12-07-2023 | 16:08
Body tekst

Breed offensief:
wat is er per 1 juli veranderd?

Vanaf 1 juli is er vanuit ‘Breed offensief’ landelijk een aantal veranderingen doorgevoerd om de baankansen voor mensen met een arbeidsbeperking te vergroten. De afgelopen maanden heeft Senzer deze wijzigingen intern verwerkt. Ook wordt de re-integratieverordening van Senzer op deze punten nog aangepast.

 

Maatregelen uit het 'Breed offensief' vanaf 1 juli 2023 

  • Loonkostensubsidie (lks) is voor werkgevers makkelijker gemaakt
    Vanuit het eerdere project lks hadden we al verbeteringen doorgevoerd. Nu is veranderd dat zowel werkgevers als werknemers aanvraagrecht hebben en dat lks aangevraagd kan worden na start dienstverband. Als een medewerker verhuist dan 'verhuist' de loonkostensubsidie voortaan mee naar diens nieuwe woongemeente. Kijk voor meer informatie op: Loonkostensubsidie | Senzer
  • Hulp op maat aan te vragen door de werknemer
    Werknemers kunnen voortaan zelf ondersteuning of werkplekaanpassingen aanvragen die hen helpen ander werk te krijgen of eigen werk te behouden. 
  • Meer duidelijkheid over welke re-integratiemiddelen een werkgever kan krijgen
    Deze worden duidelijk en eenduidig benoemd in de re-integratieverordening van Senzer, die voor het eind van het jaar door de zeven gemeenteraden wordt vastgesteld. Uiteraard lichten we deze graag toe als een werkgever zich bij ons meldt. Ook is er voor werkgevers meer informatie te vinden over de Senzer-dienstverlening op: Inclusief ondernemen | Senzer.
  • Afschaffen zoektermijn voor jongeren met een arbeidsbeperking
    De bijstandsaanvraag (inclusief de vraag naar arbeidsondersteuning) van jongeren met een arbeidsbeperking kan meteen worden behandeld. Eerder gold een zoektermijn (naar werk of opleiding) van vier weken voordat een uitkering werd toegekend. Senzer paste hier al maatwerk in toe, maar dat is nu dus landelijk geformaliseerd en geharmoniseerd. Kijk voor het aanvragen van een uitkering op: Je wilt een uitkering aanvragen | Senzer

  
 

Deze Breed offensief-verbeteringen zijn al eerder doorgevoerd

  • Inkomen uit deeltijdwerk gaat niet meer volledig af van de bijstandsuitkering van de werknemer die werkt met loonkostensubsidie.
  • De kostendelersnorm is gewijzigd zodat jongeren tot 27 jaar niet meetellen als kostendeler voor hun huisgenoten.
  • De administratie bij ziekmeldingen voor werkgevers is versimpeld.

 

 

Waarom een breed offensief? 

Ongeveer de helft van de mensen met een arbeidsbeperking heeft nog geen werk. En ongeveer 1 op de 12 werkgevers heeft iemand met een arbeidsbeperking in dienst. Met het breed offensief heeft het kabinet maatregelen genomen om meer mensen met een beperking aan een baan helpen en aan het werk houden. Zo is het makkelijker voor werkgevers om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen en wordt werk voor mensen met een arbeidsbeperking aantrekkelijker. 

 

 

Participatiewet en inclusieve werkgelegenheid in beweging

De Participatiewet en de doelgroep die gebruik maakt van deze wet is in verandering. De wetgeving wordt steeds meer aangepast langs de lijnen van vertrouwen, menselijke maat, eenvoud en aantrekkelijker maken van inclusief werk en werkgeverschap. Precies zoals staat in ons organisatieplan Samen werken aan een sterker Senzer. Landelijk gebeurt dit vanuit de programma’s ‘Participatiewet in Balans’ en ‘Breed offensief’. 

Afbeelding