12-07-2023 | 14:50
Body tekst

Van statushouder
naar hoogwaardige
technologie

Zeven jaar geleden zat hij midden in de oorlog. Nu zit hij helemaal in de techniek. Bij BKL Engineering in Nuenen werkt Syriër Mohamed Alelewi aan hoogwaardig hijs- en hefgereedschap, werktuigen en industriële modules. “Maar om de oorlog te ontvluchten heb ik zeven landen moeten doorkruisen. Veelal te voet.”

 

Senzer en Filias

Hoe bouw je een nieuw bestaan op als je de taal niet spreekt, heg noch steg kent en alles achter hebt moeten laten? “Mijn vlucht naar Nederland betekende een keerpunt in mijn leven,” vertelt Mohamed. “Alles begon bij Senzer: inburgeren, Nederlands leren, woonruimte zoeken, je draai vinden in de samenleving en werk zoeken. Alsof je in een snelkookpan zit en jezelf opnieuw moet uitvinden. Suze Wissink, participatiecoach Senzer, had niet alleen goede ideeën maar ook goede contacten met Filias, een bureau voor advies, werving en selectie. Zij detacheren technisch personeel. Zo is het begonnen: met een uitgebreide kennismaking.”

 

 


Iedereen heeft talent

Mohamed heeft het talent aan zijn zijde: een wiskundeknobbel, technisch inzicht, nauwkeurigheid en hij is snel van begrip. En dan kan hij ook nog eens kalligraferen als de beste. Hij volgt een technische opleiding, behaalt een certificaat en vindt werk in de zonnepanelen. Een valse start. Het bedrijf stopt. Mohamed begint opnieuw: eerst bij Senzer in de assemblage, later bij een drukkerij in Helmond. Via Filias komt hij bij het Techniekcentrum in Deurne waar hij twee dagen meeloopt. Ook bij VDL loopt hij mee. De gouden tip komt van Filias. BKL Engineering staat open voor talent, wil hem begeleiden en verder opleiden. “Er was direct een klik.”

 

 


Interne opleiding

Mohamed lacht. Hij zit nu drie maanden bij BKL Engineering. “De tijd gaat snel. Ik doe hier van alles. Ingangscontrole, eindcontrole, voorbereidend werk in de cleanroom, zorgen dat alle producten juist bestickerd zijn. Ik volg nu een interne opleiding om tekeningen te leren lezen. Mooi werk, die hoogwaardige technologie. Ik begin de producten van BKL steeds beter te leren kennen. Het werk wordt alleen maar interessanter. Mijn ambitie? Ik wil me verder ontwikkelen in de techniek. Bij BKL zijn ze blij met mij. Ze zeggen dat ik mijn werk goed oppak. Ik heb een fijn contact met de collega’s. Ik durf nu steeds meer Nederlands te spreken. En als ik ergens mee zit, kan ik altijd terugvallen op Filias of op Senzer.”

 

 


Partij

Mohamed woont in Asten. Zijn woon/werkverkeer heeft hij goed geregeld. Eerst ging hij met de bus naar Nuenen. Nu met de scooter. In een half uur is hij op zijn werk. Het leven lacht hem toe. “Ik ben onlangs met vrienden naar Londen geweest. Paar dagen vakantie. Ik heb toen de bekende plaatsen bezocht zoals de Big Ben, Towerbridge en Oxfordstreet. En thuis? Ik speel graag schaak online. Tachtig procent van de partijen win ik. Een mooie score.” Of een schaakclub iets voor hem is? Breed grijzend: “Ik heb wel zin in een partijtje!”

 

 

 

Afbeelding