21-09-2021 | 10:30
Body tekst

“Van Isatou krijg je energie” 


In Gambia, West-Afrika, worden vrouwen op de vingers getikt als ze mannenwerk doen. Statushouder Isatou Kebbeh weet daar alles van. Want haar wereld is groter dan de was alleen. Met haar twee rechterhanden metselt ze als de beste, betegelt ze tuinen en repareert ze elektronica. Momenteel loopt ze een werkstage in Neerkant als aanloop naar betaald werk. “In Nederland voel ik me vrij.” 

 

 

 

Werkritme

Isatou woont in Liessel. Zij heeft haar werkstage bij basisschool Sint Willibrord in Neerkant, een dorp verder. “Daar doe ik werkritme op, verbeter ik mijn Nederlands en raak ik thuis in de Nederlandse gebruiken en gewoonten op de werkvloer. Ik werk drie ochtenden per week. Op maandag- en woensdagmorgen assisteer ik interieurverzorgster Mia. De entree, de lokalen, gymzaal en kantine liggen er stralend bij. Met Mia kan ik meters maken. Geef mij maar een hoop werk. Dan kan ik vooruit!”

 

Veelzijdig 

Op vrijdagochtend is Isatou de rechterhand van Irma Andri, administratief medewerkster. “Ik doe voor haar allerlei klusjes. Denk aan het lamineren van documenten, kopiëren, scannen, voorraadbeheer van potloden pennen en schrift en, en koffiezetten. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik doe het wel. Ik praat veel met Irma. Iedere keer leer ik nieuwe woorden. De morgen vliegt voorbij.

 

Complimenten 

Interieurverzorgster Mia en administratief medewerkster Irma zijn ingenomen met Isatou. Irma: “Isatou is een prettige collega die goed zelfstandig kan werken. Ze is snel van begrip. Je hoeft het haar maar een keer uit te leggen. En als ze iets niet begrijpt? Dan komt ze naar mij toe en vertel ik het haar nog een keer. Isatou werkt netjes en ziet wat er moet gebeuren. Die kwaliteiten komen zeker van pas bij een betaalde baan. Van Isatou krijg je energie.”

 

 

 

Technische knobbel

Isatou weet van aanpakken, houdt van efficiency en stelt orde op zaken. Op basisschool Sint Willibrord hebben ze een turbo aan boord. En thuis? Thuis repareert Isatou het liefst defecte apparaten. Kookplaten met kuren, wasmachines met mankementen, onwillige magnetrons, e-bikes met kortsluiting… Isatou weet raad met alles waar een stekker aan zit. “Ik zet er een spanningzoeker op of hang een apparaat aan een multimeter. Het moet wel gek gaan als ik een apparaat niet aan de praat krijg of een storing niet kan oplossen. Trouwens, heb je mijn gereedschapkist al gezien?”

 

Vindingrijk

“Reserveonderdelen zijn vaak een dingetje. Maar ook daar weet ik raad mee. Ik maak foto’s van het apparaat en de onderdelen. Daarna ga ik googlen en struin ik internet af. Voor elk probleem is er een oplossing.” Ook in de buurt weten ze dat. Er wordt regelmatig een beroep op haar talenten gedaan. Isatou fixt het. En ze is ook nog eens een gezellige buurvrouw die met een charmant accent Nederlands spreekt.

 

Droom

“Ik vind Nederland een fijn land. Ik heb fijne buren. Beide buurvrouwen werken. Dat is hier heel gewoon. Twee van mijn kinderen gaan al naar school. Straks ook nog de derde. Vanaf dan heb ik alle ruimte om betaald werk te zoeken, net als de buurvrouwen. Ja, een vaste baan. Het liefst in de elektrotechniek. Dat is mijn droom!”

 

Afbeelding