Samenwonen op proef 
met behoud van bijstand

Wil je gaan samenwonen, maar ben je bang dat je dan minder bijstand krijgt? Of zie je ertegenop om definitief je eigen woning op te zeggen? Dan kun je meedoen aan 'Samenwonen op proef'. Jij en je partner kunnen dan maximaal 6 maanden gaan samenwonen met behoud van de eigen uitkering en eigen woning(en). Zo heb je tijd om te wennen en te kijken of het samenwonen goed bij jullie past. 

Hoe werkt het? 

Samenwonen op proef is een tijdelijke actie van Senzer. De actieperiode is van 15 oktober 2023 - 1 oktober 2024. Senzer vindt het namelijk belangrijk om de drempels om te gaan samenwonen te verlagen.  

  • Je kunt meedoen als je een uitkering hebt bij Senzer en je serieuze plannen hebt om te gaan samenwonen. Je partner hoeft trouwens niet per se een uitkering te hebben.  
  • Beide partners houden de eigen woning aan, blijven daar ingeschreven en betalen natuurlijk gewoon de huur. 
  • Je kunt ook deelnemen als je inwonend bent (bijv. bij je ouders) of geen eigen woning hebt. 
  • Je houdt je bestaande uitkering (Bijstand, Ioaz of Ioaw). 

De actie geldt níet als je met je partner al een kind hebt of trouwplannen hebt gemaakt. 

Hoe kun je deelnemen? 

Stuur een e-mail naar je contactpersoon van Senzer (Specialist Uitkeringen) of naar info@senzer.nl. We nemen vervolgens contact met je op om een afspraak te maken. Dan wordt besproken of je aan de voorwaarden voldoet. Zo ja, dan worden ook nadere afspraken over jullie deelname gemaakt.  

Na de proefperiode

Blijven jullie samenwonen na de proefperiode van maximaal 6 maanden? Dan bespreekt je Specialist Uitkeringen met je wat dat betekent voor je uitkering. Ook zegt een van de partners dan de eigen woning op. Ook als je níet blijft samenwonen heb je een gesprek met je Specialist Uitkering over jouw situatie.