15-01-2024 | 08:00
Body tekst

Hoe overleef ik Blue Monday
op mijn werk?

Vandaag is het Blue Monday. Dit is bestempeld als de meest deprimerende dag van het jaar, maar voor veel mensen is dat helaas niet alleen deze dag. Zij hebben misschien wel weken of zelfs maanden last van een deprimerend gevoel. En dat kan ook zomaar een zonnige dag in juli zijn.

 

Maar liefst 4 op de 10 mensen in Nederland te maken krijgt met een psychische kwetsbaarheid. Zoals een depressie, angstproblemen of verslaving. Het ziekteverzuim door psychische klachten loopt steeds verder op. En het kan iedereen overkomen!

Open zijn over psychische klachten is niet altijd even makkelijk. We zijn nu eenmaal beter in het bespreken van een lichamelijke ziekte. Je kunt bang zijn voor het stempel dat je ‘zwak of gek’ bent. Of je krijgt te horen dat het je eigen schuld is, omdat je niet positief denkt. Ook het gevoel van schaamte is groot als het je overkomt. 

Bespreek jij wel eens met een collega, vriend, familielid hoe je je voelt? Of vraag je wel eens hoe het met een ander gaat? Probeer het eens, en niet alleen op Blue Monday. Samen een kop koffie drinken en een luisterend oor bieden kan veel betekenen voor een ander!    
 


 

Om deze dag, en misschien ook wel andere dagen van het jaar, goed door te komen op je werk, hebben we hier wat tips voor je:  

 

 

 

Zorg goed voor jezelf

Dit lijkt een inkoppertje, maar is juist een van de lastigste tips. Ga toch op tijd naar bed, ook al lig je veel wakker. Blijf gezond eten ook al wil je alleen maar snoep of snacks. Ga sporten of een rondje lopen. Misschien ben je achteraf toch blij dat je het gedaan hebt.

 

Bereid je voor

Voorkom 's morgens vroeg een hoop gestress door de avond ervoor alles klaar te leggen wat je de volgende dag nodig hebt. En noteer wat je de volgende dag moet doen zodat je hier niet meer aan hoeft te denken zodra je in bed ligt. 

 

Begin met de taak waar je het meeste tegenop ziet

Of het nou de moeilijkste taak van de dag is of een andere waar je het meeste tegenop ziet; begin daarmee. Niets is zo vervelend als de hele dag in je hoofd met iets vervelends bezig zijn. Je kunt het maar beter gehad hebben!

 

Stel realistische doelen

Als je niet lekker in je vel zit en je vraagt teveel van jezelf, dan ga je je echt niet beter voelen. Stel realistische werkdoelen en houd je daaraan. En voel je vooral niet schuldig, omdat je even wat minder doet. Je energie moet nu naar jezelf gaan.

 

Neem even afstand

Ga wat vaker een kop koffie halen, loop eens bij die gezellige collega binnen, maak als het weer dit toelaat een ommetje buiten, of vergader eens op een andere plek.  

 

Verbeter je werkomgeving

Waar word jij blij van? Kijk of er wijzigingen nodig zijn om je werkplek te verbeteren om je beter te voelen. Of zijn andere taken beter voor je? Bespreek dit dan met je leidinggevende.

 

Neem een vrije dag

Als je weet dat Blue Monday elk jaar een moeilijke dag voor je is, neem dan gewoon een vrije dag. Dan kun je lekker in je pyjama op de bank ploffen. Verwen jezelf met een dagje qualitytime. 

 

Plan een vakantie

Misschien helpt het je als je weet dat er over een tijdje iets leuks aan gaat komen. Zoek naar je ideale vakantie en boek!


 
Zoek hulp

Hoe moeilijk ook, als het niet bij de problemen op Blue Monday blijft en je er zelf niet meer uitkomt zoek dan hulp!

 

 

Afbeelding