03-01-2019 | 09:32
Body tekst

Psychische kwesties
Hulp bij hoofdzaken

Ilse Spoormakers werkte met veel plezier in de individuele gezondheidszorg waar zij demente ouderen onder haar hoede had. Totdat zij het gevoel kreeg overvraagd te worden en zelf zorg nodig had. Zij ging een traject in van vallen en opstaan en van uithuilen en opnieuw beginnen. Maar Ilse worstelde en kwam boven. “Ik ben nu sterker dan ooit!”

 

Psychisch kwetsbaar

“Ik zat niet lekker in mijn vel,” vertelt Ilse. “Ik piekerde en twijfelde over van alles en nog wat. Over mijn werk, over mijzelf. Die twijfels namen alleen maar toe. Alles kostte me moeite. Ik miste structuur om mijn dag goed door te komen. Ik kwam zonder werk te zitten en belandde in de bijstand.”

 

GGZ

Via de huisarts kwam Ilse terecht bij GGZ in Helmond. Zij ging een medische molen in met onder andere psychische motorische therapie, training sociale vaardigheden en individuele gesprekken. Zo werkte zij aan haar dagindeling en kreeg inzicht in haar situatie.  Er volgde een uitgebreider onderzoek. “Dat ik ADHD had, wist ik. Maar autisme… Dit maakte veel duidelijk.”

 

Stijgende lijn

“Als je aan de grond zit, kun je niet verder zakken. Dan kun je alleen maar omhoog. Marieke van den Broek, trajectbegeleidster GGZ, heeft me iedere keer een zetje gegeven op mijn weg naar een betaalde baan. Vier jaar lang kon ik rekenen op intensieve coaching.  

Zo heb ik leren accepteren dat ik niet meer naar mijn oude werkkring terug wilde. Om een werkritme op te bouwen ben ik aan de slag gegaan bij Lunchroom De Keyser in Helmond.” Dat ging niet van een leien dakje. Begeleiding was nodig. Ze kon rekenen op haar trajectbegeleidster en de medewerkers van de lunchroom. Zo zette zij een grote stap naar betaald werk.

kuppens_fotografie_7526_2000.jpg

 

Weer aan het werk

“Ik ben weer terug bij mijn oude beroep, de zorg. Maar nu als afdelingsassistent op de afdeling Kind & Jeugd van het Elkerliek ziekenhuis. Via Senzer heb ik op die baan gesolliciteerd. Ik heb contact met ouders en kinderen, ruim de was op, maak bedden op en werk de poetslijst af. Stap voor stap bouw ik nu mijn uren op. Begeleiding krijg ik van mijn trajectbegeleidster GGZ en jobcoach vanuit Senzer. Dit gebeurt in afstemming met Helma Hertenberg, leidinggevende van de kinderafdeling. Het is fijn als je op iemand terug kunt vallen. Dat geeft vertrouwen.” En met een stralende lach: “Het gaat goed met me. Ik ga met plezier naar mijn werk en durf weer vooruit te kijken!”


Sam​en sterker

Senzer en GGZ werken hecht samen. Ons doel? Mensen die psychisch kwetsbaar zijn weer aan een betaalde baan helpen: werk dat bij je past en met (intensieve) begeleiding. We zoeken elkaars expertise op, delen kennis en zetten de mens centraal: wat is voor hem of haar het beste?

 

Ook met het Elkerliek werkt Senzer al lang samen. Bij het Elkerliek hebben ze ervaring met mensen die een herstart maken. Zo zijn voor Ilse Spoormakers taken opgesplitst en gebundeld tot een nieuwe baan. Verpleegkundigen op de afdeling worden ontlast doordat Ilse ondersteuning geeft.

 

kuppens_fotografie_7582_2000.jpg

Afbeelding