze informatie over onder andere vrijwilligerswerk, financiën en een gezonde leefstijl. En dat alles coronaproof onder leiding van drie trainers. 

 

 

Vriendschappen en contacten 

Beweging werkt. Of alle deelnemers meebewegen? Anne van de Wiel: “In het begin was er twijfel. Regelmatig hoorde ik woorden als ik weet niet of dat ik dat kan. En: oei, oei, oei, nu gaat het beginnen. Noem het koudwatervrees. Anderen weer keken de kat uit de boom. Maar nu willen ze niet voor elkaar onder doen. Alle deelnemers hebben plezier. Iedereen beweegt mee op zijn niveau. Wedstrijdje doen? Leuk! Maar niets moet. Over en weer worden tips uitgewisseld. Er is een groep ontstaan en hier en daar vriendschappen.” 

 

 

Schot in de roos 

“We hebben iedereen aan het sporten gekregen. En meer. Een deelneemster was zo goed in boogschieten dat ze zich heeft aangemeld bij een vereniging. Een onverwacht talent. Een andere volgt inmiddels de cursus Alleenstaande moeders aan het werk. Weer anderen zijn vrijwilligerswerk gaan doen en hebben plannen om daarna een opleiding op te pakken. Eentje wil timmerman worden en volgt een werkstage om vast in het arbeidsritme te komen. Alle deelnemers hebben weer zin om wat te gaan doen. Ze zijn allemaal in beweging gekomen. De training is nu afgelopen maar iedereen heeft zin om door te gaan. Ja, Beweging werkt! heeft wat losgemaakt.” 

Afbeelding