10-08-2021 | 14:30
Body tekst

Zelfstandig assembleren met inclusieve techniek 

Je maakt het met OSS 

 

Assembleren kun je leren. En met het Operator Support System (OSS) leer je dingen waar je versteld van staat. Zo helpt dit systeem je hoogwaardige producten in elkaar te zetten, helemaal zelfstandig en op eigen kracht. Voor je het weet assembleer je deuropeners voor vrachtwagens, modules voor rolstoelen of componenten voor kinderzitjes. Ben je toe aan meer uitdaging? Maak kennis met het Operator Support System en ontdek hoe je het kunt maken met inclusieve techniek. 

 

 

 

OSS: zo werkt het 

Ben je een beetje uitgekeken op datzelfde schroefje, moertje, boutje of nippeltje? Heb je het gevoel dat je meer in je mars hebt? Roland van Kraaij, engineer Senzer: “Met OSS zet je zelf complete producten in elkaar. Het werkt als volgt. Het systeem geeft aan welk onderdeel je moet pakken, waar dit te plaatsen en hoe te monteren. Heb je dit gedaan? Dan geeft het systeem de volgende aanwijzingen. OSS leidt je stapje voor stapje door het proces, net zolang tot je alle onderdelen gemonteerd hebt tot een kant en klaar product.  

Alle aanwijzingen en instructies worden geprojecteerd op je werkblad zodat je precies weet wat je moet doen. Heb je toevallig een verkeerd onderdeel gepakt? Dan licht een rood lampje op en kun je corrigeren.” 

 

Made in Helmond 

OSS is een doorbraak in techniek. Het zorgt voor een nieuwe manier van werken. Zijn medewerkers niet bang om iets nieuws aan te pakken? Huiverig voor de techniek? Roland van Kraaij moet glimlachen. “Neem maar eens plaats. Volg de aanwijzingen die op het werkblad geprojecteerd worden. Zie je hoe het systeem zichzelf wijst? Het is bijna een soort Tomtom maar dan voor assemblage. Verdwalen kan bijna niet. Je gaat als een speer. Voor je het weet heb je het systeem in de vingers.  

Vergeet de handboeken en onthoud OSS. Nee, je hebt geen cursus nodig. Je werkleider kijkt af en toe over de schouder mee. OSS is een nieuwe vorm van inclusieve techniek. Dat wil zeggen inclusief duidelijkheid, inclusief gemak en inclusief uitdagingen. Je werkt in een prikkelarme omgeving. Een uitkomst voor mensen met autisme of medewerkers die zich niet goed kunnen concentreren.” 

 

 

 

Nieuwe techniek, nieuwe kansen 

“Met OSS kunnen mensen hun grenzen verleggen. Zij gaan nieuwe uitdagingen aan. En dat is goed voor ze. Je ziet ze groeien. Ze maken nu producten die ze eerst niet voor mogelijk hielden. Hoogwaardige en ingewikkelde producten. Waar je eerst samen met vijf collega’s een product maakte, doe je dat nu zelf in je eentje, met OSS.  

Mensen krijgen plezier in hun werk en zijn trots op de resultaten. Je krijgt meer geloof in eigen kunnen. We zien ook dat mensen anders tegen hun werk aankijken. Zij werken in de techniek en OSS ondersteunt hen. Zij hebben een goed niveau. Daardoor zijn er ook kansen buiten Senzer. Voor regulier werk. Er valt een wereld te winnen.” 

 


 

“Meer zelfvertrouwen, minder begeleiding” 

Carel Retera, Ton Janssen en Roland van Kraaij zijn betrokken bij het OSS-project van Senzer. Carel is adviseur arbeid & innovatie, Ton is senior kwaliteitsmedewerker en Roland tekent voor de engineering. “OSS stelt je in staat om zelfstandig ingewikkeldere producten in elkaar te zetten. Daardoor krijg je niet alleen meer zelfvertrouwen maar ook meer kansen op werk buiten Senzer.” 

Afbeelding