23-08-2023 | 14:50
Body tekst

"Iedereen is behulpzaam:
van de spelers tot de staf"

De keukendeur zwaait open: Naomy Martijn stapt naar buiten, ín Helmond Sport-trui. Vier dagen in de week maakt ze het ontbijt en de lunch voor spelers en staf van de Helmondse voetbalclub. We spraken haar net voor lunchtijd in het stadion van Helmond Sport. “Hier voel ik me thuis.”
 

Lachend bekent Naomy: “Voordat ik hier kwam werken, wist ik bijna niets van voetbal. In mijn geboorteland Curaçao is honkbal populair. Hier draait alles om voetbal. Gelukkig leer ik veel van de spelers en de staf. Ik vraag bijvoorbeeld waarom ze kozen voor een positie als aanvaller. Of wat er goed ging bij de vorige wedstrijd.” Inmiddels is voetbal – en met name Helmond Sport – haar gezin binnengedrongen. “Mijn kinderen voetballen nu ook en hielden zelfs hun spreekbeurt over Helmond Sport.”

Naomy Martijn aan het werk in de keuken

 

 


Goed schakelen

Al bij het eerste sollicitatiegesprek voelde het voor Naomy vertrouwd. “Het was een spontaan en stressvrij gesprek.” Ze werd aangenomen en kreeg een maand proeftijd. “Om te ontdekken of de baan écht bij me past. Dat is zo. Ik voel me gewaardeerd en krijg hulp van iedereen: van de managers tot de administratiemedewerkers én de spelers.” William Verkoelen, bestuurslid bij Helmond Sport vult aan: “Dat komt omdat we heel blij met Naomy zijn. Onze spelers brengen vaak meer tijd op de club door dan thuis. Het is daarom belangrijk dat de sfeer goed is. Naomy brengt rust en kan goed schakelen als het net even anders loopt. En heel belangrijk: de spelers worden vrolijk van haar eten.”

Naomy Martijn

 

 


Een beter leven

Nu zit Naomy dus op haar plek. Maar er gingen een aantal moeilijke jaren – in Nederland én Curaçao – aan vooraf. “In Curaçao scheidde ik van de vader van mijn kinderen, moest ik helaas regelmatig van baan wisselen en had ik geen eigen woning. Ik raakte een beetje depressief. Mijn kinderen gunde ik een beter leven.” Samen met haar zus bedacht ze het plan om naar Nederland te verhuizen.

Zij ging eerst, een jaar later volgde Naomy met haar kinderen. Met tranen in haar ogen, vertelt ze: “Ik verbleef eerst bij vrienden en daarna bij mijn nichtje. Toen ik daar niet meer kon blijven, heeft mijn zus haar deur voor mij geopend. Samen met mijn kinderen verbleef ik enkele maanden in haar huis. Daar ben ik haar en God heel dankbaar voor.” Het was ook haar zus die Naomy pushte om een eigen woning en werk te zoeken. “Om voor kinderopvang en een baan in aanmerking te komen, had ik een eigen adres nodig. Ik kwam in De Koning terecht, een opvang voor jongvolwassenen met kinderen. Via hen kreeg ik contact met Senzer.”

Naomy Martijn en William Verkoelen in de keuken

 

 


Plezier in koken terug

Samen met een participatiecoach van Senzer volgde er een zoektocht naar een geschikte baan. “In Curaçao heb ik verschillende banen gehad: receptioniste, verkoopster en serveerster. Maar van jongs af aan wilde ik chef-kok worden. Doordat ik niet lekker in mijn vel zat, verloor ik het plezier in koken.” In Nederland deed ze productiewerk. Tot haar participatiecoach haar wees op die ene vacature van Helmond Sport. “Het plezier in koken heb ik weer terug.” Wel moest ze even wennen aan de Nederlandse keuken. “Hier worden groenten vaak gekookt, ik bak liever. En je hebt hier seizoensgerechten en -producten. In Curaçao eten we onze groenten en fruit altijd, of het nu winter of zomer is.”

 

Helmond Sport

 

 

Iedereen hoort erbij

Bij Helmond Sport mag Naomy zelf bepalen wat ze maakt, maar het moet wel aansluiten bij de dieetrichtlijnen voor de spelers. Naast het koken doet ze ook het voorbereidende werk, zoals de boodschappen. “Het is een leuke uitdaging om iedere dag iets anders op tafel te zetten, dat lekker en gezond is.” Volgens William zit daar meer denkwerk in dat je denkt. Als Naomy wegloopt – de lunch moet opgediend worden – voegt hij nog toe: “Bij Helmond Sport hebben we de slogan ‘Heel Helmond Sport’. We willen dat iedereen erbij hoort. Het is fijn om te horen dat Naomy en haar kinderen, die vaak bij onze wedstrijden komen kijken, dat gevoel hebben.”

 

Participatiecoach Vaun van der Pol:

“Het klinkt misschien als een cliché, maar ik ben blij dat Naomy bij Helmond Sport op haar plek zit. Dát maakt deze samenwerking succesvol. Voor Naomy is de zoektocht naar passend werk niet makkelijk geweest. Ik zag haar opbloeien, zodra ze bij Helmond Sport aan de slag ging. Ze straalt nu en is trots op waar ze werkt. Dat komt ook omdat ze veel verantwoordelijk heden en keuze vrijheid krijgt. Ik vermoed dat zij hier nog lang met plezier zal werken.”

 

 

 

 

Afbeelding