04-01-2022 | 14:55
Body tekst

Groen licht voor een verregaande samenwerking 


De gemeenteraad moest er nog zijn zegje over doen. Maar voor alle leden van de raad was het klip en klaar. Nee, geen aanbesteding van het groen tegen de laagste prijs. En ja, een directe gunning is in het belang van ons allemaal. Zo zijn de gemeente Someren en Senzer tot een nieuwe samenwerking gekomen voor het onderhoud van het openbaar groen. Tot wederzijds voordeel. En tot wederzijds genoegen.

 

 

 

Maatschappelijke winst

Frank van Kruijsdijk is afdelingshoofd Beheer en Uitvoering van de gemeente Someren. Joop Engelen is teamleider van Senzer. Samen hebben ze een hart voor groen én voor mensen.

Frank van Kruijsdijk: “Senzer is een participatiebedrijf. Als gemeente willen wij dat alle inwoners meedoen en zich kunnen ontwikkelen. Dus ook Wsw’ers en statushouders. Werk hebben is belangrijk. Mensen ontlenen er eigenwaarde aan. Bij Senzer zijn ze op hun plek en samenwerken past daarin. De maatschappelijke meerwaarde is voor ons veel belangrijker dan het laagste bod van een aanbesteding. Ja, de gemeenteraad heeft een goed besluit genomen.”

 

Vrijheid

“Someren is een mooie gemeente. Er is veel groen, stedelijk en landschappelijk. De heide, de bossen en de vennen mogen er zijn. Aan Senzer de opdracht om dat groen te onderhouden. Dat mogen ze deels naar eigen inzicht doen. Heeft de ene locatie meer onderhoud nodig dan de andere? Dan hebben ze vrijheid van handelen. Zij weten wat we verwachten en we kunnen elkaar altijd aanspreken.”

 

Participatie

Frank: “Een samenleving ontwikkelt zich en de inwoners voelen zich bij hun omgeving betrokken. Het heet burgerparticipatie. Welk onderhoud past daarbij? Senzer vragen we om mee te denken en nieuwe diensten op te tuigen. Denk bijvoorbeeld aan biodiversiteit in een wijk. Of aan buurten waar bewoners zelf meer onderhoud willen gaan doen. We staan open voor ideeën en laten ons graag verrassen.”

 

 

 

Inleven

Joop Engelen, Senzer: “In Someren nemen we het groen voor onze rekening. Een mooie klus die alleen nog maar interessanter wordt. Door burgerparticipatie krijgt ons werk verdere verdieping. Wat willen inwoners precies? Hoe kunnen wij dat vormgeven? Dit soort vragen doet een beroep op ons inlevingsvermogen en onze creativiteit. Ons werk verschuift daardoor. We voeren niet alleen uit, we bedenken ook nieuwe activiteiten.”

 

Baanzekerheid

“Frank van Kruijsdijk stipte het net al aan: het is belangrijk dat iedereen meedoet. Met 9,5 voltijdsbanen en 5 werkstages zijn we volop in de running. Er valt veel te doen in het groen. We kunnen altijd mensen gebruiken. Er zijn mogelijkheden te over, ook als je geen ervaring hebt. Belangstelling? Op onze bedrijfsschool leer je alles wat met groen te maken heeft. Zoals veilig werken langs de weg, bladblazen en bosmaaien. Ook de kettingzaag komt aan bod evenals diverse landbouwwerktuigen. Je leert de basis van het vak. Wil je meer dan openbaar groen? Uitstromen naar regulier werk is een lonkend perspectief.”

 

App

Joop: “Over ontwikkelingen gesproken. Digitalisering zie je ook in het groen. We werken zelf aan een routeapp. Zo weten onze machinisten en chauffeurs precies welke route ze die dag moeten rijden. Heb je vragen over je werk en ben je even vergeten hoe het ook al weer moest? Gewoon even de app raadplegen en je bent weer helemaal bij. Zo heb je alle kennis bij de hand: op de hei, in het bos of in het centrum. In het groen zit je altijd goed. Je ziet de eerste zonnestralen schijnen en de eerste sneeuw vallen. Je ziet de natuur ontwaken uit een winterslaap en in het najaar de bladeren verkleuren. Ben je een buitenmens en heb je groene vingers? Dan kom je altijd aan de bak. En misschien begin je wel in Someren.”

 

Afbeelding