24-11-2023 | 14:50
Body tekst

Tips van Tess

Dit keer hebben we tips van van budgetprofessional Tess. Zij coacht mensen die, op wat voor manier dan ook, te maken hebben met inkomstenverlies en de gevolgen daarvan.

Zo ook bij Senzer, met het project: "Geldzorgen op de Werkvloer"

   

Vast of variabel? 

 
In 2024 verdwijnt het prijsplafond voor gas en elektriciteit. Kijk dus nog eens goed naar je energie contract. En jij wilt vast ook minder betalen dan het prijsplafond van dit jaar. (1,45 euro voor gas en 0,40 euro voor elektriciteit). 
Dan is de tip om naar de eventuele voordelen te kijken van een vast contract. Je weet dan voor een heel jaar wat je betaalt. Een nadeel is wel dat je niet profiteert als de prijzen eventueel dalen, maar je hoeft ook niet meer te betalen als de energieprijzen stijgen. 
Vast of variabel

 

 

 

 

Vind je beste energiedeal

 
Tip #1
Naast verbruik betaal je ook altijd een apart bedrag voor de aan sluiting. Deze kun je ook vergelijken om zo een goed overzicht van alle kosten te krijgen. 

 

Tip #2
Vraag altijd een schatting van de opzegvergoeding bij je huidige leverancier. Voor vaste energie contracten die na 1 juni 2023 zijn afgesloten geldt een hogere opzegvergoeding dan contracten die voor die tijd zijn afgesloten. De opzegvergoeding moet je meewegen bij de vraag of je met overstappen geld kunt besparen. 
Energiedeal

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijd om te vergelijken

 
Bekijk verschillende vergelijkingssites, zo krijg je een goed beeld en vind je de laagste prijs. Kijk bijvoorbeeld eens op https://www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken
  1. Zoek je verbruik voor gas en elektriciteit van het
    afgelopen jaar op je jaarafrekening.
  2. Vul het jaarverbruik in op een vergelijkingssite.
  3. Kies voor een jaarcontract, geen variabel of dynamisch contract. Je ziet dan meteen wat je per maand gaat betalen bij gelijk verbruik. De laagste gevonden? Naar deze maatschappij zou je over kunnen stappen. Let bij je keuze niet alleen op de prijs, maar ook op de andere voorwaarden! 
Vergelijken

 

 

 

Snelle bespaartips

 
Energie besparen kan heel simpel zijn, zonder dat het je eerst veel geld kost. Met kleine dingen kan je veel besparen op je energie verbruik in huis. Milieucentraal heeft een leuke en leerzame test opgesteld, zeker de moeite waard om even te maken!

 Doe de bespaartest van mileucentraal: www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snelle-bespaartips/
Top tip

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding
Budgetcoach Tess