11-12-2023 | 08:30
Body tekst

Hoe Dylan helemaal
uit de verf komt

Eerst zat hij wel eens stilletjes in een hoekje. Maar nu vertelt hij sappige verhalen en komt hij verrassend uit de hoek met zijn backhand. Bij Spuiterij Munsters in Deurne wordt in de pauze gepingpongd en Dylan Nuijten gaat op kop in de kantinecompetitie. Precies om 12.30 uur bergt deze twintigjarige koning-pingpong zijn batje op om weer door te gaan waar hij mee bezig was: vakwerk in lakwerk en de ambitie om net zo goed te worden als zijn collega’s.


 


 

 

Van school naar werk 

Het gaat goed met Dylan Nuijten. Hij zit lekker in zijn vel. Niet alleen aan de tafeltennistafel zet hij iedere partij naar zijn hand maar ook op zijn werk boekt hij successen. “Bij Munsters wilden ze me graag hebben. Op 31 maart heb ik mijn contract gekregen,” vertelt hij trots. “Hoe ik hier beland ben? Het begon allemaal met een stage vanuit mijn school in Deurne, het Sprongcollege. Er was direct een klik.”
 


 
 
 

Netwerk 

Spuiterij Munsters en Dylan Nuijten passen bij elkaar. Ze lijken voor elkaar bestemd. Het ideale bedrijf voor de ideale werknemer met een andere start in het leven. Een toevalstreffer? Niet echt. Spuiterij Munsters, het Sprongcollege en Senzer kennen elkaar. En dan weet je wie je kunt sturen en wat de kans op succes is. “Bij Dylan hadden alle partijen een goed gevoel,” vertelt Rick Struik, verantwoordelijk voor operatie en personeel van Spuiterij Munsters. “Ook al moest hij hier even zijn draai vinden.”
 

 


 
 

In de leer

Spuiterij Munsters is gespecialiseerd in schadeherstel, richttechniek en spuitwerk aan alle soorten en maten van wegtransportmiddelen, waaronder trailers en bussen. “Ik krijg hier alle kans om het vak te leren,” vertelt Dylan. “Aanvankelijk ben ik begonnen met hand- en spandiensten, als de duizendpoot van het bedrijf. Denk aan het opruimen van de werkplaats. Het is belangrijk dat alles er netjes bijligt. Dat bevordert de kwaliteit. Maar nu heb ik steeds meer vaste onderhoudstaken. Spuiten leer ik in de praktijk, onder toeziend oog van een leermeester. Concreet betekent dit: schuren, ontvetten, afkleven en antistatisch maken, en vervolgens twee lagen lak spuiten. Het voorwerk is hier meer dan het halve werk. Zo spuit ik niet alleen onderdelen van auto’s maar ook onderkanten van bussen.”

 

Luisteren

Met de papieren van Dylan zit het wel snor. Een diploma van het Sprongcollege is mooi meegenomen. En ook de nominatie voor de student die zich het best ontwikkeld heeft , de Dr. Hub van Doorne Award, is een opsteker. Wat moet je kunnen om bij Spuiterij Munsters te werken? Dylan: “Je moet vooral goed kunnen luisteren. Dan kun je je een beeld vormen van de opdracht die je gaat uitvoeren. Vraag als er iets niet duidelijk is. Wees kritisch op jezelf en op je werk. Vraag liever een keer te veel dan dat je fouten maakt. Je werkt immers met machines. Voor je het weet spuit de lak alle kanten uit behalve de goede.”

 

 

 

Zelfstarter

“Hoe leer je de fijne kneepjes van het vak? Door de kunst af te kijken bij je collega’s! Klein beginnen, is het advies. Als je het goed doet, komen de grotere klussen vanzelf. Koen Munsters, directeur, begeleidt me. Hij neemt de tijd voor me en daagt me uit: zelf denken, zelf proberen en hulp vragen indien nodig. Probeer het in één keer goed te doen. Weten waar je mee bezig bent en zien wat er gedaan moet worden: dat gaat steeds beter. Eerst had ik hulp nodig om mijn dag in te delen en mijn werk te plannen. Nu doe ik dat bijna helemaal zelf.” 

 

Machines

“Bij Spuiterij Munsters hebben we een machtig mooi machinepark. Heb je die productiestraat al gezien om trailers te schuren, te gronden en te spuiten? Dat gaat bijna volautomatisch. Het is allemaal hoogwaardige apparatuur die hier in huis ontwikkeld is. Binnenkort komt er nog meer mooi gereedschap: een spuitrobot voor onderdelen. Ik verheug me erop om hiermee aan de slag te gaan.”

 

 

 

Gezellig

“Eigenlijk heeft het me weinig moeite gekost om hier mijn draai te vinden. Het ging bijna vanzelf. Ja, in het begin was ik wat verlegen. Maar wat fijn dat ze hier de tijd voor je nemen en je de kans krijgt om het vak te leren. En wat een fijne collega’s. Het is hier gezellig. In de pauze vliegen hier niet alleen de pingpongballen over de tafel maar ook de sterke verhalen. De bedrijfsuitjes zijn een belevenis. Laatst zijn we met de zaak gaan duiken, in een soort aquarium in Beringen, België. In een omgebouwde watertoren gingen we tot ti en meter diep. Ik weet nu precies hoe een goudvis zich voelt. Alleen hoeven ze mij niet te voeren.”

 

Hobby

Dylan heeft iets met voertuigen. Als hij geen auto-onderdelen spuit, dan denkt hij wel aan wagens. Mooie wagens. De Lamborghini is zijn favoriet. Toekomstmuziek? “Eerst maar eens mijn rijbewijs zien te halen,” grapt hij. Voorlopig kom ik op de fiets naar mijn werk. En thuis heb ik andere hobby’s dan pingpongen: gamen op de Playstation. Daar kan ik uren mee doorbrengen.”

 

 

 

Afbeelding