29-01-2021 | 12:15
Body tekst

Helmond krijgt hulp om arm-rijk-kloof te dichten: ‘Mijn werknemers schoven eerst vijf frikandellen naar binnen’

Bron: www.ed.nl

HELMOND - Met hulp van ‘buitenaf’ gaat de gemeente Helmond proberen om korte metten te maken met de sociale tweedeling in de stad. ,,We kunnen de inkomens- en gezondheidsverschillen in Helmond niet langer meer accepteren.”

ED_foto_©Rene Manders-DCI Media.png

 

In arme wijken als de Leonardusbuurt in Helmond leven inwoners gemiddeld zes à zeven jaar korter dan in andere delen van de stad. © Rene Manders/DCI Media

 

De schrijnende cijfers mogen inmiddels bekend zijn. In arme wijken in Helmond leven inwoners gemiddeld zes à zeven jaar korter dan in andere delen van de stad. De problematiek die daarachter schuilt is dusdanig complex, dat de gemeente Helmond de samenwerking heeft gezocht met het Elkerliek Ziekenhuis, de Huijbregts Groep,  een grote speler in de voedingsindustrie, en arbeidsbedrijf Senzer. Op korte termijn moet er een concreet plan van aanpak liggen, waarmee gezinnen in kwetsbare wijken structureel vooruit kunnen worden geholpen. 

 

Ongezonde levensstijl

Eveline de Bont, bestuursvoorzitter van het Elkerliek, spreekt van een unieke coalitie. ,,Op lokaal niveau kunnen er juist snel stappen worden gezet. Ik merk bij iedereen een ontzettende gedrevenheid. We accepteren deze situatie gewoon niet.” De Bont verhaalt over mensen die het ziekenhuis in en uit lopen, doordat er ‘opstapelingen van ziektes’ ontstaan. Een ongezonde levensstijl en onwetendheid liggen daaraan ten grondslag. ,,Mensen worden chronisch ziek. We moeten onze verantwoordelijkheid pakken als het gaat over gezondheidsgedrag.

Bij de Huijbregts Groep, het familiebedrijf dat poedermengsels voor de voedingsindustrie maakt, werken veel mensen die zich aan ‘de onderkant van de arbeidsmarkt’ bevinden. ,,Onze medewerkers schoven soms vijf frikandellen naar binnen tijdens de lunch”, vertelt directeur Frans Huijbregts. ,,Inmiddels is er allang een omslag gemaakt. Uit een enquête blijkt dat de appel nu het meest populaire product is. Wij willen niet dat onze werknemers de deur platlopen bij het ziekenhuis. Het gaat erom: bewustwording is cruciaal. Daarom geven wij onze mensen ook les over corona. We verduidelijken dat de randen van de regels niet opgezocht moeten worden, dat je je bewust moet zijn van de gevaren.”

 

Geen wifi

Opleidingsniveau, armoede en levensstijl bepalen voor een groot deel de kwaliteit van leven, weet het stadsbestuur in Helmond. En dus is de opdracht groot om de kloof te dichten. De coronacrisis heeft de verschillen tussen arm en rijk nóg wat inzichtelijker gemaakt. Maar ogenschijnlijk kleine hulpmiddelen kunnen al waarde hebben. Onderwijswethouder Cathalijne Dortmans: ,,We proberen voor laptops te zorgen voor arme huishoudens waar kinderen anders geen les kunnen volgen. Volgend probleem: er is geen wifi. Waarom maakt dat geen onderdeel uit van de bijzondere bijstand? Dáár kun je het over gaan hebben.”

Maar het gaat ook over mentale gezondheid, over schuldenproblematiek en over perspectief op de arbeidsmarkt. Marion van Limpt, algemeen directeur van Senzer, wijst op de gevaren die op de loer liggen. ,,Mensen die onder MBO-3 niveau zitten dreigen van de arbeidsmarkt te vallen. De maatschappij wordt complexer, werkgevers willen dat je voor jezelf kunt zorgen”, zegt van Limpt

 

ED_foto_©Rene Manders-DCI Media(2).png

 

Regelmatig verse groenten en fruit en andere gezonde voedingswaren halen, zoals hier op de weekmarkt, is niet iets wat alle Helmonders standaard doen. © Rene Manders/DCI Media

 

Verboden middelen

Ze bespeurt dat jongeren steeds meer competenties nodig hebben om mee te kunnen in de samenleving. ,,Je moet zelfsturend kunnen zijn én goed in teamverband kunnen werken. HBO’ers gaan straks ook MBO-banen invullen. Je moet uitkijken dat er geen complete groepen van de radar gaan verdwijnen. Wat gaan ze dan doen? Sommigen kiezen ervoor om op een brommertje rond te gaan rijden met verboden middelen. Er is werk aan de winkel.”

 

Eind februari organiseert Helmond een driedaagse online-conferentie over het thema, waarna de plannen voor de toekomst vorm moeten krijgen. Vanochtend is er ook een webinar te volgen over sociale tweedeling, dat om 10.30 uur start. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar ruimteomteleven@helmond.nl.

Afbeelding